Puhuva johtajuus 18: Hideo Ohno innovaation ja kulttuurin muutoksen parantamisesta

Hideo Ohno uskoo, että Japanin innovaatiokulttuuri on pysähtynyt. Tohokun yliopiston rehtori sanoo, että maa on menettänyt dynaamisuuden, joka sillä oli 1970- ja 1980-luvun loistoaikoina, jolloin se hallitsi kulutuselektroniikan maailmaa.

Pohdiskeleva fyysikko tarjoaa myös filosofisemman selityksen, jonka tyyli on “mikä menee ylös, sen täytyy tulla alas”: “Se on hinta, jos saan sanoa, menestyminen kerralla.”

Viimeisimmässä Talking Leadership -sarjassamme Ohno selittää, miksi hän uskoo Japanin olevan jälleen nousussa, hänen kokemuksensa vuoden 2011 Tohokun maanjäristyksestä ja sen syvällisestä vaikutuksesta japanilaiseen yhteiskuntaan ja miksi hän yrittää tehdä laitoksestaan ​​tervetullemman ulkomaalaisten keskuudessa. .

Tohokun yliopiston tehtävänä on tehostaa datalähtöistä tiede- ja teknologiatuotantoaan. Se sijoittaa satoja miljoonia dollareita – osittain valtion ja osittain teollisuuden rahoittaman – uuteen tiedepuistoon, josta tulee tieteellisten mittausten keskipiste. Tohokun ja muiden yliopistojen sekä teollisuuden tutkijat voivat käyttää laitosta, jossa on 100 nm:n röntgenmikroskooppi, MRI-laitteet ja paljon muuta. Materiaalitieteen, maatalouden, biotieteen ja muiden parissa työskentelevät käyttävät sitä hyväkseen, Ohno sanoo.


Kampuksen näkemykset: Miten voimme ratkaista Japanin opiskelijoiden liikkuvuusongelmat?


Juuri tämänkaltaiset pyrkimykset nostavat Japanin takaisin globaalille innovaatiokartalle, Ohnon mukaan: ”Uskon, että meiltä puuttui se osa [dynamism]. Ja nyt yritämme palata takaisin [on] seurata.”

Hän havaitsee myös muutoksen useiden Japanissa tapahtuvien tutkimusten ja muiden aloitteiden taustalla olevassa tarkoituksessa vuosikymmenen takaiseen verrattuna. Sen jälkeen kun vuoden 2011 maanjäristys tuhosi maan – se oli voimakkain Japanissa koskaan havaittu maanjäristys – yliopistot, yritykset ja hallitus ovat siirtäneet painopisteensä yhteiskunnan hyödyttämiseen, hän sanoo. Eräs hanke, jonka hän mainitsee esimerkkinä, on valtava 150 000 ihmisen kohorttitutkimus; hän sanoo onnistuneensa suostuttelemaan hallituksen rahoittamaan niin laajan tutkimuksen maanjäristyksen takia.

“Uskon, että Iso-Britannia ja Yhdysvallat yrittivät perustaa tällaisen kohortin, mutta epäonnistuivat, koska ne eivät saaneet tarpeeksi osallistujia”, hän lisää.

Maanjäristyksen päivä

Maaliskuun 11. päivänä 2011, maanjäristyspäivänä, tuolloinen professori Ohno oli Tohokun yliopiston rakennuksen neljännessä kerroksessa raportoimassa neuvottelukunnalle. Rakennus alkoi heilua ja esineet putosivat katosta. Se oli kolmas shokki, joka sai hänet ymmärtämään, että paljon ihmishenkiä menetetään.

Hän poistui rakennuksesta kollegoidensa kanssa. He löysivät turvallisen paikan, ja kun hätägeneraattori käynnistyi, he seurasivat tragediaa uutisissa. Tässä vaiheessa ilmoitettiin 200 kuolemantapauksesta. Lopulta noin 20 000 ihmistä menettäisi henkensä maanjäristyksessä ja sen aiheuttamassa tsunamissa, mukaan lukien kolme yliopiston opiskelijaa.

Katastrofin jälkeisenä kuukautena, jopa ennen kuin he saivat sähköt takaisin kampukselle, Tohoku perusti instituutin katastrofien jälleenrakentamista ja elvyttämistä varten. Seuraavina vuosina on kehitetty satoja yhteiskuntaa tukevia hankkeita.

Juuri tällaiset aloitteet elvyttävät Japania, Ohno uskoo: “Meidän on aina keksittävä itsemme uudelleen – ei vain Japanissa, vaan myös muissa maissa.”

Kansainvälistyminen

Yksi alue, jonka Ohno tietää, että yliopiston on keksittävä uudelleen, on kansainvälistyminen. Japanilla on maine ulkomaisille tiedekunnille hieman epämiellyttävänä.

“Luultavasti siinä on jotain totuutta”, Ohno myöntää. “Ja se on jotain, jota meidän on muutettava.”

Hänen strategiansa on palkata osa-aikaisia ​​työntekijöitä. “Päätoiminen rekrytointi ei ole vieläkään kovin helppoa – kielen, tavan ja monien muiden asioiden takia.”

Nämä osa-aikaiset kansainväliset tutkijat eivät yleensä asu Japanissa, mutta Covid-rajoitusten ulkopuolella he viettivät jonkin aikaa kampuksella.

Merkittävä este kansainvälisen henkilöstön integroitumiselle ovat japaniksi pidetyt tiedekunnan kokoukset; Ohno suunnittelee ottavansa englannin käyttöön asteittain ja lopulta tekemään siitä pakollisen. Onko hän sitä mieltä, että korkeakoulutuksen “englanninkielisyydellä” on huono puoli?

