Afganistanin pienyritykset kamppailevat pysyäkseen hengissä, kun talous romahtaa

Paikkamerkki artikkelitoimintojen latauksen aikana

KABUL – Ahtaassa työpajassa, joka haisi liimasta ja oli täynnä muovihihnoja ja kumipohjia, puoli tusinaa miestä ja poikaa kumartui viime viikolla arpisten pöytien päällä kaapimassa, vasaralla, ompelemassa ja liimaamassa. Päivän loppuun mennessä he tuottivat 70 paria naisten sandaaleja, jotka olisivat valmiita lähetettäväksi katubasaarille syvästi alennettuun hintaan 8 dollaria kappale.

”Emme valmista enää miesten kenkiä. Kaikki miehet ovat työttömiä”, selitti Abdul Bashir, 55, korjaamon omistaja. Hän on valmistanut kenkiä koko aikuisikänsä – sisällissodan, kommunistisen ja islamistisen vallan, halpojen kiinalaisten jalkineiden tuhoisan tulvan ja kaksi vuosikymmentä kestäneen konfliktin Talebanin ja Yhdysvaltojen tukemien Afganistanin joukkojen välillä.

Nyt, kahdeksan kuukautta sen jälkeen, kun Taleban valtasi maan, hän ja muut pienyritysten omistajat kohtaavat tähän mennessä vakavimman kriisinsä. Myynti on laskenut kaikkialla rajusti. Uudet hallitsijat ovat luvanneet jonkin verran helpotusta, muun muassa osittaista jälkiverojen anteeksiantoa ja pientä tuloveron alennusta. Mutta monet epäilevät, kääntävätkö merkkieleet heidän romahtavan omaisuutensa.

“Alennetut verot eivät auta meitä, jos emme pysty myymään mitään, maksamaan vuokraa tai pitämään työntekijöidemme palkattuna”, sanoi Bashir, jonka yritys on yksi noin 120 000 Kabulin pienyrityksestä kauneussalongeista savi-uunien valmistajiin. “Syömme kaikki tulomme”, hän valitti.

Mutta Taleban-viranomaiset jatkavat laajempia muutoksia. Lähes kaiken ulkomaisen avun, pankkitoiminnan ja rahoitustransaktioiden pysähtyessä viranomaiset sanovat toivovansa lisäävänsä kotimaisia ​​tuloja lopettamalla vuosikymmeniä kestäneen korruption, modernisoimalla valtion rahoitusjärjestelmiä ja luomalla luottamusta paikallisten yritysten omistajien keskuudessa.

Najeeb Ahmadjan, hallituksen tulo- ja verohallinnon virkamies, personoi tämän vision. Hänen mukaansa onnistuessaan heidän ponnistelujensa pitäisi auttaa lievittämään maan talouskriisiä – ja todistamaan afgaaneille ja maailmalle, että uudet hallitsijat ovat sekä kykeneviä että sitoutuneita.

”Ennen islamilaisen emiraatin tuloa oli paljon enemmän taloudellista toimintaa ja kansainvälistä tukea. Mutta siellä oli myös paljon korruptiota”, Ahmadjan sanoi käyttäen Talebanin nimeä hallitukselleen. ”Nyt on paljon vähemmän tukea, mutta paljon vähemmän korruptiota ja paljon enemmän sitoutumista ylhäältä. Valtion työntekijät tuntevat enemmän energiaa ja julkiset veronmaksajat tuntevat enemmän luottamusta.”

Kauppakojuissa, työpajoissa ja yksihuoneisissa toimistoissa eri puolilla pääkaupunkia vallitsee yksimielisyys siitä, että Talebanilla on hyvät aikeet, mutta se ei ole vielä keksinyt, kuinka auttaa pienyrityksiä, saati sitten hallita suurta, pahoin vaikeuksissa olevaa taloutta. Jotkut kauppiaat ilmaisivat turhautumista ja vihaa. Toiset olivat melkein luovuttaneet epätoivoissaan.

Metallikattoisessa huonekalunäyttelytiloissa, jotka olivat täynnä sänkyjä, työpöytää ja vaatekaappiarkkuja, omistaja Yasin Hamidullah kertoi myyneensä vain yhden kappaleen viimeisen kuukauden aikana, suuren kaapin, jonka hän luovutti 60 dollarilla. Hän oli juuri lainannut rahaa maksaakseen 150 dollarin kuukausivuokransa, enimmäkseen siksi, että hänellä olisi turvallinen paikka säilyttää myymättömät tavaransa.

