Smithsonian Cultural Heritage Initiative kilpailee säilyttääkseen Ukrainan historian

Laboratorio, joka perustettiin viime vuonna yhteistyössä Smithsonian Institution Cultural Rescue Initiativen kanssa – maailman johtava tällä alalla – kokoaa kuvia Ukrainan kulttuurikohteista auttaakseen seuraamaan niihin kohdistuvia hyökkäyksiä. Tavoitteena on varoittaa Ukrainan virkamiehiä nopeasti vahingoista, jos toimenpiteisiin voidaan ryhtyä – ehkä suojella sääolosuhteille alttiina olevia esineitä tai peittää lasimaalauksia, jos kirkkoon osuu suora osuma – ja dokumentoida tuhoa.

“Se on 24/7-operaatio”, johtaja ja arkeologi Hayden Bassett sanoi ja lisäsi, että kuuden hengen henkilökunta on työskennellyt 12 ja 18 tuntia peräkkäin säilyttääkseen nopean reagoinnin. “Vaikka emme ehkä tuijottaisi näyttöä kello 3 aamulla, satelliittimme kuvaavat kello 3 aamulla.”

Bassett ja hänen taidehistorioitsijoiden, analyytikkojen ja tekniikkojen ryhmänsä ovat tunnistaneet useita satoja mahdollisia vaikutuksia konfliktin 26 000 kulttuuriperintökohteen tietokantaansa käyttämällä. ensimmäiset viikot.

Kun maailma katselee ukrainalaisia ​​hiekkasäkkeillä patsaitaan, nostamassa historiallisia rakenteita ja siirtävän arvokkaita taideteoksia maan alle, Bassett tutkii maisemaa löytääkseen nopeasti uusimmat kohteet.

“Voimme tehdä jotain juuri nyt, rakentamillamme menetelmillä, rakentamallamme laboratoriolla, jotta voimme saada tietoa sitä eniten tarvitseville ihmisille”, Bassett sanoi.

Kuvantamislaboratorio on osa koulutettujen museoiden ja arkeologisten ammattilaisten verkostoa kaikkialla maailmassa, jotka ovat mobilisoituneet auttamaan Ukrainassa hyökkäyksen kohteena olevia kollegoitaan, sanoi Smithsonian Cultural Rescue Initiativen johtaja Corine Wegener. Smithsonianin toimisto on hermokeskus kymmenien järjestöjen verkostolle, mukaan lukien Prince Claus Fund, Alankomaiden valtiosta riippumaton kulttuurijärjestö; Pariisin kansainvälinen museoneuvosto; Metropolitan Museum of Art New Yorkissa; ja monet museot ja museotyöntekijät Euroopassa.

”Toistaiseksi se on lähinnä opetusmateriaaleja ja neuvoja. Ei paljon voida tehdä pommituksen jatkuessa”, Wegener sanoi toimistonsa varhaisista toimista. “Kysymme kollegoiltamme “Mitä sinä tarvitset?” Yritämme koordinoida toimia… istumme alas ja sanomme: ‘Tässä on se, mitä voimme sitoutua. Mitä sinulla on?’ ”

Ukrainan museoiden johtajat ovat kiitollisia, sanoi Kiovan Maidan-museon johtaja Ihor Poshyvailo, joka oli mukana perustamassa Heritage Emergency Response Initiative -aloitetta paikallisten pelastustoimien järjestämiseksi.

”Tunnemme kansainvälisen yhteisön tuen eri tasoilla. Kansainväliset järjestöt, kuten UNESCO, ICOM [International Council of Museums], Blue Shield ja erilliset laitokset”, sanoi Poshyvailo, joka kuuluu ICOM:n katastrofiriskien hallintakomiteaan. “Minulla on ystäviä eri museoista ja yksilötasolla ihmiset yrittävät auttaa.”

