Kokonaisvaltainen lähestymistapa turvallisuuteen: koulutuksen vaikutus – Yasmine Sherifin haastattelu

Sukupuolten tasa-arvo ja osallisuus ovat keskeisiä mittareita, joilla suorituskykyä mitataan nykyään teollisuudessa. Tutkimus ei ole poikkeus. Vaikka sukupuolten välisten erojen poistamiseen ei ole nopeaa ratkaisua, EU on yksilöinyt rakenteellisia muutoksia, joita tarvitaan politiikoissa ja ohjelmissa naisten osallistumisen lisäämiseksi tutkimukseen ja innovaatioon ja heidän uranäkymiensä parantamiseksi.

Jos olet tieteellisen tutkimuksen nainen ja haluat kiivetä ylennysportaille, polkusi on todennäköisesti pitkä. Se vaatii myös yhtä paljon itseluottamusta, sitoutumista ja rohkeutta. Vaikka menestyvän tutkijanuran rakentamisessa on monia haasteita, se voi monille naisille osoittautua todelliseksi esterataksi.

Tasa-arvon edistäminen institutionaalisen muutoksen kautta

Innovaatioista, tutkimuksesta, kulttuurista, koulutuksesta ja nuorisosta vastaava Euroopan komission jäsen Mariya Gabriel korosti äskettäin institutionaalisen muutoksen tärkeyttä sukupuolten tasa-arvosuunnitelmien (GEP) kaltaisten välineiden avulla. “Horisontti Eurooppa, 95,5 miljardin euron tutkimus- ja innovaatioohjelmamme, sisältää nyt uudet kelpoisuusehdot”, hän sanoi. “EU-rahoituksen saamiseksi julkisilla elimilla, tutkimusorganisaatioilla ja korkeakouluilla on oltava tasa-arvosuunnitelma.”

Sukupuolten tasa-arvo on ollut eurooppalaisen tutkimusalueen keskeinen painopiste yli kymmenen vuoden ajan. Esteiden poistamiseksi tutkimusrahoitusta ja suoritusorganisaatioita, mukaan lukien yliopistot, kehotettiin toteuttamaan institutionaalista muutosta GEP:ien kautta, ja tukea on myönnetty EU:n tutkimus- ja innovaatiorahoitusohjelmista FP7 ja Horisontti 2020.

Wienin Institute for Advanced Studiesin sosiologi ja vanhempi tutkija tohtori Angela Wroblewskin mukaan GEP:t ovat systeemisen institutionaalisen muutoksen “kuljettajia”. Tästä syystä Euroopan komission GEP-vaatimuksen täytäntöönpanon seuranta on keskeistä sukupuolten tasa-arvon tukemisessa tutkimussektorilla.

Horisontti 2020 -rakennemuutosprojektin TARGET-koordinaattorina hänen työssään on lähestymistapa, joka ylittää GEP:n muodollisen hyväksymisen. Aloittamalla institutionaalisen muutoksen seitsemässä sukupuolten tasa-arvoa edistävässä innovatiivisessa instituutiossa Välimeren alueella, mukaan lukien yliopistot ja tutkimusrahoitusorganisaatiot, hanke otti käyttöön refleksiivisen politiikan (pohtii, mikä toimi ja mikä ei toiminut) ja työkaluja GEP:n jokaiseen vaiheeseen. suunnittelu ja toteutus seurantaa ja itsearviointia varten.

“Kun hanke alkoi vuonna 2017, maissa, joissa instituutiot sijaitsevat, ei ollut vakiintunutta sukupuolten tasa-arvopolitiikkaa tutkimuksessa ja innovaatioissa”, sanoi tohtori Wroblewski. ‘Tämä on muuttunut. Mikä tärkeintä, osallistuvat instituutiot onnistuivat näkymään tasa-arvon edelläkävijöinä. Mielestäni tämä on erittäin tärkeä ja mielenkiintoinen tulos, koska nämä pioneerit voivat vaikuttaa myös kansalliseen keskusteluun.

Kansallinen konteksti on tärkeä. Ei ole olemassa yksikokoista ratkaisua. Kaikenlainen lähestymistapa institutionaaliseen muutokseen on räätälöitävä sopimaan kansalliseen kontekstiin sekä kunkin organisaation luonteeseen, historiaan ja tehtävään.

“Haasteena on löytää kullekin laitokselle paras ratkaisu ja tarkastella kansallista kontekstia”, tohtori Wroblewski selitti. “Otetaan “vuotava putki” -ilmiö, jossa naistutkijat “vuotavat” urapolulta. Vaikka se on erittäin voimakasta Keski-Euroopan maissa, kuten Itävallassa ja Saksassa, tilanne esimerkiksi Bulgariassa ja Romaniassa on erilainen.

“Vuotava putki” -ilmiössä naisten määrän lisääntyminen valmistuneiden joukossa ei automaattisesti johda naisten osuuden kasvuun tutkijoiden tai korkeakoulujen huippuhenkilöstön joukossa. Monet naiset “katoavat” siirtyessään tohtoriopiskelijoista tohtoriksi ja apulaisprofessoriksi. Toiset kohtaavat esteitä, jotka joko hidastavat heidän edistymistään tai estävät sen kokonaan. Tämä yhdistyy “lasikatto”- tai “tahmea lattia” -efekteihin.

