Kuinka sota muuttaa liiketoimintaa

Ukrainan sota on jo kaatanut lukemattomia ihmishenkiä. Nyt se muuttaa myös liiketoimintamalleja. Länsimaisten monikansallisten yritysten pako Venäjältä ja Ukrainan toimitusketjun häiriöt yhdistettynä Covidiin liittyviin häiriöihin Kiinassa, yritysten on harkittava kaikkea uudelleen.

Haasteet vaihtelevat siitä, kuinka he maksavat paikalliselle ukrainalaiselle henkilökunnalle (joissakin tapauksissa käteisellä Puolaan toimitettuna) siihen, miten he hankkivat alueelta ennen sotaa hankkimia osia (toistaiseksi vastaus: hitaasti ja tahrallisesti). Kovasti kärsineiden joukossa ovat olleet saksalaiset autonvalmistajat, jotka ovat riippuvaisia ​​Ukrainasta peräisin olevista komponenteista. Heidän kasvinsa ovat toimettomana, kun he kamppailevat uuden järjestelmän keksimisessä.

Mutta jopa yritykset, joilla ei ole tavarantoimittajia tai toimintoja konfliktin keskellä, ymmärtävät, että niiden on siirryttävä esteettömästä globalisaatiosta alueellisempiin – tai jopa paikallisempiin – tuotanto- ja kulutuskeskuksiin. He näkevät myös paremman hajauttamisen ja järjestelmän redundanssin (eli ylimääräisten resurssien varatuen tarjoamisen) edut tulevien sokkien välttämiseksi. “Jatkuvat toimitusketjun häiriöt ovat nyt kestäneet pidempään kuin vuosien 1973-4 ja 1979 öljysaarto – yhteensä!” sanoo Richard Bernstein, sijoitusyhtiö RBA:n toimitusjohtaja. Tämä ei ole hämäys, vaan uusi normaali.

Suuret yritykset, joilla on varaa omistaa enemmän koko toimitusketjustaan, ovat siirtyneet kohti vertikaalista integraatiota keinona tasoittaa häiriöitä ja niistä aiheutuvia inflaatiopaineita. Kaikenkokoiset yritykset etsivät tapoja lokalisoida enemmän tuotantoa missä tahansa heidän kuluttajansa ovat riippumatta siitä, missä maassa tai alueella he ovat. Monet pienemmät “valmistaja”-yritykset New Yorkissa ovat hyötyneet pandemian aikana, koska ne hankkivat hankintoja paikallisesti, mutta tekniikkaa omaksuvat myös suuret nimimerkit, jotka haluavat vain lisää puskureita kaikenlaisilta häiriöiltä – olivatpa ne geopoliittisia tai ilmastoon liittyviä.

“Toimitusketjut ovat alipaineita ja ovat olleet jo jonkin aikaa”, sanoo Arama Kukutai, Plenty-nimisen vertikaalisen maatalousalan startup-yrityksen toimitusjohtaja. Plenty tekee yhteistyötä Walmartin kanssa pystysuoraan pinottujen tuoretuotteiden kasvattamiseksi paikan päällä Kaliforniassa. sellaisten yritysten kanssa kuin Driscoll, maailman suurin marjantuottaja. He ovat käynnistäneet uuden pystysuoran mansikkatilan itärannikolle välttääkseen kuljetuskustannuksia ja viivästyksiä. “Tällaiset yritykset haluavat vähentää riippuvuuttaan pitkistä ja monimutkaisista toimitusketjuista ja tuonnista”, Kukutai lisää. “Periaatteessa haluat rakentaa sinne, missä asiakkaat ovat.”

Tämä on ollut trendi teollisuudessa jo jonkin aikaa – erityisesti yksityisissä yrityksissä, jotka ovat useammin perheomisteisia, juurtuneet enemmän paikallisiin yhteisöihin ja joilla on vähemmän paineita neljännesvuosittain.

