Tässä on Pepsi: Cola Wars, Culture and Quebec Market-Entry Strategy

Toimittajan huomautus: Trevor Williams matkustaa sisään Quebec tutkimukseen erikoisraportista, jossa tarkastellaan maakunnan taloudellisia ja kauppasuhteita Georgiaan ennen SEUS/Canadian Provinces Alliance -konferenssia ja sen paluuta Savannahiin 15 vuotta sen perustamisen jälkeen. Tämä on ensimmäinen hänen suunnittelemistaan ​​päivittäisistä blogikirjoituksistaan. Raportointimatkaa sponsoroi Kanadan Atlantan pääkonsulaatti.

Olen kotoisin kolumbus, Ga. – jota jotkut kutsuvat “Coca-Colan oikeaksi kodiksi” – ja asuvat Atlantassa, missä se kaupallistettiin. Joten olen luonnollisesti taipuvainen ottamaan Coken ylivoiman kaikkialla maailmassa. Minun mielestäni colasotien lopputulos on jo pitkään ratkaistu, ikään kuin taistelukentällä ei olisi muita taistelijoita. Asun Coke Zerolla ollessani tien päällä.

Mutta on paikkoja, joissa suuren punaisen brändin valta-asema ei ole fait accompli, ja todellakin, missä sillä on ei-niin-niin huonon altavastaajan rooli.

Quebec on ilmeisesti yksi niistä paikoista. Ehkä heidän kansallislippunsa sininen ja valkoinen väri on indoktrinoitunut, mutta Pepsi hallitsee Kaunis maakuntakuten tiedetään.

Kuinka tämä tapahtui, on dokumentoitu hyvin, ja se voidaan paljastaa nopealla Google-haulla. Tapaustutkimuksia, uutisartikkeleita, blogikirjoituksia on kirjoitettu, joihin en voi toivoa lisäävän paljoa sisältöä. Muutamalla napsautuksella voin päätellä, että Pepsi käytti strategiaa, jossa nokkelasti leikittiin maakunnan ainutlaatuista kielellistä ja kulttuurista identiteettiä. Ironista kyllä, tämä on yksi Coken vahvuuksista muualla maailmassa, jossa jotkut ovat yllättyneitä kuullessaan, ettei Coke ole paikallinen tuotemerkki.

Vuonna 1984 Pepsi loi sarjan kohdennettuja mainoskampanjoita, joissa käytettiin koomikkoa Claude Meunierjoka esitti sarjan stereotyyppisiä quebecerejä, joilla on hulluin intohimo Pepsiin.

Kampanja, kielen poskeen tapa pilkata heidän omia omituisuuksiaan, oli hitti, ja Pepsi nousi markkinajohtajaksi, vaikka Coke jatkoikin rahan kaatamista omiin mainoskampanjoihinsa. Vuoteen 2009 mennessä Pepsi myi Cokea enemmän kuin 2:1, New York Timesin mukaan. Kuten sanomalehti huomauttaa, Pepsin nousu 1970-luvulta lähtien vastasi Parti Québécoisin, separatistisen puolueen nousua, joka johti kaksi kansanäänestystä Quebecin irtautumisesta Kanadasta vuosina 1980 ja 1995. (Molemmat ilmeisesti epäonnistuivat, mutta toinen partaveitsellä -ohut marginaali).

Myöhemmässä mainoksessa, joka esitettiin vuonna 2012, Pepsi palasi kulttuurin leikkikirjaan. Kampanja pilaa ulkomailla olevaa vierailijaa, naiivia, koksia juovaa hömppää (tämä osuu vähän liian lähelle kotia), joka joutuu kouluttamaan saapuessaan, että Tässä on Pepsi – Tässä on Pepsi. Sitä voidaan pitää vastalauseena anglofonien Quebecois’n keskuudessa, joka pilkkasi ranskankielisiä veljiään “pepsisiksi”.

Suuren sinisen ylistyksen uhalla Pepsin strategia sisältää oppitunteja Georgian yrityksille, jotka yrittäisivät murtaa Quebecin markkinat. Monet amerikkalaiset pitävät Kanadaa “51. osavaltiona”, ja kulttuuriset yhtäläisyydet tekevät siitä usein sopivan ensimmäisen markkina-alueen viennille tai maailmanlaajuiselle laajentumiselle. Mutta kuten Georgian toimiston päällikkö Montrealissa ja muut kertoivat minulle, niiden, jotka harjoittavat liiketoimintaa ranskankielisellä 8 miljoonan asukkaan alueella, joka muodostaa 20 prosenttia Kanadan BKT:sta, pitäisi ymmärtää, että vaikka he eivät käsittele teknisesti erillinen kansakunta, heitä saatetaan neuvoa kalibroimaan viestintä- ja markkinoilletulostrategiansa ikään kuin ne olisivat.

Leave a Comment