Teemaa Teahouse yhdistää nykyajan teekulttuurin pohjoismaiseen elämäntyyliin

Visuaalisen identiteetin ja sisustussuunnittelun yhtenäisenä kokonaisvaltaisena estetiikkana tulisi ulottua brändäyksen ulkopuolelle. Brändin eetoksen vangitseminen olennaisuuden ja yksityiskohtien avulla viestii syvemmästä ymmärryksestä tilan ja toiminnan välisestä korrelaatiosta. Suomalaisen designstudion Yatofu Creativesin Teemaa Teahouse Helsingin keskustassa tekee juuri niin. Innovatiivinen liiketila, sen perustajien luoma teahouse-konsepti, oli tuoda teekulttuuri maahan, jossa tiedetään kuluttavan kahvia maailman eniten. Yatofu Creatives sai tehtäväkseen suunnitella Teemaan brändin ja teehuoneen sisustuksen täydellisesti uudelleen. Suomalainen studio haluaa syventyä tarinoihin itse teenvalmistuksen takana.

 • Teehuone-osasto | Teemaa Teahouse by Yatofu Creatives | Angela Lindahl | Yihan Xiang | STIRworld

  Teehuone-osasto Kuva: Aleksi Tikkala

 • Oleskelualue Teahousessa | Teemaa Teahouse by Yatofu Creatives | Angela Lindahl | Yihan Xiang | STIRworld

  Oleskelualue Teahousessa Kuva: Aleksi Tikkala

 • Myymäläalue | Teemaa Teahouse by Yatofu Creatives | Angela Lindahl | Yihan Xiang | STIRworld

  Kaupan alue Kuva: Aleksi Tikkala

Angela Lindahl ja Yihan Xiang, Yatofu Creativesin perustajat, selittivät, kuinka he käsittelivät teehuoneen tilallisen kokemuksen sanoen: “Tee on iso osa aasialaista kulttuuria, samoin kuin kahvi on pohjoismaisille. Teemaa perustettiin tarkoituksena tuoda teekulttuuria pohjoismaiseen skenettiin kuratoidulla ja helposti saavutettavissa olevalla tavalla. Iltapäiväkahvin tilalle kahvilassa halusimme luoda teehuoneen, jossa ihmiset voivat tavata töiden jälkeen tai sisällyttää vierailun intuitiivisesti päivittäiseen aikatauluun. Päätavoitteena on esitellä tee luonnollisena osana jokapäiväistä elämää ja jakaa teen ja sen kulttuurin taustalla olevia arvoja ja tarinoita mukavassa ja kutsuvassa ympäristössä.

Angela Lindahl ja Yihan Xiang; seinäverhous teehuoneessa | Teemaa Teahouse by Yatofu Creatives | Angela Lindahl | Yihan Xiang | STIRworld

Angela Lindahl ja Yihan Xiang; seinäverhous teehuoneessa Kuva: Yatofu Creativesin luvalla; Aleksi Tikkala

Teemaa panostaa brändinä vahvasti raaka-aineiden eettiseen hankintaan. Se on näkökohta, johon Yatofu keskittyi määritellessään visuaalista kieltä Teemaan brändäykseen ja sisustukseen. Arvojen määritteleminen tekstimuodossa on ehkä yksinkertaisempaa, mutta miten eettisen hankinnan ajatuksia korostetaan tilallisesti? Tällöin sisustuksen huolelliset ja harkitut yksityiskohdat ovat tärkeitä. Tietyissä tilan sarakkeissa on raaka, keskeneräinen sauma. Tämä hienovarainen yksityiskohta, joka näyttää seuraavan pohjalankun luonnollisia vääntymiä, on sijoitettu vastakkain. Sauman ja halkeaman luomisen välillä on tärkeä ero. Toistamalla yksityiskohtia tilan vähittäiskaupassa se kiinnittää huomion itse materiaalin raakaisuuteen.