“Tämä on ongelma useimmissa Euroopan maissa”, sanoi tohtori Wroblewski.

Pohtiessaan TARGETin kautta tehtyä työtä, joka päättyi joulukuussa 2021, hän sanoi: “On erittäin vaikuttavaa, mitä toimielimet onnistuivat saavuttamaan vaikeissakin tilanteissa. Esimerkiksi Romanian akkreditointivirasto ARACIS oli ensimmäinen romanialainen instituutio, joka hyväksyi tasa-arvosuunnitelman. Ja Hassan II Casablancan yliopistosta tuli ensimmäinen yliopisto Marokossa, joka hyväksyi tasa-arvon peruskirjan.

“Yhteistyöinstituutioiden palautteen perusteella opimme, että kohdistettujen tasa-arvosuunnitelmien tekeminen ja tuki tällaisten suunnitelmien kehittämiseen on erittäin tärkeää”, hän lisäsi. “Se ei ole helppo tehtävä!”

GEP:t täyttämään sukupuolierot

Sosiologi ja ACT-projektin koordinaattori Jörg Müller sanoo, että juurtuneet sukupuolistereotypiat ja sukupuoliharha ovat suuri osa kohtaamista vaikeuksista.

“Olen erityisen kiinnostunut siitä, kuinka sukupuolten välinen epätasapaino tehdään kestäviksi ja uusiutuu jatkuvasti ajan myötä”, hän sanoi. “Sukupuolten välistä epätasapainoa on monenlaista. Jatkuvimpia ovat naisten aliedustus päätöksentekotehtävissä tai korkeakoulujen korkeimmalla tasolla.

Miksi se on olemassa? Vaikka vastaus on monimutkainen, tärkeimmät syyt erottuvat. “Lyhyt vastaus johtuu siitä, että elämme yhteiskunnissa, joissa miehet ovat olleet ja ovat edelleen miesten hallitsemia”, Müller selitti. Sukupuolten välinen eriarvoisuus on sisäänrakennettu yhteiskuntiemme rakenteeseen. Juuri miehet pitävät valtaa, päättävät resursseista ja laativat suunnitelman sille, mitä arvostetaan ja mikä ei.

Vuodesta 2018 lähtien Müller on tutkinut sukupuolten tasa-arvoa ja institutionaalista muutosta. ACT:n kautta hän on koordinoinut tutkijoita 17 laitoksesta eri puolilla EU:ta EU:n jäsenvaltioissa yhteisöjä luomassa. Ne ovat orgaanisia innovaatiovälineitä, joissa ammatinharjoittajien ryhmät työskentelevät yhdessä ratkaistakseen konkreettisia haasteita. ACT tuki 8 Communities of Practice -yhteisön täytäntöönpanoa (144 organisaatiossa Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa) sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi institutionaalisten muutosten kautta.

“Tämä on poikkeuksellinen saavutus ja osoittaa toimijoiden sitoutumisen osallistavampaan tutkimus- ja innovaatioympäristöön”, Müller sanoi. “Ammattiyhteisöt antoivat monissa tapauksissa ammatinharjoittajille mahdollisuuden voittaa eristyneisyytensä ja olla yhteydessä muihin sukupuolten tasa-arvon parissa työskenteleviin. Tämän seurauksena, erityisesti Puolassa, monet järjestöt edistyivät valtavasti.

Tämä on yksi yhtenäisen kehyksen organisatoristen ponnistelujen arvioinnin eduista. “Tämä on ratkaisevan tärkeää suhteessa Euroopan komission viimeisimpiin edistysaskeliin, nimittäin sukupuolten tasa-arvosuunnitelmien tekemiseen Horisontti Eurooppa -rahoituksen kelpoisuuskriteeriksi. Tämä on valtava askel eteenpäin.

Seuraava askel voisi olla eurooppalaisen palkintojärjestelmän luominen CASPER-hankkeen kautta. “Jos eurooppalainen sukupuolten tasa-arvon palkinto- ja sertifiointijärjestelmä otetaan käyttöön, on olemassa yhtenäinen kehys, jonka avulla voidaan arvioida organisaatioiden tasa-arvosuunnitelmia kaikkialla Euroopassa”, Müller selitti.

Lisätäkseen yleisön tietoisuutta sukupuolten tasa-arvon huomioimisen tärkeydestä akateemisissa ja tutkimusorganisaatioissa Euroopan komissio julkaisee tänä vuonna EU Award for (Academic) Gender Equality Champions -palkinnon. Se on tarkoitettu tehosteena ja täydentämään Horisontti Eurooppaan hakevien korkeakoulu- ja tutkimusorganisaatioiden vaatimusta ottaa käyttöön GEP. Se myönnetään enintään neljälle akateemiselle tai tutkimusorganisaatiolle.

