Lauro Cavazos, ensimmäinen latinalaisamerikkalainen kabinettiupseeri, kuolee 95-vuotiaana

Tohtori Cavazosilla, jota läheiset tuttavat usein kutsuivat Larryksi, oli inspiroiva henkilökohtainen tarina meksikolais-amerikkalaista syntyperää olevan texasilaisen karjatilan työnjohtajan poikana. Tri. Cavazosin julkisen elämän pääpaino oli latinalaisamerikkalaisten opiskelijoiden koulutusmahdollisuuksien parantaminen.

Senaatti vahvisti hänet yksimielisesti koulutussihteeriksi syyskuussa 1988, alle kaksi kuukautta ennen kyseisen vuoden presidentinvaaleja silloisen varapresidentti Bushin ja demokraattien Michael S. Dukakisin välillä. Ensimmäisenä päivänään kabinettisihteerinä tohtori Cavazos piti tiedotustilaisuuden sekä englanniksi että espanjaksi.

Alusta lähtien hän kuitenkin kohtasi useita esteitä, mukaan lukien se, että hän oli demokraatti republikaanien hallinnossa. Hän otti hallintaansa kabinettiosaston, jonka Reagan oli uhannut poistaa ja jonka budjettia oli leikattu edellisinä vuosina. Hän seurasi William F. Bennettiä, otsikoita tekevä konservatiivinen tulipalo, joka paljasti provosoivansa opettajien ammattiliittoja, korkeakoulujen professoreita ja muita oppilaitoksessa.

Vaikka tohtori Cavazos oli korkeasti pätevä koulutussihteeriksi, monet Washingtonissa pitivät hänen valintaansa juonina Bushille voittaakseen latinalaisamerikkalaisia ​​ääniä silloisessa tiiviissä kampanjassa. Kaksi muuta työn finalistia olivat myös latinalaisamerikkalaisia. Tri. Cavazosin ensimmäisiin tehtäviin opetussihteerinä kuuluivat puheet ja vierailut kouluissa Texasissa, Kaliforniassa ja muissa osavaltioissa, joissa on paljon latinalaisamerikkalaisia.

Bush voitti vaalit osittain lupaamalla olla “koulutuspresidentti”. Tohtori Cavazos pyrki parantamaan vähemmistöopiskelijoiden keskuudessa keskeyttäneiden määrää ja tekemään kaksikielisestä koulutuksesta liittovaltion prioriteetin. Hän puhui usein tarpeesta saada nuoret pysymään koulussa.

”Pari vuotta sitten olin koulussa Lubbockissa [Tex.] se oli pääasiassa latinalaisamerikkalaista ja mustaa”, hän kertoi Los Angeles Timesille vuonna 1988. “Tämä nuori mies kohotti kätensä, pieni latinalaisamerikkalainen mies, ja sanoi: “Tohtori, mitä sanotte vanhemmillesi, kun he kertovat, että nyt on aika lopettaa koulu ja mennä töihin?’

“Se oli tuhoisa kysymys minulle henkilökohtaisesti. Tiedän, että se on totta.”

Tri. Cavazosilla, jolla oli hiljainen, sovitteleva tapa, ei ollut poliittista kokemusta ennen kuin hänet haettiin opetusministeriksi, eikä häntä pidetty Bushin hallituksen vaikutusvaltaisena jäsenenä. Hän tuki julkisesti “koulun valinnan” käsitettä, konservatiivien pitkään vaalimaa ehdotusta, jonka mukaan vanhemmat voisivat lähettää lapsensa parempiin kouluihin piirien yli.

Mutta hän suututti latinalaisamerikkalaiset johtajat ja entiset koulutusliittolaiset sanomalla vuonna 1990 Texasissa pitämässään puheessa: “Jos lapsi ei osaa puhua englantia ensimmäisenä koulupäivänä, hän ei ole valmis oppimaan.”

Tohtori Cavazosin 27 kuukauden koulutussihteerin toimikauden aikana tehtiin muutamia pitkän aikavälin aloitteita, ja jotkut henkilöstön jäsenet valittivat, että heidän politiikkamuistionsa jäi lukematta. Toiset huomauttivat, että tohtori Cavazos lähti toimistosta klo 4.45 joka päivä, ei työskennellyt viikonloppuisin ja vietti suurimman osan ajastaan ​​matkustaen ja pitäen puheita. Hänen vaimonsa, joka oli koulutettu sairaanhoitajaksi eikä ollut liittovaltion palkkalistoilla, seurasi häntä kokouksiin ja matkoilleen, kävi läpi virallisia asiakirjoja, toimitti hänen puheitaan ja hänellä oli toimisto hänen vieressään.

Joulukuussa 1990 tohtori Cavazos kutsuttiin Valkoiseen taloon, missä Bushin esikuntapäällikkö John Sununu kertoi hänelle, että Bush halusi hänen eroavan kuun loppuun mennessä. Tri. Cavazos oli yksi harvoista Washingtonin ihmisistä, jotka yllättyivät siirrosta. Erokirjeessään hän ei sisällyttänyt presidentille tavanomaista kiitoskirjettä mahdollisuudesta palvella.

