NM:n korkein oikeus laajentaa oikeusvaltion koulutusohjelmaa

Olen innoissani voidessani ilmoittaa, että New Mexicon korkeimman oikeuden kansalaiskasvatusohjelman toinen vuosi käsittelee oikeuslaitoksen roolia demokratiassamme ja oikeusvaltion kehittämisessä.

Viime vuoden ohjelma oli valtava menestys, ja se tavoitti yli 580 oppilasta kouluissa eri puolilla osavaltiota. Oppilaat katselivat tallenteita suullisesta väitteestä korkeimmassa oikeudessamme ja työskentelivät tapausta koskevien oppimateriaalien parissa. Vierailin sitten luokilla virtuaalisesti syyttäjän ja puolustusasianajajien seurassa keskustellakseni oikeudellisista asioista ja oikeusprosessista.

Kuten tuomari John Marshall muistuttaa meitä Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomiossa Marbury v. Madison:

“Yhdysvaltojen hallitusta on painokkaasti sanottu lakien, ei ihmisten hallitukseksi. Se lakkaa varmasti ansaitsemasta tätä korkeaa nimitystä, jos lait eivät tarjoa parannuskeinoa myönnetyn laillisen oikeuden loukkaamiseen.”

Tietyistä tapauksista saadut opetukset kertovat parhaiten, mitä tuomari Marshall tarkoitti. Tuomioistuimen käsittelyn seuraaminen ja tuomioistuimen mielipiteen tutkiminen paljastaa oikeuslaitoksemme tarkoituksen ja roolin. Jaoimme tämän vuoden oikeusvaltioohjelman kahteen osaan tätä tavoitetta silmällä pitäen.

1. huhtikuuta pidämme suullisen keskustelun Las Crucesissa Third Judicial District Courthousessa ja olemme kutsuneet lukio- ja korkeakouluopiskelijoita osallistumaan. Tapaus koskee väitettyä karjan varkautta, joka tunnetaan myös karjan ruostumisena. Syytettyjä syytetään useiden nautojen ottamisesta kerralla yhdeltä omistajalta. Ydinkysymys on, aikooko lainsäätäjä, laatiessaan karjavarkauksia kieltävän lain, rankaisemaan henkilöä yhdellä rikoksella kokonaisvarkaudesta vai useista varkausrikoksista, yhdellä kutakin yksittäistä lehmää kohden. Tapaus valaisee oikeuslaitoksen roolia siltana lainsäätäjän ja sen hallitsemien ihmisten välillä ja näyttää nuorille, kuinka tuomioistuin pohtii lain sanoja ja lainsäädäntötarkoitusta. Väittelyn jälkeen, kun tuomioistuin kokoontuu pohtimaan, valtion syyttäjä ja puolustusasianajaja jäävät oikeussaliin vastaamaan kysymyksiin. Pyydämme opiskelijoita pohtimaan syvällisesti ja tunnistamaan perustuslaillisen hallinnon periaatteet, joita tapauksessa käsitellään tai viitataan.

Ohjelman toinen osa ottaa historiallisen lähestymistavan. 18. toukokuuta tulee kuluneeksi 126 vuotta korkeimman oikeuden enemmistön päätöksestä asiassa Plessy v. Ferguson, joka kannatti valtion määräämää rotuerottelua. Mr. Plessy pidätettiin, koska hän rikkoi Louisianan osavaltion lakia, joka edellyttää “erillistä” mutta “tasavertaista” matkamajoitusta. Hän oli kieltäytynyt siirtymästä “vain valkoisten” junavaunusta. Enemmistön päätöksestä tuli laillinen perusta rotuerottelulle Yhdysvalloissa seuraavien 50 vuoden ajaksi. Toukokuussa 1954 korkein oikeus asiassa Brown v. Opetuslautakunta kaatoi Plessyn kansalaisoikeusliikkeen suurena voitona. Tuomari John Harlanin erimielisyys Plessyn päätöksestä palvelee meitä yhtä hyvin tänään kuin vuonna 1896.

“Mutta perustuslain valossa, lain silmissä, tässä maassa ei ole korkeampaa, hallitsevaa, hallitsevaa kansalaisluokkaa. Täällä ei ole kastia. Perustuslakimme on värisokea, eikä se tunne eikä siedä kansalaisluokkia. Kansalaisoikeuksien suhteen kaikki kansalaiset ovat tasa-arvoisia lain edessä.”

Lopuksi esitän kutsun kouluttajille eri puolilla osavaltiota ottamaan yhteyttä kamariini, jos haluat osallistua johonkin näistä ohjelmista edistääksemme kansalaiskasvatusta ja auttaaksemme opiskelijoita ymmärtämään, kuinka oikeusjärjestelmämme toimii demokratiassamme.

Leave a Comment