Ellensburgin opettaja auttaa pitämään ichishkin kielen elossa koulun jälkeen | koulutus

ELLENSBURG — Sia Aronica on espanjan opettaja Morgan Middle Schoolissa ja on opiskellut ichishkíinin kieltä vuodesta 2018 lähtien. Vaikka hän myöntää, että hän on vielä kaukana sujuvasta, hän tietää, kuinka tärkeää on pitää ichishkíin-kieli hengissä. Siksi hän opettaa alkuperäiskansojen kieltä ja kulttuuria opiskelijoille koulun jälkeen Ellensburgissa.

“Kielemme on niin juurtunut kulttuuriimme, ja se on uhanalainen”, Aronica sanoi. “Jos emme opeta sitä ja jos emme ala elvyttää sitä, menetämme sen.”

Yakama-kieltä nimeltä Ichishkíin, jota kutsutaan myös sahaptiiniksi, puhuvat yakama-ihmiset Washingtonissa, Oregonissa ja Idahossa. Aronica sanoi, että peruskieli ei ulottunut Columbia-joen ohi eikä päässyt Idahoon ennen kuin moderni liikenne oli yleistä.

Ichishkíin on uhanalainen kieli, ja sitä puhuu alle 150 ihmistä, Oregonin yliopiston mukaan, vaikka on enemmän ihmisiä, jotka voivat kommunikoida jossain määrin. Yksi opettaja ja vanhin on Virginia Beavert Toppenishistä, joka täytti äskettäin 100 vuotta. Hän auttoi Ichishkíin-sanakirjan kirjoittamisessa ja on työskennellyt alueen kielitieteilijöiden ja opiskelijoiden kanssa opettaakseen kieltä muille.

Ellensburgin koulupiiri nimesi äskettäin uuden ala-asteen Ida Nason Aronican mukaan, joka kuului Kittitas-yhtyeeseen, joka kuoli vuonna 1992. Hän oli Chief Owhin tyttärentytär, ruoankeräilijä, hevoskilpailija, tarinankertoja ja koulutusehdotus. Hän puhui sujuvasti monia murteita, mukaan lukien ichishkíin.

Sia Aronica on Ida Nason Aronican tyttärentytär. Sia Aronica sanoi, ettei hän oppinut kieltä isoäidillään, joka kuoli ollessaan lukiossa, koska hän ei ymmärtänyt sen tärkeyttä. Lopulta hän oli tarpeeksi vanha ymmärtämään kielen arvoa, mutta hänellä oli vaikeuksia löytää oppimispaikkaa.

“Ellet asunut varauksessa, et voinut saada kielikurssia, koska he eivät tarjoa niitä täällä”, Aronica sanoi. – Usein tarjotut tunnit tarjottiin sellaiseen vuorokauden aikaan, että jos olisi töitä, et pääse sinne. Tunteja oli vaikeampi saada, eikä siellä ollut tekniikkaa, joka saisi heidät ulos.”

Vuonna 2018 Aronica sai mahdollisuuden mennä Oregonin yliopistoon oppimaan professori Regan Andersonilta, jota Beavert mentoroi.

Yksi uhanalaisen kielen elvyttämisen haasteista on viedä se eteenpäin nykyaikana. Esimerkiksi autoa, ajoa tai tekstiviestiä varten ei ole Ichishkíin-sanaa, koska näitä asioita ei ollut olemassa, kun kieltä puhuttiin rutiininomaisesti. Joten Ichishkíin-asiantuntijat ovat kokoontuneet päättääkseen, kuinka kieli voi sisältää nämä uudet sanat.

Aronikan oppilaat opettelevat edelleen kielen perusteita. Istunnot pidetään koulun jälkeen Morgan Middle Schoolissa kerran viikossa ja kaikki 6-12-luokkien opiskelijat ovat tervetulleita. Tunti on kaksikertainen viiden istunnon ohjelman läpi, mutta ne ovat poissa kevättauosta. Oppilaat jatkavat siitä, mihin he jäivät palatessaan ja päättävät kolme viimeistä istuntoa. Ohjelmaa tarjotaan uudelleen myöhemmin tänä vuonna muille opiskelijoille, jotka haluavat oppia.

Nykyisillä istunnoilla on 14 opiskelijaa, ja luokkien enimmäismäärä on 20. Opiskelijoihin kuuluu nuoria, joilla on erilaisia ​​taustoja, vaikka monet lapset ovat kotoisin luoteiskulttuureista. Aronian oma tytär Magi on kahdeksasluokkalainen ja käy tunneilla ikätovereidensa kanssa.

Istunnot eivät keskity pelkästään kielen oppimiseen, vaan kulttuuriin. Tämä istuntosarja keskittyy helmitaideeseen taiteilija Shawn Spendiffin, helmikorjausasiantuntijan, avulla.

“Pelkään, että jotkut näistä taidoista katoavat, joten sen vuoksi olen täällä”, Spendiff sanoi. “Jos yksi tai kaksi (lapsia), jotka ovat kiinnostuneita helmikorista, pääsevät siihen pisteeseen, että he hallitsevat helmikorun, olen vain innoissani.”

Aronica toivoo, että muutama opiskelija nauttii taiteesta ja kulttuurista niin paljon, että voi viedä sen mukanaan ja pitää taidot elossa ja opettaa niitä tuleville sukupolville.

“Yksi suuria asioita kulttuurissamme on, että kun opimme taitoja, annamme ne eteenpäin”, Aronica sanoi.

.

Leave a Comment