“Hän ei tehnyt paljon. Itse asiassa hän ei tehnyt mitään”, Albert Shanker, American Federation of Teachers -järjestön puheenjohtaja, sanoi tri. Cavazosista tuolloin. Toiset sanoivat, että välinpitämätön ja joskus vihamielinen hallinto sidoi hänen kätensä.

Lauro Fred Cavazos Jr. syntyi tammikuussa. 4. 1927 King Ranchilla Etelä-Texasissa. Se on maan suurin karjatila, jonka pinta-ala on yli 1 200 neliökilometriä. Hän oli kuudennen sukupolven teksasilainen, jonka perhe oli saapunut kauan ennen kuin Texas julisti itsenäisyytensä Meksikosta vuonna 1836. (Siitä tuli osavaltio vuonna 1845.)

Hänen isänsä oli King Ranchin tunnetuista Santa Gertrudis -karjasta vastaava työnjohtaja ja oli aikaisempina vuosina osallistunut tulitaisteluihin epäiltyjen rosvojen kanssa. Hänen äitinsä oli kotiäiti.

“Ranchilla puhuimme kaikki espanjaa”, tohtori Cavazos kertoi New York Timesille vuonna 1988. “Se oli karjan kieli. Kasvoin puhuen espanjaa äidilleni ja englantia isälleni.”

Aluksi hän osallistui koulun latinalaisamerikkalaisille opiskelijoille maatilalla. Hänen isänsä muutti myöhemmin perheen läheiseen Kingsvillen kaupunkiin ja kirjoitti viisi lastaan ​​aiemmin erotettuun kouluun, jossa he olivat ensimmäiset meksikolaiset amerikkalaiset opiskelijat.

Lukion jälkeen tohtori Cavazos palveli armeijassa. Kotiin palattuaan hän kertoi isälleen aikovansa ryhtyä ammattikalastajaksi. Sillä hetkellä he ajoivat silloisen Texas A&I Collegen (nykyisin Texas A&M University-Kingsville) kampuksen ohi.

“Isä katsoi minua tavallaan”, tohtori Cavazos kertoi Dallas Morning Newsille vuonna 1989, “katsoi yliopistoon ja sanoi: ‘Luulen, että huomenna aamulla sinun ja minun on parempi tulla tänne keskustelemaan rekisterinpitäjän kanssa.’ Siihen päättyi loistava urani kaupallisena kalastajana.”

Hän aloitti journalismin pääaineena ennen kuin huomasi rakastavansa tiedettä. Hän siirtyi Texas Tech Universityyn Lubbockiin ja valmistui vuonna 1949 eläintieteiden kandidaatin tutkinnosta. Kaksi vuotta myöhemmin hän suoritti maisterin tutkinnon Texas Techistä sytologiassa, solujen tutkimuksessa. Vuonna 1954 hän valmistui fysiologian tohtoriksi Iowan osavaltion yliopistosta.

Tri. Cavazos opetti fysiologiaa ja anatomiaa Virginian lääketieteellisessä korkeakoulussa, joka on nyt osa Virginia Commonwealth -yliopistoa, ennen kuin hän otti tiedekunnan tehtävän vuonna 1964 Tufts University School of Medicine -koulussa Bostonissa. Hän toimi lääketieteellisen koulun dekaanina viisi vuotta ennen kuin hänet nimitettiin Texas Techin presidentiksi vuonna 1980.

Texas Techissä tohtori Cavazos johti 24 000 opiskelijan yliopistoa, joka sisälsi lääketieteellisen koulun ja eläinlääketieteellisen koulun. Hän nosti vähemmistöjen ilmoittautumista yliopistoon, mutta taisteli professorien kanssa virkasuhteista, ja hän sai tiedekunnan epäluottamusäänestyksen vuonna 1984.

Lähdettyään Bushin hallinnosta, oikeusministeriö tutki tohtori Cavazosia, koska hän väitti hankkineen vaimolleen ilmaisia ​​lentolippuja kanta-asiakkaiden kilometrien aikana hänen virallisista matkoistaan ​​opetussihteerinä. Tutkinta päätettiin myöhemmin ilman virallisia syytteitä.

Selviytyjiin kuuluu hänen 67-vuotias vaimonsa, entinen Peggy Murdock; 10 lasta; 16 lastenlasta; ja viisi lastenlastenlasta. Vuonna 2017 kuollut nuorempi veli Richard Cavazos oli armeijan ensimmäinen latinalaisamerikkalainen neljän tähden kenraali.

Washingtonissa vietetyn aikansa jälkeen tohtori Cavazos palasi opettamaan Tuftsia ja kirjoitti myöhemmin kaksi osaa muistelmia. Vuonna 1994 Dallas Morning News -lehden haastattelussa tohtori Cavazos sanoi, että minkä tahansa merkittävän muutoksen koulutuspolitiikkaan tulisi tulla yliopistoista, ei liittovaltion ohjelmista.

“Jos se ei ole poliittisesti nopeaa, se ei vain tapahdu”, hän sanoi. “Voin taata teille, minulla oli tarpeekseni Washingtonista.”

Leave a Comment