Tarve tukea tasa-arvosuunnitelmia

Joistakin kansallisista eroista huolimatta kaikissa Euroopan maissa on kudottu yhteinen lanka: onnistuneiden GEP-sopimusten suunnittelu vaatii sekä lyhyen että pitkän aikavälin sitoutumista. Tämä on Etelä-Tanskan yliopiston vuonna 2019 käynnistämän SPEAR-projektin päätavoite. Se auttaa eurooppalaisia ​​tutkimusorganisaatioita suunnittelemaan omia tasa-arvosuunnitelmiaan. Näin tehdessään se käynnisti myös tarvittavan institutionaalisen muutoksen.

“Suurin – ja onnellisin – otokseni SPEARin kolmelta ensimmäiseltä vuodelta on se, kuinka luovia ja tehokkaita kumppanimme ovat soveltaneet olemassa olevia resursseja ja tietämystä erityisiin konteksteihinsa – ja kuinka pitkälle on mahdollista mennä, kun meillä on käytettävissämme päteviä opastusta ja aikaa ja tukea päteville yhteispohdinnoille”, sanoi Eva Sophia Myers, SPEAR-koordinaattori.

Etelä-Tanskan yliopiston tasa-arvotyöryhmän johtajana toimiessaan Myers tuntee liiankin hyvin tasa-arvoon liittyvät haasteet, erityisesti tieteellisen tutkimuksen alalla. Hän hahmottelee kahdenlaisia ​​haasteita. Ensimmäiset haasteet johtuvat syvälle juurtuneista perinteistä, normeista, käytännöistä, rakenteista, järjestelmistä ja menettelytavoista. Toinen perustuu kilpailuun, elitismiin, valtaan ja etuoikeuksiin.

“Molemmat ilmenevät “todellisessa maailmassa” ja jokaisessa mielessämme ja kognitiivisissa järjestelmissämme – ja nämä kaksi vahvistavat toisiaan”, hän selitti. “Tämä tarkoittaa, että me kaikki kannatamme tiettyjä suuntauksia, ja nämä ennakkoluulot, normit ja stereotypiat vaikuttavat suurelta osin päivittäiseen käyttäytymiseemme ja päätöksiimme.”

Stereotypioista irti pääseminen riippuu halukkuudestamme “avautua” uusille ymmärryksille ja erilaisille näkökulmille. Myersin mukaan vastustus on kuitenkin väistämätöntä. Hän selitti: “Akateeminen maailma on erittäin kilpailukykyinen, ja usein kilpailu koskee rajoitettuja resursseja. Kaikki tämä synnyttää rajuja valtataisteluja ja dynamiikkaa. Sukupuolten tasa-arvoa koskevien lähestymistapojen aikaansaama onnistunut rakennemuutos haastaa väistämättä status quon – myös valta-asemassa olevat… Jos akateemisen maailman jäsenet ovat todella ansiovaltion kannattajia, niin aktiivinen työskentely osallisuuden ja sukupuolten tasa-arvon puolesta on ainoa tie eteenpäin!

Myers nousi riveissä itse – opiskelija-assistentista, tutkimusassistentista, projektikoordinaattorista, tutkimuspäällikköstä sisäisestä organisaatiokonsultista tiedekunnan hallinnon päälliköksi ja nyt yliopistonsa tasa-arvotiimin johtajaksi – hän on rakennemuutoslähestymistavan kannattaja. “Minusta tämä lähestymistapa sukupuolten tasa-arvoon akateemisessa maailmassa on hyvin tiiviisti linjassa akateemisen maailman kauniiden ja ylevien arvojen ja ihanteiden kanssa”, hän sanoi.

“Ja kokemukseni mukaan lähestymistapojen syvällinen integrointi, joka lisää osallisuutta yliopistojen päivittäisiin käytäntöihin, pätevöittää yliopistojen johtajien, tohtorintutkintojen ohjaajien, opettajien ja tutkijoiden ponnisteluja.”

sukupuolten tasa-arvo

Euroopan komissio on sitoutunut edistämään sukupuolten tasa-arvoa tutkimuksessa ja innovoinnissa ja ryhtyy konkreettisiin toimiin vastatakseen näihin haasteisiin Horisontti Eurooppa -ohjelman avulla tiedonannon Uusi tutkimus- ja innovaatioalue sekä uuden sukupuolten tasa-arvostrategian 2020–2025 mukaisesti. Lisäksi äskettäisessä eurooppalaisessa yliopistostrategiassa hahmotellaan pyrkimyksiä puuttua naisten aliedustukseen tietyillä opintoaloilla (kuten STEM) ja yliopistojen päätöksentekotehtävissä.

Horisontti Eurooppa on asettanut sukupuolten tasa-arvon poikkileikkaavaksi periaatteeksi ja pyrkii poistamaan sukupuolten välistä epätasa-arvoa ja risteäviä sosioekonomisia eriarvoisuuksia kaikissa tutkimus- ja innovaatiojärjestelmissä, muun muassa puuttumalla tiedostamattomaan harhaan ja systeemisiin rakenteellisiin esteisiin.

Tämän artikkelin tutkimus on EU:n rahoittama. Tämä artikkeli julkaistiin alun perin Horizonissa, EU Research and Innovation Magazinessa.

Leave a Comment