Israelilainen ohjaaja taistelee maan kulttuuriministeriötä vastaan ​​provokatiivisessa uudessa elokuvassa

JTA – Ennen kuin “Ahed’s Kneen” sankari, israelilainen elokuvantekijä, joka tunnetaan vain nimellä “Y”, voi näyttää yhden elokuvansa yleisessä kirjastossa Aravan autiomaassa kaupungissa, hänelle kerrotaan, että hänen on allekirjoitettava asiakirja Israelin kulttuuriministeriöstä. . Sopimuksen mukaan hän keskustelee vierailunsa aikana yleisönsä kanssa vain luettelosta hyväksytyistä aiheista, mukaan lukien “Israelin historia”, “holokausti”, “perhe”, “rakkaus” ja “asetoverit”.

Esimerkkejä hyväksymättömistä aiheista: palestiinalaiset, miehitys ja kaikki ehdotukset siitä, että israelilaiset suvaitsevat luovan luokkansa erimielisyyttä.

Tämä on ongelma Y:lle (Avshalom Pollak). Hän ei ainoastaan ​​ole taipuvainen monologeihin Israelin kulttuurin surullisesta tilasta nykyään, vaan hän on myös tuotannossa uudessa elokuvassa – tämä kertoo tosielämän palestiinalaisaktivistista Ahed Tamimista. Vankilaan lyötyään israelilaissotilaan vuonna 2017 länsirannalla tapahtuneessa yhteenotossa, teini-ikäisestä tuli palestiinalaisten vastarinnan symboli. (Elokuva saa otsikkonsa israelilaisen poliitikon kommentista, joka sanoi, että Tamimin “olisi pitänyt saada luoti, ainakin polvilumpioon”, pitääkseen hänet elinikäisenä kotiarestissa.)

Tuomariston erikoispalkinnon voittaja, kun se sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2021 (elokuva saa ensi-iltansa tänään Film at Lincoln Centerissä, ja sen jälkeen se laajentaa näytöksiä tulevina viikkoina ympäri maata), “Ahed’s Knee” on fiktio. , vaikka hänen käsikirjoittaja-ohjaajansa Nadav Lapid selvästikin kanavoi omaa turhautumistaan ​​elokuvantekijänä Israelissa. Lapidin elokuvia, jotka usein kritisoivat nationalismia ja israelilaista identiteettiä, juhlitaan laajasti taidetaloissa ja elokuvafestivaaleilla ympäri maailmaa. Hänen elokuvansa “The Kindergarten Teacher” tehtiin uudelleen amerikkalaiselokuvaksi, jossa pääosassa oli Maggie Gyllenhaal.

Mutta viimeisimmän elokuvansa perusteella näyttää siltä, ​​että Lapidilla on ollut vaikeuksia saada yhteyttä yleisöön Israelissa.

”Ahedin polvessa” Lapidin avatar Y vaeltelee Sapirin autiokaupungin läpi ennen elokuvaesitystään. Hän lähettää usein valokuvia ja tekstiviestejä syöpään kuolevalle äidilleen ja työtoverilleen. (Lapidin oma äiti Era Lapid toimi kaikkien hänen aikaisempien elokuviensa toimittajana, kunnes hän kuoli syöpään vuonna 2018; hänen isänsä Haim Lapid on tunnustettu käsikirjoituskonsulttina Ahedin polvessa.) Vaikka hän oli epätoivoinen, että kaikki hänen työnsä on ollut turhaa, ja palaa takaisin traumaattisiin kokemuksiin armeijassa, jotka hän saattoi tai ei ehkä keksinyt, Y aloittaa levoton flirttailu nuoren saattajansa Yahalomin (Nur Fibak) kanssa, joka työskentelee kulttuuriministerillä ja joutuu pakottamaan. johtaja allekirjoittaa hyväksytyn aihesopimuksen.

Vaikka elokuvan ministeriä ei koskaan nimetä, Lapid kuvaa todennäköisesti Israelin edellistä kulttuuriministeriä Miri Regeviä, joka toimikautensa aikana entisen pääministeri Benjamin Netanjahun kaudella vaati, ettei maan pitäisi rahoittaa taideteoksia, joita hän piti “epälojaaleina” valtio. Kun Lapidin elokuva “Synonyymit”, joka kertoo israelilaismuuttajasta Pariisissa, joka yritti pyyhkiä pois kansallisen identiteettinsä, voitti kultaisen karhun vuoden 2019 Berliinin elokuvajuhlilla, Regev ilmoitti, ettei kukaan hänen ministeriöstään ollut nähnyt elokuvaa.

