UGA isännöi “Islamic Fashion and Anti-Fashion” -esitystä | Taide ja kulttuuri

Georgian yliopiston tekstiili-, kauppa- ja sisustusosasto isännöi maanantaina kolmatta tapahtumaa neliosaisesta muotikaiutinsarjasta. Indianan yliopiston apulaisprofessori Heather Akou piti esitelmän otsikolla “Islamic Fashion and Anti-Fashion”.

Akou on amerikkalainen musliminainen, joka on erikoistunut islamilaisen muodin tutkimukseen. Hän opettaa Indianan yliopiston Eskenazi School of Art, Architecture and Designissa,

Esitys hioi Akoun asiantuntemusta ja henkilökohtaista kokemusta siitä, mitä islamilainen muoti on, mitä se edustaa ja miten länsimaailma suhtautuu siihen.

Islamilaisia ​​vaatteita pidetään usein “antimuotina”, mikä tarkoittaa, että vaatteet eivät muutu. Akou sanoi, että monet ihmiset pitävät islamia ja muotia oksymoronina, koska usko painottaa vaatimattomuutta, hurskausta ja pidättymistä.

Islamissa vaatimattomuutta suositellaan pukeutumiseen sekä miehille että naisille, BBC:n artikkelin mukaan. Vaikka muslimimiehillä ei ole vaadittuja vaatteita, naiset voivat valita vaatteiden, jotka peittävät heidän kasvonsa, päänsä tai vartalonsa, mukaan lukien hijabit, niqabit, jotka peittävät kaikki paitsi silmät, ja burkhat, jotka peittävät kaiken, mukaan lukien silmät verkkoverholla.

Monet musliminaiset mukauttavat tyyliään vastaamaan tätä “pukukoodia”, Akou sanoi. Jotkut naiset saattavat esimerkiksi käyttää kirkkaanvärisiä väljiä vaatteita ja päänpeitettä. Muut naiset voivat halutessaan lisätä ulkonäköönsä isot aurinkolasit.

Koraani sanoo, että hedelmällisessä iässä olevien naisten ei enää vaadita käyttämään hijabia, mutta monet naiset haluavat silti käyttää niin suojellakseen vaatimattomuuttaan, Akou sanoi.

“On erittäin helppoa laittaa vaatteet, joilla on uskonnollista vaikutusta muodin vastaiseen tai ei-muodin kategoriaan, missä se on enemmän vaatimus”, sanoi Maureen Lehto Brewster, tohtorikandidaatti UGA:sta.

Akou mainitsi, että vaikka pukeutumiselle on vaatimuksia ja perinteitä, muslimit voivat silti ilmaista itseään asuillaan.

Länsimaisesta näkökulmasta katsottuna muodilla on yleensä erityisiä mielikuvia, sanoi UGA:n tohtorikandidaatti Sara Idacavage. Hän sanoi, että on mielenkiintoista pohtia, kuinka USA:ssa normaalilta näyttävillä asioilla on suurempi merkitys muualla maailmassa.

Esityksen aikana Akou keskusteli myös viimeaikaisista islamilaisen muodin innovaatioista, erityisesti verkkokaupoista ja islamilaisesta muotista. Jälleenmyyjät, kuten Shukr ja Sunnah Style, tarjoavat vaatimattomia, mutta tyylikkäitä vaatteita muslimimiehille ja -naisille. Molemmat sivustot tarjoavat uusia näkökulmia perinteisiin islamilaisiin vaatteisiin erilaisilla kankailla, väreillä ja muodikkaammilla tyyleillä.

Vuonna 2016 tunnettu couture-muotitalo Dolce & Gabbana teki malliston, joka on tarkoitettu erityisesti Lähi-idän muslimeille, Akou sanoi. Kokoelma koostui hijabeista ja abayoista, jotka oli suunniteltu tehokkaasti vaatimattomaksi, mutta jokaisessa oli Dolce & Gabbana -hohto.

Akou sanoi myös, että islamilainen muoti perustuu kestävyyteen, koska se on islamilaisen kulttuurin tärkeä puoli. Akou uskoo, että hidas muoti, joka on äärimmäisen kannattavan ja suositun pikamuotiteollisuuden vastakohta, edustaa hyvin islamilaista muotia.

Pikamuoti edistää suurten vaatemäärien nopeaa valmistusta, jossa käytetään usein haitallisia materiaaleja ja syntyy paljon jätettä tai paljon ylimääräisiä vaatteita, joita ei koskaan myydä. Islam painottaa suuresti jätteiden välttämistä, joten kestävistä materiaaleista valmistetut käsintehdyt vaatteet ovat erittäin suosittuja Lähi-idässä, Akou sanoi.

Sekä Shukr että Sunnah Style ovat Akoun mukaan läpinäkyviä käytetyistä tuotteista ja tuotantomenetelmistä.

“Uskonnolliset motiivit brändien olla niin läpinäkyviä eivät ole jotain, mitä en yleensä ajattele kapitalistisessa maailmassa”, Idacavage sanoi.

Muotia eteenpäin suuntautuviin islamilaisiin vaatteisiin siirtymisen taustalla ovat tekniikan muutokset, halu saada jotain uutta, muodin vaikuttajat ja ikonit sekä syvemmät muutokset yhteiskunnassa, Akou sanoi. Mutta nämä tekijät eivät ole syitä muutokseen yksinomaan islamilaisissa maissa, nämä ovat syyt muotiteollisuuden muutoksiin yleisesti.

“Uskonnollisen pukeutumisen erottaminen on niin helppoa, mutta on mukavaa saada globaalimpi näkökulma muotiin ja se saa minut todella ajattelemaan, miten ymmärrän muotia kokonaisuutena”, Lehto Brewster sanoi.

Lehto Brewster sanoi myös, että Akoun esitys herätti keskustelun siitä, mikä on muotia, mikä ei ja mitä me yhdistämme muotiin.

Nykyään “islamilaisen muotin tunnustetaan olevan enemmän muotia”, Akou sanoi.

.

Leave a Comment