Ukrainan sota pakottaa vehnään, mutta maanviljelijät kiirehtimättä pivot | Talousuutiset

Kirjailija: AYA BATRAWY, STEVE KARNOWSKI ja ROB GILLIES, Associated Press

DUBAI, Yhdistyneet arabiemiirikunnat (AP) – Venäjän sota Ukrainassa voi merkitä muutoksia Ed Kesselin maatilalle hiljaisella alueella Länsi-Pohjois-Dakotassa.

Maailmanlaajuisesti Kesselin kaltaiset maanviljelijät pohtivat, haluavatko he muuttaa istutustottumuksiaan ja kasvattaa lisää vehnää tänä keväänä, koska sota on tukahduttanut tai kyseenalaistanut viljavarannot “maailman leipäkorina” tunnetulta alueelta.

Ukrainan ja Venäjän osuus maailman vehnän ja ohran viennistä on kolmannes, ja Lähi-idän, Aasian ja Afrikan maat luottavat siihen, että ne ruokkivat miljoonia tuetuilla leivillä ja nuudeleilla eläviä ihmisiä. Ne ovat myös muiden ruoanlaitossa ja elintarvikkeiden jalostuksessa käytettävien viljojen ja auringonkukkaöljyn suurimpia viejiä.

Kessel sanoi, että hän saattaa kylvää lisää vehnää ja selviytyä korkeista hinnoista, jotka ovat nousseet kolmanneksella hyökkäyksen jälkeen, mikä auttaa kompensoimaan kuivuuden aiheuttamia menetyksiä ja nousevia polttoainekustannuksia, mutta ei paljon enempää.

Poliittisia sarjakuvia maailman johtajista

Poliittiset sarjakuvat

“Rehellisesti sanottuna se luultavasti auttaa meitä istuttamaan muutaman hehtaarin lisää vehnää. Laitamme muutaman hehtaarin lisää vehnään ja muutaman lisää auringonkukkiin”, sanoi Kessel, myös Pohjois-Dakotan viljanviljelijöiden yhdistyksen ensimmäinen varapuheenjohtaja.

Suuria viljantuottajia, kuten Yhdysvaltoja, Kanadaa, Ranskaa, Australiaa ja Argentiinaa, seurataan tarkasti, jotta nähdään, pystyvätkö ne nopeasti lisäämään tuotantoa täyttääkseen Ukrainan ja Venäjän toimitusten menettämisen aiheuttamat aukot. Mutta maanviljelijöillä on edessään uusi kuivuusvuosi, nousevat polttoaine- ja lannoitekustannukset ja COVID-19-pandemian aiheuttamat toimitusketjun häiriöt. Suuria tuottajia vaikeuttavat myös sellaiset tekijät kuin viennin lailliset rajoitukset ja viljelytavat.

Tämä merkitsee epävarmuutta maille, kuten Egyptille, Libanonille, Pakistanille, Iranille, Etiopialle ja muille maille, jotka eivät pysty kasvattamaan tarpeeksi vehnää, ohraa, maissia tai muita viljoja tarpeisiinsa. Sota on lisännyt ruokapulaa ja poliittista epävakautta maissa, jotka luottavat kohtuuhintaiseen viljan tuontiin.

Ylimääräinen viljanvienti mistä päin maailmaa “todennäköisesti vain osittain kompensoi Mustanmeren alempia lähetyksiä kuluvan kauden loppupuolella”, International Grains Council totesi maaliskuun raportissaan.

Noin puolet Maailman elintarvikeohjelman 125 miljoonan ihmisen ruokkimiseen maailmanlaajuisesti ostamasta viljasta tulee Ukrainasta. YK:n elintarvikeapujärjestön johtaja varoitti, että ruoan hintojen nousun ja sodan masentuneen vehnän viennin kaksoisisku on resepti “katastrofille ei vain Ukrainassa, vaan mahdollisesti maailmanlaajuisesti”.

