Tytöt, jotka riskeeraavat kaiken saadakseen koulutuksen

Köyhyydessä eläville tytöille ympäri maailmaa koulutuksen saaminen merkitsee turvallisuutensa ja hyvinvointinsa vaarantamista päivittäin.

COVID-19-pandemia häiritsi 1,4 miljardin lapsen koulutusta, mutta kansanterveyskriisi vaikutti suhteettoman paljon syrjäytyneisiin tyttöihin, jotka olivat jo ennestään alttiita jäämiselle.

Koulutuskustannukset lukukausimaksuista koulumaksuihin ovat liian korkeita, sillä monet perheet tuskin pääsevät ohi. Tyttären saattaminen töihin tai kotitöiden hoitamiseen koulun lähettämisen sijaan on usein edullisempi vaihtoehto, varsinkin taloudellisten shokkien jälkeen.

Pandemia on myös pahentanut digitaalista kuilua, ja esiin tulleiden tietojen mukaan sukupuoleen perustuva väkivalta lisääntyy, UNICEFin koulutusjohtaja Robert Jenkins kertoi Global Citizenille.

“Tyttöillä oli suhteettoman paljon vähemmän laitteita sukupuoliesteiden vuoksi, mutta myös nyt, kun koulut avataan uudelleen, he elävät todennäköisemmin yhteisössä, jossa koulu ei pysty vastaamaan heidän tarpeisiinsa”, Jenkins sanoi.

UNICEF ja järjestöt, kuten Education Cannot Wait (ECW), pyrkivät pitämään tytöt koulussa vaikeissa olosuhteissa.

Lukitusrajoitukset eivät vain hidastaneet lapsia akateemisesti – yhä useammat tytöt jäivät loukkuun hyväksikäyttäjiensä kanssa ja heillä oli rajoitettu pääsy hengenpelastustietoihin ja -palveluihin. Haitalliset käytännöt, kuten lapsiavioliitot ja naisten sukuelinten silpominen (FGM), ovat lisääntyneet, koska koulujen tai yhteisöverkostojen tarjoamaa tukea ei ole saatavilla.

Mitä kauemmin tytöt ovat olleet poissa koulusta, sitä vähemmän todennäköisesti he haluavat palata, ja varhaisesta avioliitosta tulee ainoa vaihtoehto. Jopa tytöt, jotka taistelevat oikeudestaan ​​hankkia koulutusta pakkoavioliiton solmimisen sijaan tai kieltäytyvät sukupuolielinten silpomisesta, joutuvat lisärangaistukseen ja hylkäämään perheensä ja yhteisönsä.

“Minä mieluummin heittäisin itseni veteen tai poltan itseni, mutta en todellakaan mene naimisiin.”

Vuonna 2014 ääriryhmä Boko Haram, joka oli vastuussa tuhansien ihmisten sieppaamisesta ja tyttöjen koulusta poistamisesta yrittäessään rakentaa islamilaista valtiota, sieppasi 276 koulutyttöä Chibokista Nigerian Bornon osavaltiossa.

Yakoura Yande El H Madou, 15, pakeni nigerialaisesta kylästään perheineen Diffaan Nigeriin paetakseen Boko Haramin uhkaa.

”Eräänä päivänä äitini sanoi minulle, että minun on aika mennä naimisiin. Hän kertoi minulle, että perheessä oli mies, joka oli valmis naimisiin kanssani, Madou kertoi UNICEFille. “Mutta en halunnut mennä naimisiin ollenkaan. Olin varma. Mieluummin heittäisin itseni veteen tai poltan itseni, mutta en todellakaan mene naimisiin.”

Madoun isä hakkasi häntä, ja hänen äitinsä pahoinpiteli häntä suullisesti protestin vuoksi, mutta hän ei antanut periksi. Pahoinpitely jatkui senkin jälkeen, kun suojelukeskuksen jäsenet tulivat puhumaan hänen vanhempiensa kanssa useita kertoja viiden kuukauden aikana lapsiavioliiton vaaroista.

Oikeudellinen uhkaus vähensi lopulta jännitteitä, ja nyt Madou tasapainottaa koulun ja äitinsä hyväksi työskentelyn ja jatkaa lapsiavioliittojen lopettamista yhteisössään.

