Vilkas mieli ja varhaiskasvatus Afrikassa

AUSTIN, Texas – Lapsen varhaiskasvatus on ratkaisevan tärkeää hänen yleisen kehityksensä kannalta. Monet lapset, varsinkin alhaisen tulotason maiden lapset, jäävät kuitenkin ilman esiopetusta ollenkaan. Tämä johtaa usein korkeampaan koulunkäynnin keskeyttämisasteeseen, heikkeneviin työllisyysnäkymiin ja pienempään todennäköisyyteen päästä eroon köyhyydestä. Varhaiskasvatus on Afrikassa erityisen vaikeasti saavutettavissa, ja se on johtanut joihinkin maailman köyhimmistä oppimistuloksista. Lisäämällä varhaiskasvatuksen saatavuutta maailma voi varmistaa, että jokaisella lapsella on oikeudenmukainen alku.

Varhaisopetuksen merkitys

Yhdeksänkymmentä prosenttia lapsen aivoista kehittyy ennen kuin he täyttävät 5 vuotta, ja varhaislapsuudessa aivot luovat hermoyhteyksiä nopeammin kuin missään muussa elämänvaiheessa. Tämä tekee näistä alkuvuosista kriittisiä lapsen pitkän aikavälin kehityksen takaamiseksi. Jos lapset eivät saa asianmukaista kognitiivista stimulaatiota tänä aikana, he eivät ehkä pysty kehittämään tärkeitä taitoja, joita he tarvitsevat myöhemmin elämässä.

Tästä huolimatta pääsy esiopetukseen on jakautunut epätasaisesti eri puolilla maailmaa. Pienituloisissa maissa vain joka viides lapsi käy esikoulussa. UNICEFin mukaan jopa niille köyhille lapsille, jotka käyvät koulussa, oppimistulokset ovat usein synkkiä – tuntien ylikuormitukset, riittämättömät luokkahuoneresurssit ja pätevien opettajien puute voivat heikentää heidän oppimiskokemuksiaan suuresti.

Afrikka ja varhaiskasvatus

Varhaiskasvatus on Afrikassa laiminlyöty. Kolme neljästä lapsesta ei käy minkäänlaista esikoulua Keski-, Länsi- ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, mikä johtuu suurelta osin valtion investointien puutteesta. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa vain 0,3 prosenttia julkisen koulutuksen budjetista menee esiopetukseen. Vertailun vuoksi voidaan todeta, että Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa käytetään noin 9 prosenttia esiopetukseen.

Tämä esiopetusmahdollisuuksien puute lisää alueen korkeaa koulutussyrjäytymisastetta muilla tasoilla. Vuodesta 2019 lähtien vain noin 57 % Saharan eteläpuolisista lapsista käy peruskoulun päätökseen. Lisäksi lähes 60 prosenttia alueen 15–17-vuotiaista lapsista ei käy koulua ollenkaan. Itse asiassa Afrikassa asuu noin kolmasosa kaikista koulun ulkopuolella olevista lapsista ympäri maailman, ReliefWebin mukaan.

Vilkkaat mielet

Varhaiskasvatuksen tukeminen Afrikassa on tärkeä askel kohti lasten menestymistä koulussa, mitä Lively Minds pyrkii juuri saavuttamaan. Lively Minds on Ghanassa ja Ugandassa toimiva järjestö, jonka tehtävänä on parantaa vähävaraisten yhteisöjen esikouluikäisten lasten hoitoa.

Lively Minds ilmoittaa vanhemmat ilmaisille koulutuskursseille, jotka opettavat heille, kuinka he voivat stimuloida lapsiaan kognitiivisesti ja tarjota parempaa hoitoa kotona. Näiden kurssien jälkeen vanhemmat palaavat yhteisöihinsä ja järjestävät leikkipohjaista toimintaa nimeltä Play Schemes, jotka rohkaisevat lapsia ajattelemaan kriittisesti ja ratkaisemaan ongelmia.

Lively Mindsin huolellisesti laaditut peliohjelmat koostuvat kuudesta peliasemasta, jotka keskittyvät “älylliseen, kielelliseen ja sosioemotionaaliseen” kehitykseen. Aktiviteetit sisältävät sovittamista, laskemista, rakentamista, tarinankerrontaa ja ulkopelejä. Harjoitukset auttavat lapsia kehittämään mielikuvitusta, hahmontunnistusta, muistia, lukutaitoa, laskutaitoa ja hienomotorisia taitoja, jotka ovat perustaitoja, jotka parantavat suuresti lapsen kouluvalmiutta.

Leikkiohjelmiin kuuluu 30–40 vanhempaa, ja niihin mahtuu viikoittain noin 200 lasta. Tämä tarkoittaa, että jokainen vanhempi on vastuussa enintään kuudesta lapsesta, ja kun otetaan huomioon, että alueen keskimääräinen oppilas-opettajasuhde on 37, tämä antaa lapsille mahdollisuuden saada riittävästi hoitoa ja huomiota.

Tulokset

Lively Minds -ohjelman vaikutusta arvioivassa tutkimuksessa tutkijat havaitsivat, että osallistuneiden lasten yleiset kognitiiviset pisteet paranivat 0,14 standardipoikkeamaa laskennan ja lukutaidon huomattavan parantumisen seurauksena. Lasten käyttäytymisongelmat, mukaan lukien valehtelu, pettäminen ja kiusaaminen, vähenivät vastaavasti.

Tässä tutkimuksessa analysoitiin myös ohjelman kustannustehokkuutta. Se havaitsi, että keskimääräiset kustannukset lasta ja vanhempaa kohti olivat noin 37 dollaria ja 150 dollaria. Kun otetaan huomioon edellä mainittu kognitiivisten taitojen kasvu, tässä tutkimuksessa todettiin, että ohjelma johti 1,7–2,5 lisäkouluvuoteen käytettyä 100 dollaria kohden.

USAID Development Innovation Ventures -palkinto

Näiden vaikuttavien tulosten ansiosta Yhdysvaltain kansainvälinen kehitysvirasto myönsi Lively Mindsille Development Innovation Ventures Award -palkinnon vuonna 2021. Osa tästä palkinnosta on 3,5 miljoonan dollarin apuraha, jonka Lively Minds laajentaa tavoittavuuttaan. Organisaatio aikoo tehdä yhteistyötä Ghanan hallituksen kanssa ja laajentaa ohjelmaa kuudesta piiristä 60 piiriin vuoden 2028 loppuun mennessä. Jos tämä laajennus sujuu suunnitelmien mukaan, järjestö tavoittaa 1,2 miljoonaa lasta eri puolilla maata elämää muuttavan lapsuuden kehityksen myötä. ohjelmia.

eteenpäin

Lively Mindsin esimerkki tarjoaa tehokkaan mallin varhaiskasvatukseen Afrikassa ja muissa matalan tulotason maissa. Tämän mallin kustannustehokas ja vanhempien johtama luonne tekee siitä helposti skaalautuvan. Tämä voisi auttaa Saharan eteläpuolisen Afrikan kaltaisia ​​alueita parantamaan ilmoittautumisastetta ja oppimistuloksia. Se auttaisi lapsia hyödyntämään täyden potentiaalinsa ja tarjoaisi heille perustyökalut paeta köyhyyttä ja elää täyttä elämää.

– Jack Leist
Kuva: Flickr

Leave a Comment