”Kun meillä oli ulkomaisia ​​asiakkaita, emme pystyneet vastaamaan kysyntään. Nyt he ovat kaikki lähteneet, eikä kukaan tule ostamaan, Hamidullah sanoi. Hän päätti olla maksamatta viimeistä 250 dollarin tuloverolasku, joka odotti saavansa luvatun verohelpotuksen, mutta sitä ei koskaan tullut. “Tunnen olevani huijattu”, hän sanoi. “Maksan edelleen saman veron, jonka maksoin viisi vuotta sitten – emmekä myy mitään.”

Useiden kilometrien päässä, autonosakauppojen sokkelossa, jossa äänenvaimentimet ja peilit roikkuvat katosta, Samir Ahady kohtaa toisenlaisen ongelman. Hänen myymälänsä hyllyt ovat vuorattu Japanista ja Thaimaasta peräisin olevilla autonakuilla. Sen jälkeen kun Taleban nosti tullimaksuja, hän sanoi, että hänen akun hintansa ovat nousseet 90 dollarista 100 dollariin, kun taas hänen myyntinsä on kraateroitunut.

”Olen huomannut positiivisia muutoksia. Verot ovat nopeampia ja helpompia maksaa, Ahady sanoi. “Mutta hinnat ovat kaikki korkeammat, ihmisillä ei ole työtä eikä heillä ole varaa pitää autojaan kunnossa.”

“Tuloni ovat laskeneet 80 prosenttia, ja koko elämäni on muuttunut”, hän lisäsi. ”Ei enää perhepiknikejä, ei enää lihaa päivällisen kera, kerjäläisiä kaikkialla. Tulevaisuus on täysin epäselvä.”

Pääkaupunkiseudun pienyrittäjien ja käsityöläisten yhdistystä johtava Noor Ulhaq Omeri suhtautuu uusiin viranomaisiin kärsivällisemmin. Hän on tavannut toistuvasti Taleban-virkamiehiä ja ehdottanut erilaisia ​​verohelpotuksia. Useimmat on hylätty toistaiseksi, mutta hänellä on edelleen toivoa.

”Monien vuosien ajan järjestelmä oli huono ja korruptiota oli paljon. Kaikesta piti maksaa romut”, sanoi Omeri, 55.Uudet viranomaiset näyttävät sitoutuneen korjaamaan tämän ongelman, ja olemme siitä iloisia, mutta he ovat olleet kaukana hallituksesta pitkään. He saattavat olla rehellisiä, mutta niissä on etäisyys. Ihmiset haluavat tehdä yhteistyötä, mutta he ovat silti epäluuloisia.”

Eri puolilla pääkaupunkia, 22 naapuruston verotoimistossa, pienyritysten omistajien ja uusien valtion virkamiesten välinen päivittäinen vuorovaikutus alkaa kuroa umpeen tätä kuilua. Khushal Khanissa, kiireisellä sekatuloisella alueella, verotoimiston johtaja Obaidullah Omarkhel on ollut työssään vain kuusi viikkoa.

Eräänä äskettäin aamuna Omarkhel istui pöytänsä ääressä, joka oli tyhjä lukuun ottamatta pinoa suuria yksityiskohtaisia ​​karttoja piiristä. Muutaman minuutin välein toinen veronmaksaja astui sisään epäröivästi paperinippu kädessään. Omarkhel tarkasteli paperit huolellisesti, allekirjoitti ja palautti ne muutaman ilon kera ja lähetti asiakkaan läheiseen toimistoon maksamaan.

“Haluan olla varma, etten tee virheitä”, Omarkhel sanoi. ”Haluamme rohkaista ihmisiä maksamaan, emme pakottaa heitä.

Vaikka hän tunnustaa maan pitkän kamppailun viranomaiskorruptiota vastaan, hän sanoi rauhoittavansa asiakkaitaan, että asiat ovat nyt toisin. “Sanon heille, että menneisyys on mennyttä”, hän sanoi. “Olen täällä nyt, ja tämä on minun vastuullani.”

Leave a Comment