Yksi niistä on New Balance, jalkineita valmistava yritys, joka ilmoitti viime viikolla Massachusettsiin perustavansa tehtaan, joka palvelee “made in America” ​​-tuotteiden kasvavaa kysyntää ja lisää paikallisia toimittajia ohittamaan iskuja mahdollisuuksien mukaan. “Yksityisyyden ansiosta on helpompi tehdä enemmän paikallisesti”, sanoo toimitusjohtaja Joe Preston, “mutta uskon, että tulevat ESG-vaatimukset työntävät enemmän yrityksiä tähän suuntaan, koska työvoimakysymykset ovat suuri osa sitä.”

Varmasti on käymässä selväksi, että maailma ei ole palautumassa globalisaatioon kuten 1990-luvulla. Jotkut toimialat, kuten teknologia, kokevat painetta muuttaa olemassa olevia liiketoimintamalleja enemmän kuin toiset. Todista Intelin luovan suuren uuden siruvalimon Ohioon osana Amerikan suurempaa teknologian irrottamista Kiinasta ja nyt Venäjästä siruvientipakotteiden kautta. Yhtiö investoi myös Euroopan aluevalimokapasiteettiin.

En olisi yllättynyt, jos Ukrainan sota nopeuttaa rajoituksia “kaksikäyttöisille” teknologioille, joita voidaan käyttää joko kaupallisiin tai sotilaallisiin tarkoituksiin. TS Lombardin äskettäisessä raportissa mainittiin aloja, jotka vaihtelevat siruista, televiestinnästä ja IT-laitteista ilmailu- ja avaruustekniikkaan, tietokoneisiin, elektroniikkaan, antureisiin, lasereihin ja niiden komponentteihin, jotka saattavat joutua siirtämään toimitusketjujaan ja asiakaskuntaansa ottamaan huomioon irrottamisen.

“Ajattele pilvikytkettyjä älyajoneuvoja, jotka lataavat reaaliaikaista dataa satelliitteihin (esim. Tesla/SpaceX) valvontalaitteina, jotka voidaan käyttää uudelleen sodankäyntiin”, raportti huomauttaa.

Tällä muutoksella voi varmasti olla suuri vaikutus rahoitusmarkkinoihin, koska suuri osa suurimpien teknologiayritysten kasvusta on ennustettu niiden kyvystä ylittää saumattomasti rajoja. Mutta se vaikutus ei ole vain yksisuuntainen. Todista esimerkiksi 3D-tulostusosakkeiden nousu, jotka ovat nousseet huimasti pandemian keskellä. Teollisuus pystyi täyttämään toimitusketjujen aukon valmistamalla paikallisesti kaikkea henkilönsuojaimista lääkinnällisiin ja testauslaitteisiin, henkilökohtaisiin lisätarvikkeisiin, visualisointiapuvälineisiin ja jopa hätäasuntoihin.

Koko 3D-tulostusmarkkina kasvoi 21 prosenttia vuodesta 2019 vuoteen 2020, ja sen ennustetaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2026 mennessä. Nyt on useita yrityksiä, kuten Austinissa toimiva Icon, jotka ovat siirtymässä katastrofitalojen tulostamisesta luksuskoteihin. Ottaen huomioon kodin rakentamisen monimutkaisuuden ja hiili-intensiteetin sekä sen useat toimitusketjut, se on muutos, joka voi auttaa hillitsemään inflaatiota. Kuten Nature-lehdessä vuonna 2020 julkaistussa artikkelissa todettiin, “Rakennusten 3D-tulostus vaatii lyhyempiä rakennusaikoja ja alhaisempia työvoimakustannuksia, ja siinä voidaan käyttää ympäristöystävällisempiä raaka-aineita.” Tuloksena olevat kodit voidaan “helposti kuljettaa ja sijoittaa alueille, joissa niitä eniten tarvitaan”.

Myös sodan, irrotuksen ja geopoliittisen pelon aikoina on syytä muistaa, että kriisissä on mahdollisuus.

rana.foroohar@ft.com

Leave a Comment