Esimerkiksi Metropolitan Museum of Art -konservaattorit tekivät Ukrainan museotyöntekijöille älypuhelinvideoita, joissa esitellään perustekniikoita, joilla korvaamattomia esineitä pakataan kuljetusta varten tai kääritään paikoilleen. (Suurin osa museoiden konservaattoreista on naisia, ja monet Ukrainasta on evakuoitu, jolloin muut museotyöntekijät jäävät hoitamaan tehtävänsä.) Muualla tekniikan velhot arkistoivat verkkosivustoja ja digitaalista omaisuutta torjuakseen Venäjän kyberhyökkäyksiä. Toiset pelaavat matchmakeria yhdistämällä museoita Euroopassa, joissa saattaa olla varastotilaa Ukrainan instituutioihin, joiden kokoelmat ovat haavoittuvia, tai kuorma-autoihin, joissa on tarvikkeita, jotka voidaan lähettää etulinjoihin. Toinen painopiste on maan digitaalisen kulttuuriomaisuuden turvaamisessa: muun muassa tieteellisen tutkimuksen, arkiston ja kokoelmadatan.

“Et halua menettää tuota tutkimusta tai kokoelmatietokantoja”, Wegener sanoi auttaessaan siirtämään ne pilvipohjaiseen tallennustilaan.

Met on yksi monista instituutioista, jotka työskentelevät Smithsonianin kanssa tässä hankkeessa. Museolla ei ole Wegenerin ja hänen miehistönsä vertaista asiantuntijatiimiä, mutta sen sitoutuminen maailmankulttuurin suojelemiseen on yhtä vahvaa, sanoi Lisa Pilosi, Sherman Fairchild Conservator in Objects Conservation.

Kansainvälisen museoneuvoston katastrofiriskien hallintakomitean jäsenenä Pilosi on osallistunut kokouksiin Ukrainan auttamiseksi.

“Ympäri maailmaa on käynnissä niin paljon mobilisaatiota”, Pilosi sanoi. “Se ei ole helppoa. Kansainvälisiä järjestöjä ja viestintää on olemassa, mutta parasta, mitä voimme tehdä, on auttaa tuntemiamme kollegoita omaksumaan nämä olemassa olevat verkostot.

Kaikki haluavat auttaa, mutta prosessi on vielä alussa. UNESCO ei ole vielä julkistanut virallista luetteloa avustavista organisaatioista. Varoja tulee tarvikkeisiin, ja kuorma-autot ovat jonossa niitä kuljettamaan. On vaikea tasapainottaa halua osallistua ja kärsivällisyyttä odottaa, kunnes apu on hyödyllisin.

“Sininen kilpi on aktiivinen, prinssi Claus on lähettänyt varoja eri paikkoihin”, Pilosi sanoi viitaten kansainväliseen verkostoon, joka on sitoutunut suojelemaan kulttuurikohteita ympäri maailmaa. ”Haasteena on arvioida, mitä jo tapahtuu, eikä tehdä päällekkäisiä toimia.

“Meidän on otettava oikea paikkamme yleisessä vastauksessa”, hän lisäsi ja huomautti, että humanitaarinen apu on edelleen tärkein prioriteetti. – Vahvuutemme tulee olemaan pidemmän aikavälin toipumisessa.

Smithsonian Cultural Rescue Initiative, joka syntyi laitoksen vastauksena Haitin vuoden 2010 maanjäristykseen, on noussut alan johtajaksi kouluttamalla museotyöntekijöitä ympäri maailmaa kriisien valmisteluun ja reagoimiseen sekä tarjoamalla resursseja ja jakamalla tukea esimerkiksi Syyriassa, Irakissa ja Afganistanissa. . Jotkut Ukrainassa olevat henkilöt, joiden kanssa he kommunikoivat, mukaan lukien Poshyvailo, ovat käyneet koulutuksensa, Wegener sanoi.

Poshyvailo mukautti Smithsonianin hätäapukoulutuksen Ukrainan laitoksilleen ja on käyttänyt sen käytäntöjä Heritage Emergency Rescue Initiative -aloitteessa. He ovat tutkineet museoita ja muita laitoksia ja kysyneet, mitä he tarvitsevat ja todisteita kulttuuriomaisuuden katoamisesta tai vahingoittumisesta, hän sanoi.

“Yritimme ajatella strategisesti, ei vain kiireellisiä tarpeita, vaan myös sitä, mitä toimia tarvitaan huomenna ja ylihuomenna”, hän sanoi.

