“Tehkää oikein”: Kuinka Yhdysvallat ja liittolaiset yhtyvät rankaisemaan Putinia | Talousuutiset

Kirjailija: JOSH BOAK, Associated Press

WASHINGTON (AP) – Vain päiviä ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa. 24. presidentti Joe Biden lähetti hiljaa ryhmän Euroopan unionin päämajaan Belgiaan.

He eivät olleet vakoilupäälliköitä tai kenraaleja, vaan asiantuntijoita, jotka lukevat pienellä tekstillä ja seurasivat rahan, tietokonesirujen ja muiden tavaroiden virtaa ympäri maailmaa. Heidän tehtävänsä: aiheuttaa mahdollisimman suurta tuskaa Venäjän presidentille Vladimir Putinille, mikä vaikeuttaa, ellei mahdotonta, rahoittaa pitkittynyttä sotaa Ukrainassa ja estää häneltä pääsyn modernin sodankäynnin ytimeen oleviin teknologioihin.

Helmikuussa Brysselissä, Pariisissa, Lontoossa ja Berliinissä pidettiin intensiivisiä kokouksia, jotka kestivät usein kuusi tuntia kerrallaan, kun liittolaiset yrittivät suunnitella historiallisen taloussaarron yksityiskohtia Bidenin hallinnon virkamiesten mukaan. Osa viennistä, jonka Yhdysvallat halusi kieltää, kohtasi eurooppalaiset vastahakoisesti, ja he pohjimmiltaan käskivät omia yrityksiään luopumaan useiden miljardien dollarien vuotuisista tuloista Venäjältä.

Kun tuli umpikuja, Yhdysvaltain neuvottelijat laittoivat kauppaministeri Gina Raimondon puhelimeen.

Poliittiset sarjakuvat

“Voit sanoa “ei” nyt, mutta kun ruumispussit tulevat ulos Ukrainasta, et halua olla suojana”, Raimondo sanoi kertoneensa liittoutuneille kollegoilleen. “Tee oikein.”

Kaikki allekirjoittivat – ja ennen hyökkäystä.

Raimondo sanoi, että sopimukseen ja nopeaan aikajanaan lopulta vaikutti uhka Putinin välittömästä hyökkäyksestä Ukrainaa vastaan.

“Me kaikki saimme uskonnon nopeasti, että oli aika kokoontua yhteen ja pysyä yhdessä”, hän sanoi. “Jos aiheutat tarpeeksi tuskaa, eristä Putin, se lopettaa tämän sodan.”

Maailman rikkaimmat valtiot – Kiinan ulkopuolella – kohtaavat Putinin suoraan haluamillaan ehdoilla. He ovat asettaneet pakotteita, joissa heidän vahvuutensa leikkaavat Venäjän haavoittuvuuden. Venäjä on riippuvainen Yhdysvalloista, EU:sta, Japanista, Etelä-Koreasta ja Taiwanista huipputeknologian ja investointien suhteen, joten liittolaiset päättivät katkaista Moskovan.

Se on strateginen näytelmä, jonka tarkoituksena on vangita Putin alaspäin, kun ulkomaiset sijoittajat nostavat rahojaan vastauksena julmuuksiin. Se on myös merkittävä yhtenäisyyden osoitus, jota liittolaisten oma riippuvuus fossiilisista polttoaineista saattaa testata tulevina viikkoina.

Taloustieteilijäryhmä arvioi torstaina, että EU-maat ovat siirtäneet Venäjälle yli 13,3 miljardia euroa (14,7 miljardia dollaria) öljyyn, maakaasuun ja hiileen sodan alkamisen jälkeen lähinnä Putinin sotakoneiston rahoittamiseen.

Vaikka liittoutuneiden neuvottelut ennen sotaa olivat kriittisiä, EU ei vain odottanut Yhdysvaltojen ohjeita toimia. Blokin jäsenet olivat neuvotelleet kuukausia.

Yksi EU:n diplomaatti, joka halusi pysyä nimettömänä keskustellakseen sisäisistä neuvotteluista, hahmotteli haastattelussa jo tammikuussa mahdollisia rangaistuksia, joihin sisältyi vientikielto, ja huomautti, että EU on pitänyt koalitioaan pakotteiden täytäntöönpanosta yhdessä sen jälkeen, kun Venäjä miehitti vuonna 2014 osia Donbasin alueella Ukrainassa.

Mutta tällä kertaa Yhdysvallat ja EU vastasivat Venäjän aggressioon uudella politiikalla, joka lamautti Putinin kykyä taistella estämällä siltä pääsyn puolijohteisiin, tietokoneisiin, tietoliikennelaitteisiin, lasereihin ja antureisiin, jotka ovat olennainen osa sotatarvikkeita.

Tämä on toimitusketjun puristus, joka pakottaa Venäjän hyökkäämään olemassa oleviin lentokoneisiin, tankkeihin ja muihin varusteisiin varaosia varten – mikä heikentää olennaisesti sen sotilaallista ja taloudellista kapasiteettia. Samat USA:n ja EU:n virkamiehet, jotka käsittelivät omia toimitusketjunsa haasteita pandemian jälkeen, löysivät tavan vahvistaa Venäjän ongelmaa kauppasäännösten avulla.

