Perhetaustalla on yhtä suuri vaikutus koulutukseen nyt kuin 100 vuotta sitten

Perhetaustan vaikutus lasten koulutusmenestykseen on nyt yhtä suuri kuin 100 vuotta sitten.

Ja kuilu köyhien perheiden lasten ja heidän varakkaampien ikätovereidensa välillä on pysynyt pysähtyneenä uuden suuren tutkimuksen mukaan.

Löydökset viittaavat siihen, että vuosisadan ponnistelut antaa kaikille lapsille tasavertainen alku ja voittaa syntymän haitat ovat osoittautuneet hedelmättömäksi.

Perhetaustan vaikutus koulutussaavutuksiin varmistaa, että eriarvoisuus säilyy sukupolvien ajan, sanovat Yorkin yliopiston tutkijat, jotka analysoivat tutkimuksessa tietoja 92 000 Yhdistyneessä kuningaskunnassa vuosina 1921–2011 syntyneestä lapsesta.

Ja he vaativat, että politiikassa keskitytään tulosten tasa-arvoon eikä yhtäläisiin mahdollisuuksiin yrittää kaventaa rikkaiden ja köyhien välistä kuilua.

“Politiikan päättäjien ja opettajien ponnisteluista huolimatta köyhistä taustoista tulevilla lapsilla, olivatpa he syntyneet vuonna 1921 tai nykypäivänä, on samat mahdollisuudet ansaita huonompia arvosanoja ja saada vähemmän koulutusmahdollisuuksia kuin varakkaamman taustan lapsilla”, sanoi professori Sophie von Stumm. Yorkin opetusministeriö ja tutkimuksen johtava kirjoittaja.

Hän sanoi, että vaikka eniten apua tarvitsevien priorisointi hyväksytään muilla julkisen politiikan osa-alueilla, kuten terveydenhuollossa, koulutuspolitiikassa keskitytään usein maksimoimaan kyvykkäimpien opiskelijoiden saavutukset.

Sen sijaan koulutustoimien tulisi “varmistaa, että heikoimmat opiskelijat saavat eniten tukea, sillä yhtäläisiä oppimismahdollisuuksia edistävät politiikat toimivat vain, jos kaikki lapset ovat yhtä hyvin valmistautuneita hyödyntämään niitä”, professori von Stumm sanoi.

Epäedullisesta taustasta tulevat lapset aloittavat koulun yleensä huonommalla kielitaidolla kuin varakkaammat luokkatoverinsa, mikä vaikeuttaa koulujen tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntämistä, hän lisäsi.

Tuloksena on alhaisemmat arvosanat ja vähemmän koulutusta kuin varakkaammista taustoista tulevilla lapsilla.

Tutkijat havaitsivat, että ero köyhimmistä taustoista tulevien lasten ja heidän etuoikeutettujen ikätovereidensa välillä oli puoli luokkaeroa peruskoulussa 11-vuotiaaksi asti.

Mutta perhetaustan vaikutus kasvaa ajan myötä. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että ero on kolme kertaa suurempi, kun lapset ovat 16-vuotiaita, mikä selittää 1,75:n luokkaeron.

”Tuloksemme osoittavat, kuinka tärkeää on ottaa huomioon eriarvoisuus aikaisemmissa kouluvuosissa. Vaikutukset voivat tuntua tulevina vuosina”, sanoi professori Paul Wakeling, joka on myös Yorkin opetusministeriöstä ja tutkimuksen toinen kirjoittaja, joka julkaistiin tänään npj Science for Learning -lehdessä.

Tutkijat sanoivat, että perhetaustan vaikutus on todennäköisesti tullut entistä selvemmäksi pandemian seurauksena, kun resurssien ja oppimisen tuen saatavuus vaihteli suuresti perheiden välillä.

“Koulujen sulkeminen vaikutti suhteettoman paljon lapsiin, jotka kasvoivat pandemian aikana alhaisissa sosioekonomisissa perhekodeissa, koska heillä ei ollut pääsyä verkko-oppimiseen ja sopiviin oppimisympäristöihin”, professori von Stumm sanoi.

”Näiden lasten varhaiskasvatuksen ja peruskoulun oppimista edistävät koulutustoimet eivät ole koskaan olleet tärkeämpiä. Vaikka tällaisilla interventioilla on aluksi pieniä vaikutuksia, niiden pitkän aikavälin hyödyt ovat huomattavat.

“Tutkimuksemme korostaman jatkuvan saavutusvajeen korjaaminen auttaa vähentämään yleistä epätasa-arvoa ja on siksi erittäin hyödyllinen koko yhteiskunnalle.”

Leave a Comment