Syötetty taistelemaan inflaatiota nopeimmin vuosikymmeniin | Talousuutiset

Kirjailija: CHRISTOPHER RUGABER, AP Economics Writer

WASHINGTON (AP) – Federal Reserve on valmis tällä viikolla vauhdittamaan jyrkimmät askeleitaan kolmeen vuosikymmeneen hyökätäkseen inflaatiota vastaan ​​tekemällä lainaamisesta kalliimpaa – autoon, kotiin, liikesopimukseen tai luottokorttiostokseen – pahentaa amerikkalaisten taloudellisia paineita ja todennäköisesti heikentää taloutta.

Silti inflaation noustessa 40 vuoden huipulle, Fed on joutunut poikkeuksellisen paineen alla toimia aggressiivisesti kulutuksen hidastamiseksi ja kotitalouksia ja yrityksiä häiritsevien hintapiippujen hillitsemiseksi.

Viimeisimmän koronasennuskokouksensa päätyttyä keskiviikkona Fed ilmoittaa lähes varmasti nostavansa lyhytaikaista ohjauskorkoaan puoli prosenttiyksikköä, mikä on jyrkin koronnosto sitten vuoden 2000. Fed toteuttaa todennäköisesti vielä puolen pisteen koronnosto seuraavassa kokouksessaan kesäkuussa ja mahdollisesti seuraavassa kokouksessaan heinäkuussa. Taloustieteilijät ennustavat koronnousuja edelleen seuraavina kuukausina.

Lisäksi keskuspankin odotetaan myös ilmoittavan keskiviikkona, että se alkaa supistaa nopeasti valtavaa valtiovarainministeriö- ja asuntolainavarastoaan kesäkuusta alkaen – tällä toimenpiteellä on vaikutusta luottojen kiristämiseen.

Poliittiset sarjakuvat

Puheenjohtaja Jerome Powell ja Fed ottavat nämä askeleet suurelta osin hämärässä. Kukaan ei tiedä, kuinka korkealle keskuspankin lyhyen koron on noustava hidastaakseen taloutta ja hillitäkseen inflaatiota. Virkamiehet eivät myöskään tiedä, kuinka paljon he voivat pienentää Fedin ennennäkemätöntä 9 biljoonan dollarin tasetta, ennen kuin he uhkaavat horjuttaa rahoitusmarkkinoita.

“Vertaa sitä peruutusajoon, kun käytät taustapeiliä”, sanoi Diane Swonk, konsulttiyritys Grant Thorntonin pääekonomisti. “He eivät vain tiedä, mihin esteisiin he törmäävät.”

Silti monet ekonomistit ajattelevat, että Fed toimii jo liian myöhään. Vaikka inflaatio on kiihtynyt, Fedin viitekorko on vain 0,25–0,5 prosentin välillä, mikä on riittävän alhainen kasvun vauhdittamiseksi. Inflaatiolla oikaistu Fedin ohjauskorko, joka vaikuttaa moniin kulutus- ja yrityslainoihin, on syvällä negatiivisella alueella.

Siksi Powell ja muut Fedin virkamiehet ovat sanoneet viime viikkoina, että he haluavat nostaa korkoja “nopeasti” tasolle, joka ei lisää eikä hillitse taloutta – mitä ekonomistit kutsuvat “neutraaliksi” koroksi. Poliittisten päättäjien mielestä neutraali korko on noin 2,4 prosenttia. Mutta kukaan ei ole varma, mikä neutraali korko on tiettynä ajankohtana, etenkään nopeasti kehittyvässä taloudessa.

Jos, kuten useimmat taloustieteilijät odottavat, Fed toteuttaa tänä vuonna kolme puolen pisteen koronnostoa ja sen jälkeen kolmen neljännespisteen korotuksen, sen korko saavuttaisi suunnilleen neutraalin vuoden loppuun mennessä. Nämä korotukset vastaisivat nopeinta koronnostotahtia sitten vuoden 1989, totesi Piper Sandlerin ekonomisti Roberto Perli.

Jopa tyhmät Fed-virkailijat, kuten Chicagon keskuspankin puheenjohtaja Charles Evans, ovat kannattaneet tätä tietä. (Fed “kyyhkyset” pitävät tyypillisesti parempana korkojen pitämistä alhaisina tukeakseen palkkaamista, kun taas “haukat” tukevat usein korkeampia korkoja hillitäkseen inflaatiota.)

