Korkea inflaatio, yritysvastainen mentaliteetti saa meidät kohti taantumaa

Tämä Charles Dickensin klassikkoteoksen “Tarina kahdesta kaupungista” oleva ikimuistoinen aloituslinja vaikutti sopivalta paikalta aloittaa tämä teos sen suhteen, missä taloutemme on viime aikoina ollut – ja missä se voisi olla menossa.

Meillä oli varmasti vahva talous, jota seurasi yksi Yhdysvaltain taloushistorian pahimmista vuosineljänneksistä vuodesta 2019 äskettäisen pandemian laskusuhdanteen pohjalle vuonna 2020. Dickensin lainausta voidaan mielestäni käyttää myös kuvaamaan Michiganin ja Yhdysvaltojen taloutta eteenpäin katsovassa mielessä: Olemme eläneet erittäin hyviä aikoja, mutta valitettavasti monet indikaattorit osoittavat, että vaikeita aikoja on edessämme.


Viime viikolla julkaistiin suhteellisen positiivisia tietoja Michiganin ja Yhdysvaltojen talouksista. Michiganin talous vuonna 2021 tuotti osavaltion BKT:n vuosittaisen kasvuvauhdin 6,2 %, mikä ohitti Yhdysvaltain talouden kokonaiskasvun 5,7 %. Michigan oli 13th parhaiten menestyvä talous maassa ja toinen Suurten järvien alueella, jäljessä vain Indiana, jonka talous kasvoi viime vuonna 6,9 prosenttia. Kuitenkin Michiganin BKT 4th Vuoden 2021 neljännes laski 5,8 prosenttiin ja oli sijalla 28th kansallisesti. Michiganin vähittäismyynti kasvoi helmikuussa, mikä oli positiivinen merkki Michiganin taloudelle joulukuun ja tammikuun pettymysten jälkeen.

Myös Michiganin työllisyystilanne näyttää paranevan, kun osavaltion työvoimaosuus nousi 16 kuukauden korkeimmalle tasolle, 59,5 %, ja 56,7 % osavaltion väestöstä työllisti helmikuussa. Michiganin työvoima on nyt hieman yli 4,8 miljoonaa ihmistä, mikä on osavaltion korkein taso sitten syyskuun 2020: työllistää lähes 4,6 miljoonaa ihmistä ja vain 228 000 etsii työtä.

Vaikka yksi työnhakija on liikaa, 228 000 on dramaattinen parannus verrattuna lähes 1,04 miljoonaan Michiganderiin, joka etsi työtä huhtikuussa 2020.

Hieman enemmän hyvä uutinen on, että työttömyysasteemme on pudonnut huhtikuun 2020 usean vuoden huipusta 22,7 prosentista tämän vuoden helmikuun 4,7 prosenttiin. Työttömyyskehitys on varmasti menossa oikeaan suuntaan Michiganissa, mutta se on yli prosenttiyksikön kansallisen 3,6 prosentin työttömyysasteen yläpuolella. Yhdysvaltain talous menestyi yhtä hyvin vuonna 2021 työpaikkojen luomisen ja talouskasvun osalta. Itse asiassa US Bureau of Labor Statisticsin (BLS) mukaan on noin 11 miljoonaa työpaikkaa, joista monet ovat korkeapalkkaisia ​​ja jotka on täytettävä.

Miksi sitten rinnakkain Tarina kahdesta kaupungista?

Mikä voisi olla pahin hetki tänään ja/tai horisontissa?

Vastaus on yksinkertainen, ja siihen vastataan yksiselitteisesti sanoilla inflaatio, sääntely ja verotus.

