“Katson yritykseni hajoavan” – Pystyvätkö vähittäiskauppiaat selviytymään Putinin Venäjällä? | vähittäiskauppa

Länsimaiset tuotemerkit ovat nopeasti siirtyneet sulkemaan toimintaansa Venäjällä Ukrainan hyökkäyksen jälkeen pyyhkien tunnettuja tavaroita hyllyiltä. Mutta miltä tuntuu niiltä, ​​jotka yrittävät johtaa yrityksiä maassa?

Erään länsimaisen brändin venäläinen kumppani jakaa tarinansa.

”Se, että olen huolissani tulevaisuudesta, on valtava aliarviointi. Herääminen joka päivä tietäen, että olet haluton osa tätä painajaista, on tuhoisaa.

”Olen rakentanut yritystäni vuosikymmeniä, ja nyt seuraan sen hajoavan. Minulla on ihmisiä, jotka ovat riippuvaisia ​​minusta – ei vain perheeni, vaan myös työntekijäni, jotka menettävät tulolähteensä, sairausvakuutuksensa ja toimeentulonsa. Yksi suurimmista huolenaiheistani on heidän hyvinvointinsa. Mutta tietysti Ukrainassa tapahtuvaan tragediaan verrattuna kaikki liiketoiminnalliset huolenaiheet näyttävät merkityksettömiltä.

”Tällä hetkellä vähittäiskaupat toimivat edelleen – mutta suurin kysymys meillä kaikilla on, mitä tapahtuu muutaman viikon tai kuukauden kuluttua, kun tavarat loppuvat.

– Itse Venäjällä toimivat suuret brändit, kuten Ikea ja Inditex [the owner of fashion chain Zara]heillä on hieman enemmän vapautta – heillä on varaa keskeyttää toimintansa väliaikaisesti ja jatkaa samalla työntekijöilleen palkkaa.

”Lisenssisopimuksen alaisina toimivilla yrityksillä on edessään paljon kovemmat haasteet. Pelkään, että meidän kaikkien on tehtävä vaikea, strateginen valinta – suljemmeko yrityksemme pysyvästi ja myymme pois jäljellä olevat varastomme vai yritämme pitää liiketoimintaa pystyssä siinä toivossa, että tilanne paranee ja toimituksia voidaan jatkaa.

”Ensimmäinen skenaario olettaa, että osakkeet myydään nopeasti pois, jotta yritetään pelastaa osa sijoituksistamme ja ehkä yrittää aloittaa uusi liiketoiminta sen avulla. Toinen skenaario on toivottavampi, mutta se sisältäisi silti joidenkin sulkemisen [sites] ja työntekijöiden irtipäästäminen.

”Kaikkien suurin riski on tietysti se, että tämä toinen skenaario olettaa länsimaisten kumppaneidemme paluuta. Jos näin ei tapahdu, vaarana on, että menetämme kaiken ja jäämme ilman mitään.

”Tällä hetkellä työskentelen toisen skenaarion parissa ja toivon, että asiat palautuvat normaaliksi. Mutta tunnen myös monia ihmisiä, jotka ovat jo lopettaneet yrityksensä.

”Ainoa asia, jota voidaan pitää plussana, on se, että myyntimme kasvoi, koska ihmiset ymmärtävät varastojen loppuvan. Mutta se väistämättä nopeuttaa valitsemani skenaarion aikataulua, mikä tarkoittaa, että varastomme voivat loppua ennen kuin normaalit kauppasuhteet palaavat.

”Ilmeisesti länsimaisten kumppaneiden yritysten kanssa on tällä hetkellä monia ongelmia – kuten logistiikka ja maksut. [in the light of sanctions on banks and payment of Russian companies]. Päätös toiminnan keskeyttämisestä Venäjällä oli kuitenkin monelle tuotemerkille yhtä lailla poliittinen kuin toiminnallinen. Henkilökohtaisesti olen jatkuvasti yhteydessä kumppaniini Euroopassa, ja he ovat olleet erittäin tukevia.

”Pystymme edelleen maksamaan henkilöstöä Venäjällä, mutta joudumme jossain vaiheessa sulkemaan valikoidut liikkeet varastojen hupenemisen vuoksi ja maksamaan työntekijöille erorahaa.

”Tunnen aika monta ihmistä, jotka joutuivat lopettamaan liiketoimintansa, myymään jäljellä olevat varastonsa ja ovat joko jo lähteneet Venäjältä tai suunnittelevat lähtemistä pian.

“Tietysti [our customers and staff] tuntea itsensä pettyneeksi jossain määrin, koska monien merkkien keskeyttäessä toimintansa, kymmenet tuhannet ihmiset ovat vaarassa menettää työpaikkansa, tulonlähteensä ja pääsynsä sairaanhoitoon.

”He eivät yksinkertaisesti tiedä, mitä tulee tapahtumaan, pystyvätkö he maksamaan vuokran, maksamaan luottokorttivelkansa tai elättämään perheensä. En usko, että ihmiset pelkäävät sitä, että tuotteet, joihin he ovat tottuneet, eivät sinänsä ole saatavilla, uskon, että he pelkäävät sitä, ettei heillä ole enää valinnanvaraa.

Leave a Comment