Nyt Lvivissä hän työskentelee tukeakseen kulttuuriministeriötä kulttuurilaitosten ja kokoelmien luettelon luomisessa ja vastaa samalla vahinkoilmoituksiin ympäri maata. Monia raportteja on vaikea vahvistaa jatkuvan väkivallan vuoksi, hän sanoi.

Wegener ja muut neuvoivat Ukrainan museoita suojelemaan kokoelmiaan, mitä hänen mukaansa oli vaikea tehdä etukäteen. “Se voi aiheuttaa paniikkia”, hän sanoi, “ja yleinen poliittinen viesti oli, että meidän tulee valmistautua vain sotilaallisella tasolla.”

VMNH-laboratorion data ja valokuvadokumentaatio ovat hyödyllisiä tulevaisuudessa, hän sanoi. Hän ja muut Ukrainassa ovat laatimassa samanlaista luetteloa. “Se on hyvin primitiivistä”, hän sanoi. “Tästä on paljon apua.”

Krim ja Ukraina olivat seurantalaboratorion varhaisessa keskipisteessä siellä jatkuvan konfliktin vuoksi, sanoi Damian Koropeckyj, joka aloitti viime huhtikuussa Ukrainan vanhempana analyytikkona ja ryhmän johtajana.

“Halusimme ensin katsoa sinne nähdäksemme, onko kulttuuriperinnön vaikutusta, jota kuvailisin lämpimäksi konfliktiksi”, hän sanoi.

Hänen varhaisessa tutkimuksessaan löydettiin esimerkkejä taisteluissa tuhoutuneista monumenteista, jotka korvattiin uusilla, jotka tukevat venäläistä ja sen versiota alueen kulttuuriperinnöstä. Tämä johti laajempaan koko maan inventaarion luomisprojektiin, aloitteeseen, josta tuli entistä tärkeämpi Venäjän hyökkäyksen potentiaalin kasvaessa.

”Olemme etäprojekti. Mutta se on varmasti minulle hyvin totta. On tärkeää uskoa, että voimme vaikuttaa tähän, Koropeckyj sanoi.

Viime kuun hyökkäyksestä lähtien laboratorio on seurannut tykistöä ja muita sotilaallisia iskuja satelliittianturien, mukaan lukien infrapunatekniikan, avulla, mikä vastaa laboratorion kartoitettua kulttuuriperintöluetteloa. Jos lakko näyttää lähellä kohdetta, he ottavat satelliittikuvia tai ohjaavat satelliitin Smithsonianin kautta ottamaan kuvia alueelta.

Nopeus on kriittinen, jopa tässä vaiheessa, Bassett sanoi. Esimerkkinä hän esitti skenaarion, jossa museo osuu suoraan. ”Jos katossa on jättimäinen reikä, olet nyt alttiina elementeille. Tämän lyhyen ajanjakson aikana olemme nähneet lumisadetta ja muita sääilmiöitä. Kuvittele, että museoon sataa lunta”, hän sanoi. “Olet myös alttiina turvallisuusongelmille, alttiina ryöstelylle. Ja rakennus on nyt alttiina jatkuvalle rappeutumiselle.

“Se on periaatteessa kellossa lisävaurioiden varalta”, hän sanoi. “Voimme auttaa välittömässä tunnistamisessa ja minimoimaan vastausajan. Se on yksi pragmaattisimmista syistä teokseen.

Dokumentaatiolla on myös pitkän aikavälin arvoa, Wegener sanoi. Ukrainan kulttuuriperintöä vahingoittava sotilaallinen toiminta rikkoo vuoden 1954 Haagin yleissopimusta kulttuuriomaisuuden suojelusta aseellisen selkkauksen varalta. Sekä Venäjä että Ukraina allekirjoittivat Unescon sopimuksen ja ovat siksi vastuussa kulttuurikohteiden, taiteen ja kirjojen sekä tieteellisten kokoelmien suojelusta.

“Se voidaan käyttää oikeudelliseen vastuuseen”, Wegener sanoi visuaalisesta dokumentaatiosta. “Työstämme asiakirjoja, jotka osoittavat heihin kohdistuvat rikokset.”

Leave a Comment