Yhdysvallat peruuttaa Taleban-neuvottelut tyttöjen koulutuksen peruuttamisesta | Uutiset | DW

Yhdysvallat on ilmoittanut peruuttaneensa suunnitellut neuvottelut Talebanin kanssa sen jälkeen, kun Afganistanin hallitsijat tekivät käänteen tyttöjen koulutukseen ja sulkivat tytöt pois ylä- ja lukiokouluista tunteja ovien avaamisen jälkeen.

“Olemme peruuttaneet osan sitoumuksistamme, mukaan lukien suunnitellut kokoukset Dohassa Dohan foorumin ympärillä, ja olemme tehneet selväksi, että näemme tämän päätöksen mahdollisena käännekohtana sitoumuksellemme”, sanoi ulkoministeriön apulaistiedottaja Jalina Porter.

Naisten oikeudet ja tyttöjen koulutus olivat suuria huolenaiheita, kun Taleban kaappasi vallan viime elokuussa kansainvälisten joukkojen kiireessä vetäytyessä Afganistanista. Kuukausien epävarmuuden jälkeen opetusministeriö ilmoitti viime viikolla avaavansa koulut kaikille opiskelijoille, myös tytöille, keskiviikosta alkaen.

Koulut suljettiin äkillisesti

Mutta tuntikausia oppituntien alkamisen jälkeen ministeriö julkaisi uuden ilmoituksen: “Ilmoitamme kaikille tyttölukioille ja kouluille, joissa on yli kuuden luokan naisopiskelijoita, että he ovat poissa seuraavaan tilaukseen asti.”

Ilmoitus kohtasi pettymys tyttöjen, jotka käännettiin pois koulusta, ja tuomitsevat kansainväliset voimat, jotka ovat lobbaneet naisten oikeuksia Taleban-hallinnon aikana.

“Tämä Talebanin päätös, jos sitä ei peruuteta nopeasti, vahingoittaa syvästi Afganistanin kansaa, maan talouskasvunäkymiä ja Talebanin pyrkimystä parantaa suhteitaan kansainväliseen yhteisöön”, Porter sanoi toimittajille.

“Seisomme myös afganistanilaisten tyttöjen ja heidän perheidensä kanssa, jotka näkevät koulutuksen tienä Afganistanin yhteiskunnan ja talouden täyden potentiaalin toteuttamiseen”, hän lisäsi.

naisulkoministerit tuomitsivat liikkeen

Myös ryhmä naispuolisia ulkoministereitä 16 maasta ympäri maailmaa ilmaisi pettymyksensä yhteisessä julkilausumassa perjantaina.

“Naisina ja ulkoministereinä olemme syvästi pettyneitä ja huolissamme siitä, että Afganistanin tytöiltä evätään pääsy toisen asteen kouluun tänä keväänä”, sanoivat Albanian, Andorran, Australian, Belgian, Bosnian, Kanadan, Viron ja Saksan ulkoministerit. Islanti, Kosovo, Malawi, Mongolia, Uusi-Seelanti, Ruotsi, Tonga ja Iso-Britannia.

He sanoivat, että päätös “on erityisen huolestuttava, koska kuulimme toistuvasti heidän sitoumuksensa avata kaikki koulut kaikille lapsille”.

“Pyydämme Talebania kumoamaan äskettäisen päätöksensä ja takaamaan yhtäläiset mahdollisuudet koulutukseen kaikille maan kaikissa provinsseissa”, he lisäsivät.

YK:n turvallisuusneuvosto kävi myös suljetuin ovin keskustelun aiheesta.

Talebanit olivat luvanneet pehmeämpää sääntöä palatessaan valtaan viime vuonna ja väittivät kunnioittavansa naisten oikeuksia heidän tulkintansa islamilaisesta shariasta. He sanoivat myös, että tytöt saisivat opiskella yliopistossa.

Islamistiryhmä on kuitenkin asettanut naisille useita rajoituksia, jotka ovat enemmän tai vähemmän kieltäneet heitä työskentelemästä valtionhallinnossa, valvoneet heidän pukeutumistaan ​​ja estämällä heitä matkustamasta pois kaupungeistaan ​​yksin.

katso/kb (AFP, AP)

.

Leave a Comment