Mielipide: Ruokavaliokulttuuri on pilkkaava kuvaus terveydestä

Joku kysyy, haluatko palan kakkua.

Välittömästi himosi huutavat: “Kyllä! Haluaisin kakun juuri nyt.” Mutta yhtä nopeasti heidät tukahduttaa synkkä, ahdistava ajattelutapa, joka on painanut sinua vuosia.

“Mutta, söin jo jälkiruoan aiemmin tällä viikolla”, alat ajatella. “En voi sallia itselleni enempää. Minusta tulee lihava.”

Nämä ajatukset – sisälläsi oleva nalkuttava ääni, joka pakottaa sinut rajoittamaan ruokaa – ovat todennäköisesti poikineet tämän päivän yhteiskunnassa rakentuvasta ruokavaliokulttuurista.

Lyhyesti sanottuna ruokavaliokulttuuri määritellään joukoksi uskomuksia, joiden mukaan on vain yksi oikea tapa näyttää – erityisesti olla laiha. Se pohjimmiltaan palvoa laihuutta, joka rohkaisee uhrejaan muuttamaan elämäntapojaan saavuttaakseen tämän “vanhurskaan” ruumiin. Koska oikealla motivaatiolla ja ankaruudella kaikilla voi olla täydellinen vartalo, eikö niin?

Väärä.

Se saattaa tuntua ironiselta, mutta ruokavaliokulttuurin luoma ajattelutapa on erittäin epäterveellistä. Se riistää mukavan suhteen, joka sinulla on ruokaan, ja pakottaa sinut nielemään sen sijaan hyvin haitallisen asenteen. Se voi kasvaa pakkomielteiseksi käyttäytymismalliksi, joka ottaa kontrollin jokaisesta ruoan suhteen tekemästäsi päätöksestä.

Todellisuudessa ajatus “oikeasta kehosta” on yksinkertaisesti epärealistinen. Vartaloja on kaikenmuotoisia ja -kokoisia, ja terveenä oleminen näyttää jokaiselle erilaiselta. Emme ole kaikki suljettuja yhteen laatikkoon, toisin kuin ruokavaliokulttuuri kertoo.

Silti ruokavaliokulttuuri vahvistaa edelleen käsitystä, että ulkonäömme täytyy näyttää tietyltä. Se yhdistää ihmisen ulkonäön arvoon ja onnellisuuteen ja rohkaisee leimaamaan, että isommalta näyttäminen on huonoa.

Tästä huolimatta ei ole olemassa oikeaa tapaa laihtua. Kaikki kehomme reagoivat ruokaan eri tavalla. Kaksi ihmistä, jotka noudattavat täsmälleen samoja syömissääntöjä, saavat todennäköisesti erilaisia ​​​​tuloksia. Ja sen mukaan UCLA:n tutkijatvähintään kolmasosa tai kaksi kolmasosaa ruokavaliota noudattavista ihmisistä lihoa enemmän kuin laihtui neljän tai viiden vuoden aikana.

Ruokavaliokulttuuri rohkaisee ruoan rajoituksiin, jotka eivät ole vain tehottomia, vaan jopa haitallisia terveydellemme. Monet ruokavaliot eivät tarjoa riittävästi ravintoaineita elimistölle, ja niitä voi jopa saada kielteisiä vaikutuksia aineenvaihduntaan. Ne eivät voi täysin ruokkia kehoamme.

Koska tämä uskomus “vähemmän on enemmän” on niin tiukasti solmuttu jokapäiväiseen elämäämme, monet eivät edes tietoisesti tajua, kuinka heidän suhteensa ruokaan vaikuttaa. Pienet, näennäisesti viattomat ajatukset, kuten “Voi, se oli vähän enemmän kuin minun olisi pitänyt syödä!” voi helposti kasvaa häiritsevämmiksi, kuten “Olen nälkäinen, mutta en voi syödä, koska olen jo saavuttanut päivän kalorirajan.”

Tällainen käyttäytyminen, joka on niin juurtunut yhteiskuntaan, normalisoi syömishäiriöitäpakottaa ihmiset uhraamaan hyvinvointinsa saavuttaakseen käytännössä saavuttamattoman standardin.

Tästä huolimatta on helppo antaa periksi näille sosiaalisille odotuksille ja tuntea häpeää, kun ei pysty täyttämään niitä. Kehontarkastus liittyy väistämättä ruokavalioihin ja ruoan tarkkailuun. Näennäisesti hallitsemattomat toimet, kuten asteikon katseleminen ja tiettyjen ruumiinosien mittaaminen, ovat vain joitain seurauksia tästä.

Saatat jopa huomata itsesi alitajuisesti kanavoivasi epävarmuuttasi muille ihmisille – mielesi saattaa osoittaa, kuinka heidän ruumiinsa ei myöskään täytä standardia. Ja niiden kanssa, jotka täyttävät standardit, saatat lyödä itseäsi siitä, ettet näytä heiltä.

Kaiken kaikkiaan ruokavaliokulttuurilla on vakavia vaikutuksia fyysisen terveyden lisäksi myös henkiseen terveyteen. Se voi tehdä sinusta voimattomaksi ja pakottaa sinut mukautumaan haitallisiin käytöksiin, joita et ehkä voi hallita.

Mutta on aina mahdollista vastustaa vihaa ruokavaliokulttuurilla yhteiskunnassa. Vaikka se näyttää mahdottomalta välttää, voit silti ottaa hallinnan takaisin. Voit tuntea olosi mukavaksi paitsi syömisvaatteidesi kanssa, myös kehosi kanssa.

Resistenssin ei tarvitse tarkoittaa täysin terveellisten ruokavalintojen tai ravinnon hylkäämistä. Se tarkoittaa, että annat itsellesi mahdollisuuden syödä sitä, mikä tekee sinä tuntea olosi tyytyväiseksi sen sijaan, että rajoitaisi itseäsi syömästä ruokia, joita haluat syödä, mutta tuntuu, ettet pysty.

Voit myös kokeilla intuitiivista syömistä, lähestymistapaa syömiseen, joka kuuntelee kehosi vihjeitä ja intuitiota. Intuitiiviset syöjät kuuntelevat himoaan ja antavat itsensä syödä, kun he ovat nälkäisiä. Tämä tyyli hylkää ruokavalion, eikä aseta mitään ohjeita syömisille. Intuitiivinen syöminen edistää terveellistä suhtautumista ruokaan ja kehonkuvaan.

Loppujen lopuksi kyse on tasapainosta ja sen tekemisestä, mikä on sinulle terveellistä. Ruokavaliokulttuurin ei pitäisi ylittää ruokapäätöksiäsi tai näkemyksiäsi ulkonäöstäsi. Kenenkään ei pitäisi rohkaista sen edistämiä ohjeita.

Sen sijaan, että keskittyisit siihen, miltä näytät ulkopuolelta, keskity siihen, mikä saa sinut tuntemaan olosi hyväksi sisältä. Joten jos siltä tuntuu, ota se kakkupala.

.

Leave a Comment