Inflaatio

Bidenin hallinnon ja Yhdysvaltain keskuspankin maaliskuussa 2021 tekemä ennuste väliaikaisesta inflaatiosta, joka kestäisi vain kuukausia, on osoittautunut haaveeksi. Vuoden 2022 helmikuun kuluttajahintaindeksi (CPI +10 %) ja tuottajahintaindeksi (PPI +7,9 %), jotka ovat Yhdysvaltojen inflaation keskeiset mittarit, ovat 40 vuoden huipulla. Kun keskimääräiset 30 vuoden kiinteät asuntoluottojen korot nousivat 3 prosentista 4,5 prosenttiin pelkästään vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä, uskomme, että pankkilainojen korot voivat helposti nousta 5,5–6 prosenttiin vuoden loppuun mennessä, mikä tekee siitä vaikeaa monille Michiganissa ja kaikkialla Yhdysvalloissa ostaakseen uuden kodin.

Kuten yksi mentoreistani Milton Friedmanilla oli tapana sanoa: “Inflaatio on aina rahallinen ilmiö.”

Kunnes Federal Reserve lopettaa massiivisten hallitusohjelmien rahoittamisen ja vähentää merkittävästi rahan tarjontaa (sen tase on nyt 9 biljoonaa dollaria), inflaatio ei hidastu ja vain pahenee tulevina kuukausina ja vuosina.

Säätö

Vuoden 2021 alussa presidentti Joe Biden allekirjoitti lain yli 140 toimeenpanomääräystä aloittaakseen presidenttikautensa, joista monet kumosivat presidentti Trumpin toimet Yhdysvaltojen talouden sääntelytaakan keventämiseksi – mitä me ylistimme McNair Centerissä.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja kohonneet energian hinnat ovat entisestään pahentaneet lisääntyvän sääntelyn taakkaa, sillä strategisten mineraalien ja hiilen louhinta on vaikuttanut erityisesti öljyn ja maakaasun tuotantoon.

Tämä asetus on tehnyt taloutemme riippuvaisemmaksi epäystävällisistä vieraista voimista ja samalla lisännyt sähkön tuotannon, kotien lämmityksen ja bensiinin tuotannon kustannuksia.

Verotus

Presidentti Biden on väärässä sen suhteen, että tietyt ryhmät eivät maksa kohtuullista osuuttaan tuloveroista. Jos yritykset eivät maksa tuloveroja, niiden on suurelta osin investoitava talouteen ja luotava työpaikkoja saadakseen verohyvitykset. Vuoden 2019 verohallinnon tiedot osoittavat, että 1 % eniten palkansaajista maksoi lähes 40 % kaikista tuloveroista. Presidentti Bidenin ehdotukset rikkaiden yksilöiden ja yritysten verottamiseksi eivät luo vaurautta Yhdysvalloissa… se kääntää sen päinvastaiseksi.

Johtopäätös

Uskomme, että korkea inflaatio ja Washington DC:ssä vallitseva yritysvastainen mentaliteetti ovat perimmäisiä syitä luottamuksen heikkenemiseen Michiganin ja Yhdysvaltojen talouksissa. Uusin Atlanta Federal Reserve Bank GDPNow -arviomalli edellyttää, että Yhdysvaltain BKT:n kasvuvauhti on pettymys 1,3 % vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä (tiedot julkaistiin huhtikuun lopussa).

Valitettavasti tämä on optimistinen luku verrattuna Goldman Sachsin tuoreeseen Q1 2022 BKT:n ennusteeseen, joka laski arvionsa 0,5 %:n kasvuun.

Atlanta Federal Reserve Bankin ja Goldman Sachsin pettymys BKT-arviot yhdistettynä Michiganin yliopiston kuluttajan mielipidetutkimuksen kuukausien huonoon tulokseen, hidastuviin kuljetus- ja kuljetusalan tietoihin ja tuottokäyrän äskettäiseen käänteeseen kahden vuoden ja kymmenen vuoden välillä. Treasury Bond Yields saa meidät uskomaan, että on yli 60 prosentin todennäköisyys, että Yhdysvaltain talous joutuu taantumaan kesään 2023 mennessä tai aikaisemmin.

Valitettavasti pahemmat ajat näyttävät olevan horisontissa.

Tri Timothy G. Nash on Northwoodin yliopiston McNair Centerin johtaja.

Leave a Comment