Pommi-iskut kohdistuvat Kabulin koulutuskeskuksiin; useita kuolleita

Viranomaisten mukaan useita pommi-räjähdyksiä kohdistettiin kouluun shiia-enemmistöalueella Kabulissa Afganistanissa tiistaina. Kuva: EPA-EFE

19. huhtikuuta (UPI) — Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tiistaina tapahtuneissa lukuisissa koulutuskeskuksiin kohdistuneissa räjähdyksissä kuoli ainakin kuusi ihmistä, mukaan lukien opiskelijat, viranomaiset sanoivat.

Pommit räjähtivät lukiossa ja toisessa koulutuskeskuksessa, viranomaiset kertoivat.

Hyökkäykset tapahtuivat Kabulin Dasht-i-Barchin alueella, jossa monet shia-hazara-vähemmistöstä asuvat. Ryhmä on ollut ääriryhmien kohteena aiemmin, mutta kukaan ei heti ilmoittautunut vastuuseen tiistain räjähdyksistä.

Kabulin poliisin tiedottaja Khalid Zadran ilmoitti kuolleiden lukumäärästä Twitterissä ja sanoi, että räjähdykset kohdistuivat Abdul Rahim Shaheed High Schooliin ja Mumtazin koulutuskeskukseen, ja sanoi, että kuusi ihmistä sai surmansa.

“Turvallisuusjoukot ovat tällä hetkellä paikalla, ja hyökkäyksestä on käynnistetty tutkinta”, hän sanoi.

Yhdistyneiden Kansakuntien Afganistan-operaation mukaan myös kymmeniä loukkaantui räjähdyksessä, ja useat haavoittuivat kriittisessä johtamisessa.

Lukio kärsi räjähdyksistä, kun oppilaat olivat poistumassa aamuluokista, se sanoi ja lisäsi, että ensimmäistä räjähdystä seurasi uusia räjähdyksiä muutaman kilometrin päässä koulutuskeskuksen lähellä.

– Esitän koko Afganistanin humanitaarisen yhteisön puolesta vilpittömät osanottoni kaikille uhreille ja kuolleiden omaisille, YK:n Afganistanin humanitaarisen avun koordinaattori Ramiz Alakbarov sanoi lausunnossaan. “Väkivalta kouluissa tai niiden ympäristössä ei ole koskaan hyväksyttävää. Afganistanin kansalle, jota jo 40 vuotta kestänyt sota on vaivannut, koulujen tulisi olla turvasatama ja paikkoja, joissa lapset voivat oppia ja kukoistaa.”

lausunnossa Twitterissävaltuuskunta vaati vastuullisten saattamista oikeuden eteen.

“Afganistanin etninen, uskonnollinen ja kielellinen monimuotoisuus on suuressa vaarassa”, YK:n pakolaisasiain päävaltuutettu Filippo Grandi sanoi lausunnossaan, jossa hän tuomitsi hyökkäyksen. “Se on kunnioitettava ja pidettävä turvassa.”

Myös Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Price tuomitsi hyökkäyksen lausunnossaan.

“Kaikki afgaanilapset ansaitsevat jatkaa opintojaan turvallisesti ja ilman väkivallan pelkoa”, hän sanoi.

ISIS-K on liittynyt vastaaviin pommi-iskuihin siitä lähtien, kun Taleban otti Afganistanin hallintaansa viime vuonna. Islamin shiialaista muotoa harjoittava ryhmä on usein ristiriidassa islamin shiialaista muotoa noudattavien kanssa.

16 000 opiskelijallaan Shaheed-koulu on yksi Kabulin suurimmista. Pojat ja tytöt ovat siellä erikseen koulutettuja kuudenteen luokkaan asti. Vain pojat etenevät kuudennen luokan jälkeen Taleban-sääntöjen mukaan.

.

Leave a Comment