Varhaisen menestyksen merkkinä Yhdysvaltain viranomaiset osoittavat Ladan autotehtaiden sulkemista Venäjällä ja yli 300 yritystä, jotka ovat lopettaneet liiketoiminnan Venäjän kanssa. Yritykset eivät ole vain Starbucksia, vaan siruvalmistajia, kuten saksalainen Infineon, joka ilmoitti lopettavansa kaikki suorat ja epäsuorat toimitukset Venäjälle sekä teknisen tuen.

Muutaman päivän sisällä hyökkäyksestä liittolaiset estivät Venäjän keskuspankin ulkomaiset varat. Kaksi vanhempaa Bidenin hallinnon virkamiestä, joilla ei ollut valtuuksia keskustella julkisesti strategian suunnittelusta, ja he puhuivat nimettömänä. sanoi, että tätä vaihtoehtoa ei alun perin esitelty liittolaisille, koska Venäjä voisi siirtää rahansa etuajassa. He odottivat varojen jäädyttämistä, kunnes hyökkäys alkoi ja kuvat pommituksista ja kuolemasta pakottivat eurooppalaiset melkein välittömästi suostumaan.

Jäädytys teki puolet Putinin sotaarkun yli 600 miljardista dollarista käyttökelvottomaksi. Samalla kun Venäjän osakemarkkinat ovat olleet kiinni ja ruplan arvo on laskenut, sanktiot suunnitellaan siten, että taloudelliset vaikutukset kiristyvät ajan myötä. Niin kauan kuin Ukraina pystyy kestämään sotilaallisen avun vakavia uhreja vastaan, pakotteet uuvuttavat Putinia enemmän.

EU:n komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis ylisti torstaina “erittäin hyvää koordinaatiota” kansojen välillä ja sanoi, että pakotteet “purevat kovasti. Venäjän rahoitusmarkkinat ovat lähellä romahdusta”. Hän totesi myös, että pakotteet aiheuttavat kustannuksia liittolaisille, vaikka hinta on paljon pienempi kuin sodan leviämisen seuraukset.

Silti jokaisella uudella pakotekierroksella EU:n 27 jäsenvaltion yhtenäisyyttä koetellaan yhä enemmän. Jos Venäjän öljyn ja kaasun kielto tulee esille, Saksalla ja Italialla, jotka molemmat ovat vahvasti riippuvaisia ​​Venäjän energiasta, on vaikea hillitä useiden itäisten jäsenmaiden, kuten Puolan ja Baltian maiden, pyrkimystä lyödä Putinia. kovaa mahdollisimman pian. Yhdysvallat on vähemmän riippuvainen venäläisestä öljystä ja maakaasusta, mikä helpottaa Bidenin kieltää tuonnin aiemmin tässä kuussa.

On myös olemassa vaara, että pakotteet eivät pysty pysäyttämään Putinia tai että Venäjä löytää vielä keinoja tuoda tavaroita talouteensa. ImportGeniuksen analysoimat kauppatiedot osoittavat, että Kiina syrjäytti Saksan vuonna 2021 johtavana viennin lähteenä Venäjälle – ja Yhdysvaltain viranomaiset sanovat, että Venäjä on pyytänyt apua Kiinan hallitukselta.

Olivier Blanchard, entinen Kansainvälisen valuuttarahaston pääekonomisti ja nyt Peterson Institute of International Economicsissa työskentelevä stipendiaatti Twitterissä, rinnasti pakotteet saksalaisten tehtaiden pommituksiin toisen maailmansodan aikana. Nuo pommitukset häiritsivät Saksan sotakoneistoa tavoilla, jotka tekivät mahdottomaksi jatkaa pitkää taistelua – ja taloustieteilijillä oli rooli kohteiden valinnassa.

Kaikesta tehdystä on kysymys, riittääkö se.

Blanchard suosittelee vientivalvonnan laajentamista puolustukseen liittyvästä tuotannosta “kaikkeen, mikä häiritsee tuotantoa” Venäjän taloudessa. Jos venäläiset jääkaapit tarvitsevat EU:ssa valmistetun tiivisteen, tiivisteen saatavuuden rajoittaminen vaikeuttaa Venäjän talouden toimintaa, hän sanoi.

Ukrainassa syntynyt Columbian yliopiston taloustieteen professori Tania Babina sanoi, että pakotteet eivät yleensä pysäytä diktaattoreita ja varoitti, että Putin saattaa lopulta juurtua entisestään, elleivät Yhdysvallat ja EU ryhdy aggressiivisempiin toimiin. Hän sanoi, että eurooppalaisten on lisättävä pakotteita, jotka kieltävät venäläisen öljyn ja maakaasun käytön.

“Hän aikoo heittää kaiken voittaakseen, lähettää isoäitinsä taistelemaan tarvittaessa”, Babina sanoi. “Hän ei voi menettää Ukrainaa. Siksi on erittäin tärkeää katkaista Venäjän energiavientitulot.

Mutta Babina huomautti, että liittoutuneiden pakotteiden strategialla on toinenkin paljon kylmempi hinta: ukrainalaisten henki.

“Kuinka monen ihmisen annamme kuolla ennen kuin Putinin varat loppuvat?” hän kysyi.

Associated Press -kirjoittaja Raf Casert Brysselistä osallistui tämän raportin laatimiseen.

Tekijänoikeus 2022 The Associated Press. Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä materiaalia ei saa julkaista, lähettää, kirjoittaa uudelleen tai jakaa uudelleen.

.

Leave a Comment