Pieni Hamtramck-museo säilyttää, jakaa ukrainalaista kulttuuria, taidetta

pelata

Pieni kynttilä välkkyy pöydällä Ukrainian American Archives & Museumissa Hamtramckin keskustassa, kun johtaja Olga Liskiwskyi pitää munaa kädessään.

Se on nyt muna, mutta vahalla ja väriaineella se muuttuu joksikin muuksi, pysankaksi, ukrainalaiseksi pääsiäismunaksi ja klassiseksi esimerkiksi ukrainalaisesta kulttuurista. Perinteisillä kansankuvioilla koristeltu pysanka juontaa juurensa vuosisatoja.

“Minä laitoin sen ensin vaaleimpaan väriin”, sanoi Liskiwskyi seisoessaan useiden kuppien lähellä, joissa oli erivärisiä väriaineita. “Nämä eivät ole elintarvikevärejä. Ne ovat aniliinivärejä ja ne ovat melko voimakkaita. Se peittää valkoisen ja sitten päätän kaiken, että haluan pysyä keltaisena” vahalla.

Pysanka on vain yksi esimerkki ukrainalaisesta kansantaiteesta ja -kulttuurista, jota säilytetään tässä pienessä museossa, joka on piilotettu myymälään Joseph Campaun keskustassa Hamtramckin keskustassa. Museo juontaa juurensa 1950-luvun lopulta, mutta se saa nykyään paljon enemmän huomiota, kun Metro Detroiterit soittavat ja vierailevat säännöllisesti saadakseen lisätietoja ukrainalaisesta kulttuurista, mutta myös siitä, mitä he voivat tehdä auttaakseen Ukrainan tuhoisassa konfliktissa.

“Joka päivä – joka tunti – saan ihmisiä sisään”, sanoi Liskiwskyi, joka seisoi lähellä museon edustaa. Museo on avoinna keskiviikosta perjantaihin, ja sen vieressä on myös pieni galleriatila pyöriville taidenäyttelyille.

“Saan ihmisiä naisryhmistä, kouluista, ihmisiä, jotka ovat vain huolissaan siitä, kuinka he voivat auttaa, jotta voimme antaa heille resursseja, koska olemme yhteydessä Ukrainan Amerikan kriisinhallintatoimistoon (Michiganin komitea). Olemme Yritämme työskennellä yhdessä, jotta me kaikki pyörimme samaan suuntaan. Koskaan ei tiedä, mitä päivä tuo tullessaan.”

Warrenin ukrainalaisen kulttuurikeskuksen ja joidenkin paikallisten koulujen lisäksi, joilla on omat kulttuurinäytökset, museo on Michiganin suurin lajissaan, eräänlaisen ukrainalaisen kulttuurin selvityskeskus. Sen arkistokokoelman lisäksi, joka sisältää historiallisia papereita ja valokuvia, siinä on perinteisiä ukrainalaisia ​​tekstiilejä, maalauksia, keramiikkaa, uskonnollisia esineitä ja paljon muuta.

Museon kaltainen tila on tärkeä, koska se luo visuaalisen “varmistuksen”, sanoi Martha Hnatiuk, joka istuu museon laudalla. Hän on huolissaan siitä, että kaikki kulttuuriesineet ja esineet tuhoutuvat nyt Ukrainan sodan keskellä. Eräänä päivänä voi olla vain kuvia jäljellä.

Nämä ovat “näkemisen, näkemisen ja koskemisen aarteita”, hän sanoi.

Nyt museossa on esillä näyttely nimeltä “Kotimaan aarteet”, joka sisältää kaikkea kauniisti käsin kirjailtuista tekstiileistä, kuten sorochky, perinteinen naisten paita, joka oli kudottu ja kirjailtu, maalauksiin ja keramiikkaan. Kaikki esineet lahjoitettiin museolle Liivinmaalla asuneiden edesmenneiden tohtori Miroslawin ja Anna Hnatiukin kokoelmasta.

Tohtori George Hnatiuk Dearbornista, toinen Hnatiukien kahdesta pojasta, sanoi, että hänen vanhempansa käyttivät vuosia rakentaessaan laajaa kokoelmaansa, ja ne alkoivat melkein heti sen jälkeen, kun heidän oli pakko lähteä Ukrainasta vuonna 1944. Sukulaiset lähettivät kirjailtuja tekstiilejä ja paitoja Ukrainasta. Yhdessä vaiheessa hänen isänsä, yleislääkäri, perusti heidän taloonsa oman pienen kellarimuseon esittelemään heidän aarteitaan ensin Ohioon ja myöhemmin, kun he muuttivat Livonialle ollakseen lähellä poikiaan. Siinä oli jopa malleja, jotka pukeutuivat perinteisiin asuihin. Kouluryhmät ja muut tulevat tutustumaan siihen.

