Koulutustoimenpiteet tervetulleita; “tyhjennetyt setelit” on poistettava

Naisten äänestäjien liitto, puolueeton järjestö, seuraa valituista aiheista laadittujen lakiesityksen edistymistä, kun ne etenevät lainsäätäjässä. Liiga puolusti tänä vuonna sellaisia ​​aiheita kuin äänioikeus, vaaliturvallisuus, yleinen koulutus, luonnonvarat, budjetti- ja verouudistus sekä avoimuus. Edunvalvonta tapahtuu vain, kun liiga on omaksunut kannan opiskelun ja jäsenten yksimielisyyden jälkeen.

Julkinen koulutus on pitkään ollut liigan painopiste, joten molempien talojen hyväksyntä julkisten koulujen opettajien palkankorotuksille on huomionarvoista. Tämä lainsäädäntö lisää koulupiirien käytettävissä olevia välineitä pandemian aiheuttaman stressin ja eläkkeelle jäämisen aiheuttaman vakavan henkilöstöpulan ratkaisemiseksi.

Lisäksi mahdollisuus apurahat tarjoavat ilmaista opetusta ja maksuja missä tahansa New Mexicon julkisissa keskiasteen jälkeisissä oppilaitoksissa päteville asukkaille, mikä edistää heidän elämänlaatuaan ja taloudellista menestystä.

Edistyessään riittävien kohtuuhintaisten asuntojen puutteessa osavaltiossa ja yhteisössämme, liigaa rohkaisi valtion asuntorahaston toistuvan rahoituksen ohittaminen.

Muita liigan tukemia toimia olivat tiettyjen lainojen korkokatto, kadonneiden alkuperäiskansojen syyttäjänviraston perustaminen sekä aurinkoenergiamarkkinat ja lasten verohyvitys. Valtion budjettia, joka oli istunnon pääpaino, seurattiin myös liigan jäsenten taholta. Liigan tavoitteena oli välttää toistuvien tulojen leikkaukset, kunnes lainsäätäjä on valmis käsittelemään verouudistusta.

Liiga on kannattanut ehdotuksia perustuslakimuutokseksi, joka siirtäisi vastuun kymmenvuotiskaudesta jakamisesta lainsäätäjältä riippumattomalle toimikunnalle. Vuonna 2021 Citizens Redistricting Committee antoi lainsäätäjälle suosituksia uusista piireistä, mutta perustuslain mukaan lainsäätäjillä oli perimmäinen valta piirtää piirien rajat – ja he käyttivät sitä hyväkseen. Vaikka perustuslain muutosehdotus ei mennyt läpi, keskustelu käynnistettiin, kun aihe oli tuoreessa lainsäätäjien ja yleisön mielessä.

Vaatimus riippumattoman toimikunnan perustamisesta kuvastaa huolta eturistiriidoista, joka syntyy, kun lainsäätäjät päättävät, miltä heidän piirinsä tulisi näyttää – valitsevat äänestäjät sen sijaan, että antaisivat äänestäjien valita edustajansa. Uudelleenjakokysymyksiä voi tulla esille myös maakuntatasolla, ja niitä voidaan käsitellä tulevalla lainsäädännöllä.

Pettymyksiin sisältyi menettelyllisiä liikkeitä, jotka vaikeuttivat julkisen panoksen antamista. Alkuperäinen vetykeskuksen lakiesitys, jota kuvernööri tuki ja monet ympäristöryhmät vastustivat, kuultiin useissa komiteoissa ja korvattiin sitten niin kutsutuilla “nukkeilla”.

Käytännön, jossa otetaan käyttöön yleiset laskut, joiden otsikot ovat kuten “rauha, terveys, turvallisuus tai hyvinvointi” ja joilla ei ole sisältöä ennen laskujen toimittamisen määräaikaa, on tarkoitus mahdollistaa “hätätoimia”. Tällaisista laskuista tulee kuitenkin usein suunnitelma, jolla pyritään kiertämään yleisön oikeutta tietää ja ymmärtää, mitä harkitaan. Tiedon puute estää tietoista toimintaa ja heikentää yleisön luottamusta.

Liiga kiittää lainsäätäjiämme heidän tekemästään työstä ja toivoo, että he pyrkivät lisäämään kaikkien ehdotettujen lakien ja menettelyjen läpinäkyvyyttä.

Kathy Brook ja Eileen VanWie ovat Southern New Mexicon naisäänestäjäliiton puheenjohtajia.

Lisää Southern New Mexicon naisten äänestäjien liigasta:

Leave a Comment