Powell sanoi viime viikolla, että kun Fed saavuttaa neutraalikorkonsa, se voi sitten kiristää luottoa entisestään – tasolle, joka hillitsisi kasvua – “jos se osoittautuu sopivaksi”. Rahoitusmarkkinat hinnoittelevat jopa 3,6 % vuoden 2023 puoliväliin mennessä, mikä olisi korkein 15 vuoteen.

Odotukset Fedin tielle ovat selventyneet vain muutaman viime kuukauden aikana inflaation kiihtyessä. Tämä on jyrkkä muutos vain muutaman kuukauden takaiseen: Fed kokoontui tammikuussa, Powell sanoi: “Ei ole mahdollista ennustaa suurella varmuudella tarkalleen, mikä ohjauskorkomme tulee osoittautumaan sopivaksi.”

Kalifornian yliopiston Berkeleyn taloustieteen professori Jon Steinsson uskoo, että Fedin pitäisi antaa enemmän muodollista ohjausta, kun otetaan huomioon, kuinka nopeasti talous muuttuu pandemian taantuman ja Venäjän Ukrainaa vastaan ​​käymän sodan jälkeen, mikä on pahentanut tarjontapulaa kaikkialla maailmassa. maailman. Fedin viimeisimmässä virallisessa ennusteessa maaliskuussa oli ennustettu seitsemän neljännespisteen koronnostoa tälle vuodelle – vauhti on jo toivottoman vanhentunut.

Steinsson, joka tammikuun alussa oli vaatinut neljännespisteen korotusta jokaisessa tämän vuoden kokouksessa, sanoi viime viikolla: “On tarkoituksenmukaista tehdä asioita nopeasti, jotta saadaan signaali siitä, että melko merkittävä määrä kiristystä tarvitaan.”

Yksi Fedin haasteista on, että neutraali korko on nyt tavallistakin epävarmempi. Kun Fedin ohjauskorko saavutti 2,25–2,5 % vuonna 2018, se laukaisi asuntojen myynnin laskun ja rahoitusmarkkinat laskivat. Powell Fed vastasi tekemällä U-käännöksen: Se laski korkoa kolme kertaa vuonna 2019. Kokemus viittaa siihen, että neutraali korko saattaa olla alhaisempi kuin Fed uskoo.

Mutta kun otetaan huomioon, kuinka paljon hinnat ovat sittemmin nousseet, mikä on laskenut inflaatiokorjattuja korkoja, mikä tahansa Fedin korko hidastaisi kasvua, voi olla selvästi yli 2,4 %.

Fedin taseen kutistuminen lisää toista epävarmuutta. Tämä on erityisen totta, kun otetaan huomioon, että keskuspankin odotetaan antavan 95 miljardia dollaria arvopapereita liikkeelle kuukausittain niiden erääntyessä. Se on lähes kaksinkertainen verrattuna 50 miljardin dollarin vauhtiin, jota se piti ennen pandemiaa, kun se viimeksi pienensi joukkovelkakirjalainojaan.

“Kahden nupin kääntäminen samanaikaisesti tekee siitä hieman monimutkaisemman”, sanoi Ellen Gaske, PGIM Fixed Income -yhtiön johtava ekonomisti.

Deutsche Bankin ekonomisti Brett Ryan sanoi, että taseen pieneneminen vastaa suunnilleen kolmen neljännespisteen lisäystä ensi vuoden aikana. Odotettuihin koronnostoihin lisättynä se merkitsisi noin 4 prosenttiyksikön kiristymistä vuoteen 2023 mennessä. Tällainen dramaattinen lainakustannusten nousu ajaisi talouden taantumaan ensi vuoden lopulla, Deutsche Bank ennustaa.

Silti Powell luottaa vankoihin työmarkkinoihin ja vakaaseen kulutusmenoon säästääkseen USA:n sellaiselta kohtalolta. Vaikka talous supistui tammi-maaliskuussa vuosineljänneksellä 1,4 %, yritykset ja kuluttajat lisäsivät kulutustaan ​​vakaasti.

Jos menot jatkuvat, ne voivat pitää talouden kasvussa tulevina kuukausina ja ehkä sen jälkeenkin.

Tekijänoikeus 2022 The Associated Press. Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä materiaalia ei saa julkaista, lähettää, kirjoittaa uudelleen tai jakaa uudelleen.

.

Leave a Comment