Onko Kiyo Kiotossa viihdettä vai koulutusta?

Kiyo Kiotossa: Maikosta Talo on vähemmän tunnettu anime, joka ilmestyi talvikauden 2021 lopussa. Koska sen on tuottanut NHK World-Japan, ohjelma kulkee hienoa rajaa viihteen ja koulutuksen välillä. On vain yksi tapa selvittää, onko se enemmän viihdettä vai koulutusta, ja se on katsomalla esityksen sisältöä.

Ennen kuin sukeltaa esityksen aikana annettuihin tietoihin, on kuitenkin hyvä ymmärtää konteksti Kiyo Kiotossa. Sarja seuraa Kiyota ja hänen ystäväänsä Sumirea, jotka ovat molemmat kotoisin Aomorin prefektuurista ja haluavat tulla maikoksi (Kiotosta löydetyt perinteiset japanilaiset viihdyttäjät). Kun Sumire jatkaa harjoittelua ja tulee maikoksi, nimihahmosta tulee sen sijaan maikotalon kokki. Sen jälkeen esitys kattaa tietoa sekä maikosta että japanilaisesta ruokakulttuurista. Koska ohjelman on tuottanut NHK World-Japan, tunnetun japanilaisen yleisradiotoiminnan uutis- ja viihdesivuston kansainvälinen versio, olisi järkevää, että Kiyo Kiotossa on kyse kulttuurista.


LIITTYVÄT: Ravintola toiseen maailmaan Vol. 1 Siirtää Iyashikein Isekaihin


On aika sukeltaa esityksen kulttuurisiin puoliin alkaen siitä, miten se kuvaa maikon elämää. Sarja sijoittuu pääosin nimelliseen maikotaloon Kioton alueella nimeltä Kagai, jossa kaikki maikot ja heidän kotiäitinsä asuvat yhdessä. Esitys vie katsojat Sumiren matkalle maikoksi, esitellen koulutusprosessia monilla kulttuuritiedoilla. Se kertoo prosesseista, kuten tunneista, joilla maiko oppii laulua ja tanssia, sekä eroista treenissä olevan maikon ja jo “debyyttinsä” tehneiden maikon välillä. Yksi näistä eroista on se, minkä tyyppinen vyö tai obi tytöt käyttävät.


Kuten jaksossa 4 nähdään, se osoittaa, kuinka vanhempi oppipoika, joka ei ole vielä debytoinut, käyttää “puolittain roikkuvaa vyötä”, kun taas täysi maiko käyttää pidempää “roikkuvaa vyötä”. Samassa jaksossa Sumire debytoi täysimittaisena maikona ja saa maiko-nimensä – Momohana – jonka he selittävät, että se voidaan valita monin tavoin. He voivat valita japanilaiset hahmot maikon nimelle ottamalla inspiraatiota heidän oikeista nimistään, maikotalosta, jossa he asuvat, tai jopa ennustamalla sen heille pyhäkössä. Kaiken ohjelman sisältämän tiedon lisäksi on myös erillinen NHK World-Japanin tuottama lyhyt video nimeltä “Maiko [Maiko-san Chi no Makanai-san – Kiyo in Kyoto: From the Maiko House] – 3 minuutin Maiko”, saatavilla YouTubessa, jossa tosielämän maiko esitellään.


LIITTYVÄT: Kuinka Assassination Classroom tarjoaa välähdyksen Japanin koulutusjärjestelmään

Toinen aihe, josta on keskusteltu paljon Kiyo Kiotossa on ruokaa, mikä tarkoittaa, että siellä on myös paljon tietoa ja faktoja ruoasta paitsi Kiotosta tai Aomorista myös kaikkialta Japanista. Jaksot on muotoiltu kunkin segmentin ruoan ympärille, koska jokainen jakso on yleensä muotoiltu kolmeen osaan, joista jokainen on mangan luku, jossa on yksi pääruoka. Sitten jokaisen jakson jälkeen on pieniä “puhuvien päiden” osioita, joissa Kiyo ja Sumire, sekä joskus heidän vanhempi Tsurukomansa, puhuvat ruoasta, jota he söivät kyseisessä segmentissä, sekä alueellisista kollegoistaan.


Tämän osan nimi on “Sumire ja Kiyo’s Dish of the Day”. Hyvä esimerkki näissä kohtauksissa käsitellyistä alueellisista eroista on nähtävissä Episode 5:n viimeisessä jaksossa, jossa sarja puhuu erilaisista keitoista eri puolilta Japania. Se alkaa jaksossa esitellyllä keitolla – hittsumi-keitolla Aomorista – ja jatkuu keitoista muista paikoista, kuten teppo-keitosta Hokkaidosta, natto-keitosta Yamagatasta ja itoko-keitosta Kiotosta. Tällainen kulttuurianalyysi näissä segmenteissä on yleistä ja erittäin opettavaista.


Animea varten ohjelman on tietysti oltava myös viihdyttävä, ja se on viihdyttävä. Kiyo Kiotossa ei ole puutetta söpöistä hahmoista ja kohtauksista. Kaiken esityksen ei ole tarkoitus opettaa katsojaa; se sisältää myös juonen ja hahmoja, jotka kasvavat kauttaaltaan, sekä lukuisia söpöjä ja pörröisiä kohtauksia. Ohjelmassa voi olla sekä viihdettä että opetuselementtejä, kuten monissa esityksissä on. Eli vastaamaan onko Kiyo Kiotossa: Maikon talosta on viihde- tai koulutussarja, se on onneksi molempia.Heaven's Design Team -ominaisuus

Heaven’s Design Team yhdistää “opetuksen” ja… kreationismin?

Lue Seuraava


Kirjailijasta

Leave a Comment