Suuri osa ”Ahedin polvessa” kuvatuista tapahtumista on Lapidin mukaan totta; elokuvan lehdistömuistiinpanoissa hän kertoo törmänneensä samanlaiseen “hyväksyttyjen aiheiden” muotoon liittyvään dilemmaan, kun hänet kutsuttiin näyttelemään “The Kindergarten Teacher” Sapirissa. Lapid kertoo, kuten hänen ruudun avatarinsa, tapasi myös nuoren apulaiskulttuuriministerin, joka ilmaisi vakavia epäilyjä tällaisista lomakkeista, vaikka tämä pakotti hänet allekirjoittamaan sellaisen, ja kuten elokuvassa, toimittajaystävä yritti saada hänet tallentamaan salaa siviiliasiaa. palvelin tekee tällaisia ​​kommentteja. Lapidissa on aavistuksen itseään halventavaa huumoria tavassa, jolla Y on räjähdysmies ja egomaniakki, ja samalla tekee selväksi, että nämä kaksi ovat yhtä poliittisesti periaatteiltaan.

Elokuva tutkii taiteilijan ja valtion välistä keskeistä jännitettä, jännitystä, joka on korostanut merkitystään Israelissa, joka pyrkii olemaan demokratia jatkuvasta kohonneesta turvallisuudesta ja ideologisista jännitteistä huolimatta. Kun Y pohtii, räjäyttääkö koko uransa vain tehdäkseen pisteen, hänen oma ammattimainen itsemurhansa eroaa muista kuvista suuresta tuhosta, kuten Sapirin kuihtuva paprikasato, joka piti yllä kylää, kunnes ilmastonmuutos tuhosi. maanviljelijöiden toimeentuloon.

Monien muiden itsestään elokuvia tekevien elokuvaohjaajien (Federico Fellini, Woody Allen, Hong Sang-soo ym.) hengessä Lapidilla ei myöskään ole eroa henkilökohtaisen ja poliittisen välillä. Kun Y huutaa, että kulttuuriministeriön “ainoa tavoite on supistaa sielu … impotenssiksi ja epäpätevyydeksi, jotta se romahtaa valtion sorron alla”, molemmat ohjaajat, niin todelliset kuin kuvitteellisetkin, ovat keittäneet turhautumisensa vain yhteen viestiin: hienovaraisuuden aika on läpäissyt.

Arvostatko The Times of Israelia?

Jos on, meillä on pyyntö.

Joka päivä toimittajamme pyrkivät pitämään sinut ajan tasalla tärkeimmistä huomiosi ansaitsevista tapahtumista. Miljoonat ihmiset luottavat ToI:hen saadakseen nopean, oikeudenmukaisen ja ilmaisen tiedot Israelista ja juutalaisesta maailmasta.

Me välitämme Israelista – ja tiedämme, että sinäkin välität. Joten tänään meillä on pyyntö: osoita arvostuksesi työstämme liittyä The Times of Israel -yhteisööneksklusiivinen ryhmä kaltaisillesi lukijoille, jotka arvostavat työtämme ja tukevat sitä taloudellisesti.

Kyllä, annan Kyllä, annan Jo jäsen? Kirjaudu sisään, jos haluat lopettaa tämän näkemisen

Olet omistautunut lukija

Siksi aloitimme Times of Israel -lehden kymmenen vuotta sitten – tarjotaksemme sinun kaltaisillesi vaativille lukijoille pakolliset tiedot Israelista ja juutalaisesta maailmasta.

Joten nyt meillä on pyyntö. Toisin kuin muut uutiskanavat, emme ole pystyttäneet maksumuuria. Mutta koska tekemämme journalismi on kallista, kutsumme lukijoita, joille The Times of Israel on tullut tärkeäksi, tukemaan työtämme liittymällä The Times of Israel -yhteisö.

Vain 6 dollarilla kuukaudessa voit tukea laadukasta journalismiamme samalla kun nautit The Times of Israelista MAINOSVAPAAsekä pääsy eksklusiivista sisältöä saatavilla vain Times of Israel -yhteisön jäsenille.

Kiitos,
David Horovitz, The Times of Israelin perustajatoimittaja

Liity yhteisöömme Liity yhteisöömme Oletko jo jäsen? Kirjaudu sisään, jos haluat lopettaa tämän näkemisen

Leave a Comment