 • Piirustus puupylvään yksityiskohdasta | Teemaa Teahouse by Yatofu Creatives | Angela Lindahl | Yihan Xiang | STIRworld

  Piirustus puupylvään yksityiskohdasta Kuva: Yatofu Creativesin luvalla; Aleksi Tikkala

 • Tilan materiaaliprofiili | Teemaa Teahouse by Yatofu Creatives | Angela Lindahl | Yihan Xiang | STIRworld

  Tilan materiaaliprofiili Kuva: Aleksi Tikkala

Puulankkujen lisäksi Yatofu halusi viitata sekä teen raaka-aineeseen että sen hienostuneisuuteen ja monimutkaisuuteen. Teen taustalla ja sen kulutuskulttuurilla on pitkä historia, mutta studiolle oli tärkeää esitellä kokemus modernin ja hienostuneen linssin kautta. Maadoitettua palettia käyttäen käytettyjen materiaalien tekstuuri- ja kosketuselementit erotettiin teen valmistusprosessissa käytetyistä materiaaleista. Materiaalit, kuten säänkestävä teräs, teksturoidut tiilet ja sileät puupinnat, luovat tuntokerronnan.

Kartta Teemaa Teahousesta | Teemaa Teahouse by Yatofu Creatives | Angela Lindahl | Yihan Xiang | STIRworld

Teemaa Teahouse kartta Kuva: Yatofu Creativesin luvalla; Aleksi Tikkala

Nämä maalaismaiset ja utilitaristiset materiaalit tulkittiin uudelleen nykyaikaiseen tilaan käyttämällä moderneja muotoja keskittyen käsintehtyihin ominaisuuksiin luodakseen visuaalisen dialogin, joka puhuu ajan ja käsityötaidon merkit. Ympäristövastuun priorisointi oli ensiarvoisen tärkeää sekä asiakkaille että Yatofulle, ja se oli ohjaava työkalu materiaali- ja tuotantopäätöksissä. Leikkausten tai jäännösmateriaalien aiheuttaman jätteen vähentämiseksi ja jopa eliminoimiseksi materiaalimäärät laskettiin huolellisesti ja ylimääräiset tiilet kierrätettiin, kun taas metallikiinnikkeet hapetettiin valmistuksen jälkeen, jotta vältytään käyttämättömiltä poisheitetyiltä.

Myymälän esittely | Teemaa Teahouse by Yatofu Creatives | Angela Lindahl | Yihan Xiang | STIRworld

Kaupan näyttö Kuva: Aleksi Tikkala

Teehuone on jaettu kolmeen osaan: teekauppaan, teehuoneeseen sekä vastaanotto- ja keittiötilaan. Sisustuksen yleinen tunnelma oli suunniteltu luomaan rauhallinen pyhäkkömäinen tila, kun taas Yatofu Creatives halusi upottaa ja yhdistää leikkisyyden, saavutettavuuden ja lähestyttävyyden elementtejä sekä brändi-identiteettiin että tilaan. Yleisessä visuaalisessa identiteetissä, mukaan lukien tuotteen pakkaus, käytetään kirkkaita ja hienostuneita värejä yhdistettynä käsin piirrettyihin muotoihin neutraalin ja minimaalisen mustan pohjan päällä. Yhdistämällä brändivisuaalin sisustuksen raaka-aineisuuteen Teemaa Teahouse yhdistää nykyajan teekulttuurin pohjoismaiseen elämäntyyliin.

Tiili, metalli ja puu muodostavat tilan materiaalitarinan | Teemaa Teahouse by Yatofu Creatives | Angela Lindahl | Yihan Xiang | STIRworld

Tiili, metalli ja puu muodostavat tilan materiaalitarinan Kuva: Aleksi Tikkala

Projektin tiedot

Nimi: Teemaa Teahouse
Vuokraus: Helsinki, Suomi
Valmistumisvuosi: 2021
sisustussuunnittelijat: Yatofu Creatives
Suunnittelutiimi: Angela Lindahl, Yihan Xiang, Sheen Tao

Leave a Comment