Ihmiset, jotka “tanssiivat itsensä kuoliaaksi”

The Dance Treen voimakkaasti klaustrofobisessa uskonnollisessa ympäristössä tanssi on myös vastoin viljaa. Se on, kuten Paracelsus niin avuliaasti muistuttaa meitä, aivan liian miellyttävää ollakseen mitään muuta kuin epäiltyä. “Tanssilla on valtava rooli niin monissa omamme ulkopuolisissa kulttuureissa, erityisesti intialaisessa kulttuurissa”, Millwood-Hargrave selittää. “Uskon ja liikkeen kannalta… he ovat aivan täydellisiä sänkykavereita, koska omistautumisen puhtain ilmaus on ruumiissa.” Mutta hiljaista hurskausta vaativissa uskonnollisissa instituutioissa sellaisista eleistä tulee vaarallisia. “Minulle on todella mielenkiintoista, että näitä naisia ​​ei ole koskaan kannustettu muuttamaan…” jatkaa Millwood-Hargrave. “Kaiken muun tavoin kirkko on niin teatraalinen kirjan paikassa ja ajassa: nämä kauniit rakennukset, tuoksu, suitsuke, mehiläisvaha, vaatteet, kaikki on niin leiriä ja niin teatteria. Mutta kun olet siellä, olet hiljaa ja olet hiljaa… Se on teatteria, ilman lämpöä, ilman varsinaista ruumiillista yhteyttä ihmisten välillä.”

Tanssirutto kaiken ikäisille

Joukkohäiriötapahtumat ovat aina kiehtoneet taiteilijoita. Hetkessä, jossa sosiaalinen kudos katkeaa, konventiot korvataan paljon oudommilla ja selittämättömämmillä tapahtumilla, on jotain pohjimmiltaan kiehtovaa. Koreomanian tapauksessa esiin ei tule vain valloittamista tai itsensä tuhoamisen tunnetta (toinen suosittu taiteellinen teema), vaan myös fyysinen protesti. Tällä hetkellä ajatus tanssiruttosta ei rekisteröidy pelkästään oudoksi, vaan myös vapauttavammaksi. Niin pelottavaa kuin pysäyttämätön tanssi voi olla, siinä on myös viehätystä. Mitä voisi tapahtua, jos antaisimme itsemme viedä kunnolla pois? Mitä sillä tunteella voitaisiin saavuttaa, jos se toistuisi satojen muiden ympärillämme liikkuvien ihmisten kehossa?

Näin ei aina ollut. Kuten Gotman kirjassaan pohtii, oli kerran tanssivaan ruttoon – miten se ajateltiinkin – oli syytä suhtautua epäluuloisesti. Tutkiessaan 1800-luvun lähestymistapoja koreomaniaan hän havaitsi huolestuneen asenteen, joka oli kietoutunut siirtomaaajatteluun ja toiseuden pelkoon. “Modernisuuden versio oli todellinen artikulaatio, joka on vastakohta sille, mikä ymmärrettiin naisellisemmiksi, eläimellisemmäksi, villimmiksi ja kesytetymmiksi”, hän kertoo minulle viktoriaanisella aikakaudella löytämistään lääketieteellisistä ja historiallisista kirjoituksista. “Oli rasistinen ja erittäin sukupuolisidonnainen diskurssi, joka oli muotoutumassa.”

Tuolloin, kun kontekstualisoitiin uusia havaittuja koreomaniatapauksia, keskiaika oli sopiva kehys sen ymmärtämiselle. “Keskiaikaista… verrattiin afrikkalaiseen, suurelta osin tällaisena takapajuisena, ei-eurooppalaisena, esimodernina [period]”, hän selittää. Itse “tanssimanian” käsite oli hyödyllinen poliittinen työkalu, joka mahdollisti ristiriitojen vertaamisen – ja hylkäämisen – mielenosoituksiin ja käytäntöihin, joihin liittyy mitä tahansa fyysistä liikettä. Gotman antaa esimerkin nukkehallitsijasta, kuningas Radama II:sta, joka otti Madagaskarin hallintaansa vuonna 1861. Kun hänen kansansa osoitti tyytymättömyyttään, “käyttäen oikeuttaan protestoida näitä valtakuntia vastaan [that] myivät maansa eurooppalaisille”, kun kuningas lopulta syrjäytettiin, siirtomaa-lähetyssaarnaajien oli helppo hylätä nämä toimet vain uudeksi esimerkiksi koreomaniasta, joka muutti poliittisen protestin pelkäksi hulluudeksi.

Nyt vallitseva tunnelma on muuttunut. Juuri tanssivan ruton naisellisuus ja erilaisuus tekevät siitä mielenkiintoisen. Nykyajan taiteilijalle tai ajattelijalle se on sekä historiallinen uteliaisuus että symboli. Keskellä on yksinkertainen idea. Joukko ihmisiä alkaa tanssia eivätkä voi lopettaa. Mutta miksi he tanssivat ja mihin tarkoituksiin, on edelleen avoin kysymys: sellainen, jota voidaan kysyä uudestaan ​​​​ja uudestaan, erilaisilla vastauksilla riippuen siitä, mitä haetaan. hulluus. Nälkä. Protesti. Vapaus. Ilo. Ekstaasi. Mielikuvituksessa tanssijan jalat kuitenkin pysyvät ikuisesti liikkeessä ja liikkuvat omaan, käsittämättömään rytmiinsä.

Florence + the Machinen Dance Fever ja Kiran Millwood Hargraven The Dance Tree ovat nyt ulkona.

Jos haluat kommentoida tätä tarinaa tai jotain muuta, mitä olet nähnyt BBC Culturessa, siirry sivuillemme Facebook sivulle tai laita viestiä Viserrys.

Ja jos pidit tästä tarinasta, Tilaa viikoittainen bbc.comin ominaisuuksia koskeva uutiskirje, nimeltään Essential List. Käsin valittu valikoima BBC Future-, Culture-, Worklife- ja Travel-tarinoita, jotka toimitetaan postilaatikkoosi joka perjantai.

.

Leave a Comment