“Se vaikuttaa miljooniin ja miljooniin ihmisiin, erityisesti maailman köyhimmissä maissa”, WFP:n pääjohtaja David Beasley kertoi Associated Pressille viime viikolla Länsi-Ukrainan Lvivin kaupungissa vieraillessaan pakolaiskeskuksessa, jossa jaettiin ruoka-apua.

Vastaamattomia kysymyksiä on siitä, miten länsimaiset pakotteet Venäjälle, maailman suurimmalle vehnän viejälle, voivat vaikuttaa sen viljan vientiin ja jakeluverkostoihin. Venäjä on myös suurin lannoitteiden viejä, kun taas Ukraina kuljettaa valtavia määriä maissia, ruista, kauraa ja hirssiä. Mustanmeren alue on maailman suurin karjan ruokkimiseen käytettyjen viljojen tuottaja.

Australia ja Intia ovat vastanneet lisääntyneellä viljanviennillä, mutta muilla ei ole juurikaan tilaa tehdä samoin. Tämä johtuu pääasiassa toistuvasta kuivuudesta, sanoi Arnaud Petit, kansainvälisen viljaneuvoston johtaja.

USA tuotti noin 44 miljoonaa tonnia vehnää kaudella 2021-2022. Vain kaksi tai kolme vuotta sitten se oli yli 50 miljoonaa tonnia. Petit huomautti kuivuudesta ja viljelijöiden siirtymisestä kannattavampiin viljelykasveihin.

Kanada, Argentiina ja Australia voivat yrittää lisätä vehnän tuotantoa tulevalle kaudelle, joka päättyy vuoden 2023 puolivälissä, mutta on liian aikaista sanoa, ovatko maanviljelijät muuttamassa kylvötottumuksiaan keskittyäkseen enemmän viljoihin, kuten vehnään.

Doug Martin sanoi, että on liian myöhäistä, että hänen perhetilallaan Manitobassa, Kanadassa, tehdään merkittäviä muutoksia nyt istutettuun tilaan. Lisäksi useiden kasvien kasvattaminen hajauttaa riskejä.

“Useimmilla tuottajilla on tietty käsitys siitä, mitä he kylvävät, ja luultavasti pitäytyvät siinä”, Martin sanoi.

Vaikka vehnän korkeammat hinnat tuovat tuloja viljelijöille, se ei ole riittävä kannustin tuotannon laajentamiseen, koska hinnat nousevat myös viljelykasvien, kuten kauran, rapsin ja tuskin, osalta.

“On muitakin satoja, jotka saavat hyvän tuoton”, Martin lisäsi.

Mikä tahansa lisääntynyt tuotanto joutuu kohtaamaan toimituskustannusten nousun. Polttoaineen hinta on noussut pilviin ja lannoitteiden hinta oli jo korkealla Euroopassa akuutisti koetun maakaasun romahduksen vuoksi.

“Halvemmilla lannoitteilla olisi ollut mahdollista päästä eroon maailmanlaajuisesta elintarviketurvaongelmasta – mahdollisesti – mutta ravintoaineet ovat kaikkea muuta kuin edullisia tai jopa saatavilla tällä hetkellä”, sanoi Dalhousien elintarvikejakelun ja -politiikan professori Sylvain Charlebois. Yliopisto Kanadassa.

Philippe Dutertre kasvattaa vehnää Chemire-le-Gaudinissa Sarthen maatalousalueella noin 210 kilometriä (130 mailia) Pariisista lounaaseen. Hän ei ole päättänyt laajentaako vehnälappuaan energia- ja sähkökustannusten huiman nousun vuoksi.

“Voimme ehkä vähän vaikuttaa viljelykiertoon, mutta nykyään Ranska tuottaa vehnää, maissia, rypsiä öljyihin ja muihin viljoihin”, hän sanoi. “Meillä ei ole enää varmuutta sanoa, että tulemme olemaan pystyy takaamaan Ranskan ja Euroopan elintarviketurvan huomenna.”

