Vaihdetaan: kulttuuriin ja maahan juurtunut maatalousjohtaja | Uutiset, Urheilu, Työpaikat

Viljelijä kyntää peltoa Kulan maatalouspuistossa huhtikuussa 2020. Kun läänin upouusi maatalousosasto perustetaan 1. heinäkuuta, Mauin lääninvaltuusto tasoittaa johtajan ja apulaisjohtajan pätevyyttä, joka sisältää kokemusta paikallisesta maataloudesta. tuotanto ja havaijilaisten viljelytekniikoiden tuntemus. — The Maui News / MATTHEW THAYER kuva

Viime viikkoina Koa Hewahewa on yrittänyt kuvitella, miltä näyttäisi, jos hän jättäisi työnsä Upcountryn uudistumistilalla hakeakseen paikkaa upouuden maakunnan maatalousministeriön johtajaksi.

Hewahewan mielestä monet maanviljelijät ja karjankasvattajat käyvät keskustelua, kun lääni alkaa etsiä ensimmäistä maatalousosastonsa johtajaa – pitäisikö heidän hoitaa peltojaan vai ottaako heidän hoitaakseen historiallisen tehtävän ohjata läänin maataloustoimintaa?

“Ollakseni selvää, se on vaikeaa. Maanviljelijöillä ei jo ole aikaa lähteä tiloistaan”, Hewahewa, Hokunui Mauin metsätoimintojen johtaja, kertoi Mauin piirikunnan komitealle tiistaina. “Mutta luulen, että kun suuntaamme kohti tulevaisuutta, meidän on jotenkin puututtava politiikkaan, koska monet päätökset tekevät ihmiset, jotka eivät ole maatalousalalla.”

Tehtävästä kiinnostunut Hewahewa sanoo, että valitulla on mahdollisuus päästä “sukupolvien vaikutukset”. Hän sanoo etsivänsä ehdokkaita maatiloilta ja kalalammista, joilla ihmiset ruokkivat aktiivisesti perheitään, ihmisiä, jotka osaavat rakentaa elintarviketurvaa, koska he tekevät sitä jo.

Maanviljelijät, karjankasvattajat ja muut maatalouden puolestapuhujat sanovat haluavansa jonkun, joka on yhteydessä maahan ja kulttuuriin ja jolla on tasapaino kenttäkokemuksen ja hallinnollisen älykkyyden kanssa.

Hoaloha Farmsin Bobby Pahia, joka kasvattaa kuivamaakaloa ja hallinnoi noin 300 hehtaaria, joka on vuokrattu kehittäjä Mike Athertonilta Waikapussa, sanoi, että se on “Erittäin tärkeää, että valitsemme kaksi ensimmäistä henkilöä huolellisesti.”

“Toivon, että etsimme ihmisiä, joilla on visio ja ihmisiä, joilla on kokemusta.” Pahia sanoi tiistai-iltana maakuntakokouksessa maatalousministeriön talousarviosta. “Ihmiset, jotka tietävät ongelmat ja ovat käsitelleet näitä asioita omakohtaisesti, ovat erittäin, erittäin tärkeitä, koska ilman visionäärisiä johtajia purjehdimme kanootilla niin pitkälle kuin näemme, emmekä tiedä mitä sen takana on.”

Pahia, joka istuu vuonna 2021 perustetussa maataloustyöryhmässä auttamaan osastolle suositusten laatimisessa, lisäsi, että “Monet ihmiset eivät tukeneet maatalousministeriötä alusta alkaen, ja toivon, että otamme sen huomioon, kun nimiä heitetään hatuun johtajan ja apulaisjohtajan tehtäviin ja valintalautakuntaan asti.”

Tiistaina valtuuston maatalous- ja luottamustoimikunta suositteli lakiesitystä, joka luo pätevyyden tulevan osaston johtajalle ja apulaisjohtajalle ja jonka on määrä astua voimaan 1. heinäkuuta.

Lakiehdotus edellyttäisi, että johtajalla ja apulaisjohtajalla on kummallakin vähintään:

• Viiden vuoden kokemus maatalousalalta ja hallinnollisesta tehtävästä joko julkishallinnossa, yksityisessä liiketoiminnassa tai molemmissa.

• Viiden vuoden kokemus maataloustuotannosta tai elintarvikejakelujärjestelmistä Havaijilla.

• Kolmen vuoden kokemus esimies- ja budjettityöstä; maatalousohjelmien tai -hankkeiden kehittäminen, valvonta ja koordinointi Havaijilla; työskennellä eri kulttuuritaustojen kanssa; ja alkuperäiset havaijilaiset maatalousviljelytekniikat, kuten biodynaamiset istutusmenetelmät, suorakylvömenetelmät ja kilo- ja ahupua’a-yhteysjärjestelmät.

Lisäksi johtajan tulee tutkia maatalousalan kysymyksiä, uhkia ja ratkaisuja; kannustetaan osallistumaan täydennyskoulutukseen saadakseen lisää tietoa maatalousalasta ja ratkaisuista haasteisiin; ja sen on tehtävä yhteistyötä asiantuntijoiden ja yhteisön kanssa edistääkseen paikallista maataloutta.

Vuosipalkka johtajalle ja apulaisjohtajalle olisi 90 000 dollaria ja 70 000 dollaria, kuten palkkakomissio vahvisti aiemmin tässä kuussa. Se on vähemmän kuin 126 386 dollaria ja 113 747 dollaria, jotka olisivat vastanneet liikenneministeriön johtajan ja sijaisen palkkoja, kuten toimitusjohtaja Sandy Baz suosittelee. Jotkut valtuuston jäsenet olivat huolissaan siitä, että palkka ei riittäisi houkuttelemaan hakijoita.

Maatalouden ja julkisen luottamustoimikunnan puheenjohtaja Shane Sinenci sanoi, että hallitus ei ole pitkään aikaan investoinut riittävästi maatalouteen, mutta hän toivoo, että “rakkauden työ” jotka viljelijät ottavat ammatikseen, leviävät koko departementtiin.

“Se on ehdottomasti rakkauden työtä, ja näemme sen viljelijöissä, ja toivomme, että sama arvo, rakkauden työ ulottuu koko osastolle, jossa voimme tehdä merkittäviä muutoksia ja edistää elintarviketurvaa kaikille. saari,” hän sanoi perjantaina.

Sinenci ja muut valtuuston jäsenet pääsevät muokkaamaan maatalousministeriön tulevaisuutta, kun pormestari Michael Victorino julkaisee budjettiehdotuksensa ensi viikolla. Hän sanoi, että on tärkeää, että kaikenkokoiset ja -taustaiset viljelijät jatkavat panoksensa jakamista läänin kanssa.

“Ensimmäisen maakuntatason maatalousministeriön menestys johtuu siitä, että pienet ja suuret maanviljelijät kokoontuvat yhteen ja keskustelevat keskenään, jakavat, mikä toimii keskenään, mitä voimme tehdä paremmin, jotta voimme kasvattaa saaren maataloussektoria, lisätä elintarviketurvaa ja monipuolistaa talouttamme eteenpäin tulevaisuuteen”, Vilpittömästi sanottu.

* Colleen Uechi on tavoitettavissa osoitteesta cuechi@mauinews.com.

Tämän päivän tuoreimmat uutiset ja paljon muuta postilaatikossasi

.

Leave a Comment