Jälleen hän tarjoaa harkitun vastauksen: ”No, aina on tietty negatiivinen puoli, jos haluat muuttaa jotain. Mutta… mielestäni se antaa meille enemmän etuja kuin kielteisiä vaikutuksia.”

Osa-aikaisten tiedekuntaroolien pitäisi myös auttaa yliopistoa rekrytoimaan lisää naisia, Ohno toivoo, kun hän aikoo parantaa Tohokun sukupuolten välistä tasapainoa. Yliopistolla on myös kampuksella 266 paikkainen päiväkoti, jonka se toivoo auttavan tässä.

Suurimmalla osalla maailmaa on ongelma sukupuolten tasa-arvon kanssa STEM-aineissa, mutta Ohno sanoo, että Japani on “paljon jäljessä”. Johtuuko tämä kulttuurisista tekijöistä?

”No, kulttuuria on helppo syyttää. Luulen, että se on osa syytä, mutta jotenkin emme ole voineet muuttaa tätä käsitystä “matematiikka, fysiikka ja kemia ovat pojille”. Ja tämä hitaus on edelleen olemassa, Ohno sanoo.

”Voit kutsua sitä kulttuuriksi, mutta kulttuuri on tärkeä asia. Enkä halua ajatella, että tämä on meille tärkeä kulttuuri”, hän jatkaa.

Ohno kokee, että Tohokulla on erityinen rooli edelläkävijänä, koska se on ensimmäinen yliopisto Japanissa, joka hyväksyi naisopiskelijoita vuonna 1913.

Tutkimuksesta hallintoon

Ohno itse on maailmankuulu asiantuntija spintroniikassa, joka tutkii elektronin sisäistä spiniä. Häntä ehdotettiin mahdolliseksi ehdokkaaksi Nobel-palkinnon voittajaksi vuonna 2011 Clarivate’s Citation Laureates -listalla, mutta hän torjuu tunnustuksen vaatimattomasti huumorilla: “No, öh, ensinnäkin tämä Nobel-juttu on hyvä mainos Clarivate Analyticsille.” Sitten hän siirtää keskustelun nopeasti kahdeksaan muuhun Tohokun korkeasti siteeratuun tutkijaan.

Hän syntyi Tokiossa vanhemmille, jotka olivat teoreettisia fyysikoita. Hän vietti suurimman osan kasvatuksestaan ​​Japanissa, muutaman kerran Ruotsissa ja Floridassa.

Suoritettuaan BSc- ja MSc-tutkinnon Tokion yliopistossa vuonna 1979, hän harkitsi ryhtyvänsä yrittäjyyteen ja työskentelemään hallituksessa ennen kuin asettui tohtorin tutkintoon ja akateemiseen elämään. Onko hän mielestään tehnyt oikean valinnan? Jälleen hän tarjoaa filosofisemman vastauksen kuin voisi odottaa. ”Yritän ajatella, että olen aina tehnyt oikean valinnan. Vaikka ei olisikaan.”

Ohno muistaa hänen professori-isänsä joutuneen käsittelemään opiskelijamellakoita 1970-luvun alussa, kun Yhdysvaltain ja Japanin turvallisuussopimusta vastaan ​​suunnatut mielenosoitukset syttyivät autojen ja linja-autojen polttamiseen. Hän ei suvaitse väkivaltaa, mutta uskoo, että japanilaiset opiskelijat ovat nykyään vähemmän poliittisia – aiheesta hän keskustelee surumielisesti.

“Minun on vaikea ymmärtää, mutta vahvaa poliittista, vaikkapa osallistumisen tunnetta ei ole”, hän sanoo. Hän ei ole varma miksi.

“Se voi liittyä [a] pysähtynyt tunne yhteiskunnasta tai pysähtyneessä yhteiskunnassa oleminen”, hän ehdottaa.

Nuoret japanilaiset koulutetaan noudattamaan sääntöjä, hän lisää, mutta he eivät tiedä voivansa muuttaa niitä [them a] sopivat paremmin yhteiskuntaansa tai yhteiskuntakuvaansa.”

“Näen niissä monia mahdollisuuksia. Ja haluaisin heidän olevan tietoisia siitä… Haluaisin nähdä heidän olevan tietoisia mahdollisuuksistaan, pohjimmiltaan. He ovat yhteiskuntamme tulevaisuus ja [the] maailmamme tulevaisuus.”

rosa.ellis@timeshighereducation.com


Nopeita faktoja

Syntynyt:Tokio, 1954

Akateeminen pätevyys:BSc, MSc ja tohtori elektroniikkatekniikasta Tokion yliopistosta

Asuu:Hänen vaimonsa. Hänellä on kaksi aikuista poikaa.

Akateeminen sankari:“Minulla ei ole koskaan ollut sankaria, mutta kunnioitan Leo Esakia ja Hiroyuki Sakakia tiedemiehinä.”


Tämä on osa “Talking leadership” -sarjaamme, jossa on 50 haastattelua 50 viikon aikana maailman parhaiden yliopistojen johtajien kanssa siitä, kuinka he ratkaisevat yhteisiä strategisia kysymyksiä ja toteuttavat muutosta. Seuraa sarjaa tästä.


Teetä Times Higher Education Japan University Rankings julkaistaan ​​klo 17.00 JST (08.00 GMT) 24. maaliskuuta.

Leave a Comment