Piikkisien kohtaaminen voi olla tahmeaa asiaa – Daily Freeman

Maaliskuu on nyt yli puolessa välissä ja kesäajan saapuessa näyttää siltä, ​​että kevät todella saapuu, ennemmin tai myöhemmin.

Päivät eivät todellakaan ole paljon pidempiä kuin viikko sitten, mutta kun kehomme tottuu kellon vaihtamiseen, on ilahduttavaa saada päivänvalo illallisen jälkeen. Ulkona ei voi vielä tehdä paljoa, paitsi tehdä mutapiirakoita, mutta mukavaa se silti on!

Olen juuri suorittanut 72. matkani auringon ympäri avaruusaluksella maan ja olen huomannut, että tämän planeetan vuotuiset matkat nopeutuvat tuntuvasti. Meille tässä kuussa syntyneille maaliskuun elohopeasää vaikuttaa paljon enemmän kuin vain kalaluonteemme luonnossa sekä astrologiaan.

Tämä on aika vuodesta, jolloin jotkut nisäkkäät tulevat paremmin havaittaviksi, kun ne nousevat unesta tai lepotilasta. Suurimman osan tämän viikon kolumnin sisällöstä (faktasta) tarjosi ystäväni ja entinen St Lawrence County, Cornell Cooperative Extension Agent, Paul Heltzler, joka asuu nyt Quebecissä. Luulen
Paul päätti, että Canton, NY, ei ollut tarpeeksi talvea, joka sopisi hänelle! Hänen kirjansa “Shady Characters: Plant Vampires, Caterpillar Soup, Leprechaun Trees and Other Hellarities of the Natural World” on saatavana Amazonista.

Possut ovat Pohjois-Amerikan toiseksi suurin jyrsijä, majavien jälkeen ja majavien tapaan ne näyttävät vaarattomilta ja söpöiltä, ​​kunnes joku asuu kotisi lähellä. Sen englanninkielinen nimi tulee latinan kielestä “quill pig”, mutta Kanien’kehá:ka (Mohawkit) kutsuvat sitä anêntaks, joka kirjaimellisesti tarkoittaa “kuoren syöjää”. Tämä kuvailee eläintä varmasti, mutta aikoja sitten se oli vähemmän kuin ihastuttava epiteetti, jota sovellettiin heidän Algonquin-naapureihinsa.

Historiallisesti Algonquinin alue käsitti sen, mitä nyt kutsumme Adirondacksiksi, nimi, joka on johdettu anêntakista. Toisin kuin mohawkit, jotka ovat viljelleet kestävästi vähintään tuhat vuotta, algonquins olivat metsästäjiä ja keräilijöitä. Joko valinnasta tai tarpeesta he söivät joskus männyn, vaahteran, jalavan ja muiden puiden sisäkuoren. Lopulta. Algonquins muutti alueelta kohti pohjoista ja itää, mutta kuorensyöjän paikannimi säilyi.

Possut ovat karvojen peitossa, ja niiden välissä on jopa 30 000 onttoa piikkikynäsärmää. Tämä selittää heidän kavalaarimman asenteensa ihmisiä, koiria ja jopa autoja kohtaan. Sulat eivät ole ohjuksia – niitä ei laukaista saalistajaa kohti, mutta ne irtoavat helposti kehostaan. Piikkikynänpäät tarttuvat hämmästyttävän hyvin ihoon ja muihin asioihin.

Jos niitä ei poisteta, kynät kulkeutuvat lihan läpi ja voivat olla kohtalokkaita. Tiedän yhden koiran, joka kuoli kolmannen tapaamisen jälkeen viikon sisällä paikallisen piikkisian kanssa, mikä on osoitus darwinismista. Jos koirasi joutuu epäonnekseen saada “sulkakynä”, ole erittäin varovainen viedessään sen eläinlääkärille, koska sulkapäät ovat teräviä molemmista päistä. Ei ole hyvä idea antaa kärsivän lemmikin istua sylissäsi autossa. Suurimman osan ajasta sulkakynät makaavat litteinä, mutta kun saalistaja kohtaa, piikki nostaa ne ja pitää takapäänsä uhkana. Possu voi lyödä 8–10 tuumaa pitkää häntäänsä sivulta toiselle luoden ympärilleen suojaavan säteen. Kalastajat, raivokkaat petoeläimet ja yksi lumikkoperheen suurimmista jäsenistä, ovat riittävän nopeita ohittamaan piikkisian ja tappamaan sen hyökkäämällä toistuvasti sulkapäätä vastaan.

Sen lisäksi, että he syövät puiden kuorta, rakastavat tiettyjä ikivihreitä kasveja, kuten lehtikuusta, tappaen tai vääristelevät niitä usein, kuten he tekivät suosikkikuusipuulleni, mutta he haluavat myös pureskella melkein kaikkea, mikä on heidän makuun suolaista. Tämä sisältää T-111-puupäällysteet, autonrenkaat ja autojen jarruletkut. Minulla on kotona kaksi tästä sivuraiteesta tehtyä vajaa, joissa molemmissa on kaksi alajalkaa pureskella niin paljon, että voin nyt pistää sormen läpi.

Eräs “kotikeino” piikkien jättämiseksi rauhaan on laittaa suolapala sen paikan lähelle, missä porsaanliha on jyrsinyt, ja toivoa, että se suosii suolapalaa sivuraiteeseesi. Jos näin on, suolapalan siirtäminen yhä kauemmaksi rakenteesta saattaa saada sen unohtamaan, miksi se pureskeli puuta alun perin ja jättää sen rauhaan. Nämä eivät ole metsän kirkkaimpia olentoja.

Vuosia sitten olisin ampunut piippusyyllisen ajattelematta, koska tiedän tarkalleen missä sen luola on, omalla kiinteistöni ontossa puussa. Yli 70 auringon ympäri kiertäneen matkan jälkeen olen nyt rauhoittunut ja huomaan tappamisen olevan paljon vähemmän ongelmanratkaisijaa kuin ennen. On sääli, että vastaavan ikäiset maailmanjohtajamme eivät ole saaneet myötätuntoa tajuta tätä järjettömyyttä.

Bob Beyfuss asuu ja puutarhoillaan Schoharien piirikunnassa. Lähetä hänelle sähköposti osoitteeseen rlb14@cornell.edu.

Leave a Comment