Australialaiset maanviljelijät kokivat runsaan vehnäkauden. Silti maatalousosasto sanoo, että Australia ei pysty heti vastaamaan Ukrainan toimitusten vähenemiseen, koska se on jo myynyt vientinsä syyskuun loppuun asti.

Tilanne on samanlainen Argentiinassa, joka on toinen suuri viljan viejä. Valtavat 95 % sen nykyisestä vehnäsadosta on jo myyty.

Jorge Josifovich omistaa viljelysmaata Pergaminossa, yhdellä Argentiinan rikkaimmista maatalousalueista, jossa hän kasvattaa vehnää, maissia ja soijapapuja. Huolimatta vehnän korkeammista hinnoista, hän sanoi, että argentiinalaiset maanviljelijät eivät ehkä ole motivoituneita istuttamaan lisää korkeiden lannoite- ja polttoainekustannusten sekä “hallituksen määräämän tiukan hintavalvonnan vuoksi, joka ei ole edullinen tuottajille, jotka myyvät tuotantoaan viejille”.

Laskelma jättää maailman suurimmat vehnän tuojat haavoittuviksi, mukaan lukien Indonesia, Egypti, Pakistan ja Bangladesh sekä sodan runtelema Jemen ja rahapulassa oleva Libanon. Ne ovat maita, joissa on valtava väestö köyhyydessä ja jotka luottavat kohtuuhintaiseen vehnään ruokavaliossaan.

Kuivuus Lähi-idässä on Gro Drought Indexin mukaan korkeimmillaan vähintään 20 vuoteen, mikä estää kotimaisen vehnäntuotannon nostamista.

Levottomuuksien mahdollisuus on olemassa, jos hinnat jatkavat nousuaan, erityisesti maissa, joilla ei ole riittäviä vehnävarastoja. He saattavat joutua odottamaan ostaakseen sitä markkinoilta, siirtyäkseen riisiin tai hyödyntääkseen vehnävarantoaan.

Egyptissä, maailman suurimmassa vehnän tuojassa, hallitus ilmoitti äskettäin hintakatot tuetta oleville leiville ja sakkoja rikkojille vastauksena hintojen nousuun.

Maailmalla on 278 miljoonaa tonnia vehnävarastoa, joka auttaa puskuroimaan Ukrainan vajetta, sanoi Petit International Grains Councilista. Puolet tästä varastosta on kuitenkin Kiinassa, jolla on yli vuoden toimitusta varmistaakseen elintarviketurvan 1,4 miljardille ihmiselle.

Samaan aikaan maanviljelijät maailman päässä tekevät omia vaikeita päätöksiään. Tom Bernhardt, joka ylläpitää viidennen sukupolven sato- ja karjatilaa Lintonin lähellä Pohjois-Dakotassa, sanoi, että hänen kaltaiset suorakylvöviljelijät eivät poikkea liikaa normaalista viljelykiertostaan ​​ja kylvä lisää vehnää, koska se voi johtaa ongelmiin maaperän terveyteen ja rikkaruohot.

Lisäksi ei ole takeita siitä, että vehnän hinnat pysyvät korkeina.

“En ole koskaan istuttanut lisää eekkeriä vain saadakseni hintaa”, 61-vuotias amerikkalainen maanviljelijä sanoi.

Karnowski raportoi St. Paulista Minnesotasta ja Gilliesistä Torontosta. Associated Press -toimittajat Susie Blann Lvivissä, Ukrainassa; Oleg Cetinic Chemiré-le-Gaudinissa, Ranskassa; Almudena Calatrava Buenos Airesissa; ja Rod McGuirk Canberrassa, Australiassa, osallistuivat tähän tarinaan.

Tekijänoikeus 2022 The Associated Press. Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä materiaalia ei saa julkaista, lähettää, kirjoittaa uudelleen tai jakaa uudelleen.

.

Leave a Comment