Kellarimuseo on yksi asia, mutta esineiden omistaminen Ukrainian American Archives & Museumissa on turvallinen koti, “pysyvä koti”, sanoi George Hnatiuk, joka veljensä kanssa myös lahjoitti vanhempiensa kokoelmasta esineitä Clevelandin Ukrainan museo-arkistolle. . “Varsinkin mitä tapahtuu Ukrainassa – kirkkoja tuhotaan, museoita tuhotaan, esineitä, jotka voivat olla satoja tai ehkä jopa tuhansia vuosia vanhoja, tuhotaan tässä sodassa. Joten nämä säilytetään ikuisesti.”

Ukrainian American Archives & Museum sai alkunsa pienestä talosta vinosti Immaculate Conception Ukrainian Catholic Church -kirkosta.

Chrystyna Nykorak on museon entinen johtaja, jota hän johti 12 vuotta. Hänellä on nyt näyttely batiikkiteoksistaan ​​viereisessä galleriatilassa. Hän sanoi, että museo aloitti miehestä nimeltä Roman Dacko, Chrysler-työläinen, joka osti tilan, entisen pankin taloksi muuttuneen talon, lähellä ukrainalaista kirkkoa. Hän aloitti yli 20 000 kirjalla, mutta keräsi mitaleja ja muita esineitä. Ukraina oli tuolloin Neuvostoliiton hallinnassa.

“Ja kun ihmiset kuolivat, he toivat ukrainalaisia ​​paitansa tai mitä tahansa mitä heidän vanhemmillaan oli, ja he lahjoittivat sen museolle”, Nykorak sanoi.

Kulttuuriesineiden säästäminen Ukrainassa on ollut haaste vuosikymmeniä. Toisen maailmansodan aikana natsi-Saksan hallussa maansa ukrainalaiset piilottivat paljon taideteoksia ja koruompeluksia.

“He piilottivat ne maan alle ja löysivät muita tapoja pelastaa asioita”, sanoi Nykorak, 81, joka tuli Detroitin alueelle New Yorkista paentuaan Saksasta äitinsä ja nuoren sisarensa kanssa, kun hänen isänsä tapettiin.

Lisätilaa etsiessään museon hallitus osti nykyisen paikkansa vuonna 2017. Nykyään sen kokoelmaan kuuluu laaja arkistokokoelma historiallisia asiakirjoja ja valokuvia. Siinä on myös romaaneja, kirjoja, maalauksia, tekstiilejä ja mitaleja.

Tekstiilit – kuten ukrainalaiset kansallispuvut – ovat merkittävä osa museon kokoelmaa. Äskettäisen vierailun aikana erilaiset sorochky-esimerkit peittävät lähes koko seinän. Monet ovat ominaisia ​​tietyille Ukrainan alueille.

“Kun näet tietyn asun, tiedät, miltä alueelta ne ovat kotoisin”, sanoi Liskiwskyi.

Muita Ukrainian American Archives & Museumin kokoelman esineitä ovat rushnyky-tai rituaaliliinat. Brodeerattuja tai kudottuja niitä käytettiin häissä tai kodin rukousnurkissa.

Ja taide museon takaosassa olevalla alueella kunnioittaa kuuluisaa ukrainalaista runoilijaa Taras Hryhorovych Shevchenkoa ja taiteilija Edward Kozakia. Etuosan lähellä on pieni lahjatavarakauppa, jossa on sekä paikallisten ukrainalaisten taiteilijoiden että ukrainalaisten taiteilijoiden töitä, mukaan lukien kurpitsaa, tuohitavaraa ja tietysti pysankaa.

Johtajat sanovat haluavansa jatkaa laajentumista ja kehittymistä, tarjota enemmän ohjelmia ja luentoja, parantaa taloudellista vakautta ja olla yhteydessä muihin kulttuuriryhmiin.

“Toivomme tavoittavamme enemmän kuin vain ukrainalaisen yhteisön”, sanoi Liskiwskyi. “Se on oppimisen paikka.”

Nykorak, joka totesi, että museo on itse asiassa osa Ukrainan amerikkalaisten museoiden konsortiota kaikkialla Yhdysvalloissa (suurin on New Yorkissa), sanoi, että museo tarvitsee jo lisää tilaa.

“Meidän on luultavasti lisättävä tilaamme jotenkin”, hän sanoi.

Hän ja muut sanovat, että yksi harvoista Ukrainan konfliktin puolista on tuen vuotaminen. Liskiwskyi sanoi, että he ovat saaneet monia eri etnisistä taustoista tulevia ryhmiä ottamaan yhteyttä, jotta he voivat auttaa.

“On upeaa, että maailma tukee niin paljon”, Nykorak sanoi. “Maailma on vihdoin ymmärtänyt, mistä Venäjästä on kyse. Olemme tienneet sen vuosisatoja. Olemme olleet heidän alaisuudessaan 350 vuotta. Tiedämme mitä vapaus on.”

mfeighan@detroitnews.com

Ukrainan Amerikan arkistot ja museo

Se perustettiin 1950-luvun lopulla, ja se sijaitsee nyt osoitteessa 9630 Joseph Campau Hamtramckissa.

Avoinna klo 10–16 keskiviikosta perjantaihin; sopimuksen mukaan lauantaina.

Siirry osoitteeseen www.ukrainianmuseumdetroit.org

Leave a Comment