Yakoura Yande El H Madou on 15-vuotias Diffassa, Nigerin äärimmäisessä kaakkoisosassa.
Kuva: © UNICEF/UN0535799/ Frank Dejongh

Samaan aikaan Afganistanissa Taliban – sunni-islamistinen militanttiryhmä, joka uskoo, että naisten kouluttaminen on islamia vastaan ​​– otti vallan elokuussa 2021 ensimmäistä kertaa vuoden 2001 jälkeen ja on epäjohdonmukaisesti sulkenut kouluja osana pyrkimystä riisua naisilta ankarasti. – ansainnut vapaudet viimeisen 20 vuoden aikana.

UNICEFin tukemassa yhteisöpohjaisessa koulussa Kandaharin Dandin alueella rohkeat tytöt, jotka eivät muuten kävisi tunneilla muissa väkivaltaisten hyökkäysten kohteiden kohteissa, voivat mennä kouluun. Konflikti- ja kriisialueilla tytöt ja naiset kohtaavat enemmän esteitä koulunkäynnille, ja tyttökoulut joutuvat kolme kertaa todennäköisemmin hyökkäyksen kohteeksi kuin poikien koulut.

Alle kolmanneksessa Afganistanin maakunnista on sallinut tyttökoulujen avaamisen uudelleen, ja vielä harvemmat ovat aloittaneet uudelleen toisen asteen oppitunnit.

Tytöt osallistuvat tunneille UNICEFin tukemassa yhteisöpohjaisessa koulussa Kandaharin Dandin alueella helmikuussa. 24. 2022.
Kuva: © UNICEF/UN0597238/Omid Fazel

“Tytöt Afganistanissa eivät kohtaa vain haasteita kouluun palaamisessa, vaan myös talouden romahtamisen ja vanhempiensa ja heidän itsensä aiheuttaman taloudellisen paineen”, Jenkins sanoi.

Kun Jenkins vieraili Afganistanissa syksyllä 2021, hän näki innovatiiviset tilat, joissa tytöt käyvät väliaikaisia ​​kouluja.

“On olemassa yhteisöpohjaisia ​​kouluja, jotkut itse asiassa ihmisten kodeissa”, hän sanoi. “He ovat osoittaneet kotiinsa huoneen oppimista varten ja heillä on oppimateriaalia seinillä.”

“Sosiaalisesti ja käytännössä jokaisen nuoren äidin saaminen takaisin kouluun on vaikeaa.”

Kuitenkin, kun koulut avautuvat uudelleen häiriön jälkeen, tytöille jää haasteita.

Saharan eteläpuolisen Afrikan maissa tyttöjä on kielletty käymästä koulua varhaisten raskauksien vuoksi, Jenkins selitti.

“Meillä on edelleen huomattava määrä maita, joissa tällainen politiikka on käytössä, jonka muuttamista kannatamme, mutta myös sosiaalisesti ja käytännössä jokaisen nuoren äidin saaminen takaisin kouluun on vaikeaa, vaikka politiikkaa ei olisikaan, estää niitä”, hän sanoi.

Ugandassa, jossa koulut avattiin uudelleen vasta tammikuussa 2022 kaksi vuotta kestäneen COVID-19-sulkemisen jälkeen, Jane, teini-ikäinen, joka päätti olla paljastamatta oikeaa nimeään, raiskattiin 14-vuotiaana, eikä hän kertonut kenellekään. koston pelossa. Kun Jane sai tietää olevansa raskaana ja synnyttänyt lapsensa, hän aloitti UNICEFin tuella päivittäistavarakaupan, jatkoi koulunkäyntiä ja päätti puhua avoimesti kokemuksistaan ​​lisätäkseen tietoisuutta.

Sen lisäksi, että nuoret äidit käsittelevät sosiaalisia normeja ja paineita, heidän on myös navigoitava lastenhoidon logistiikassa, Jenkins selitti.

Riskit, joita köyhyydessä elävät tytöt kohtaavat yrittäessään saada koulutusta, lisääntyvät, jos hänellä on vamma. Vammaiset lapset käyvät keskimäärin harvemmin koulua, ja jos he käyvät, he eivät todennäköisesti pääse kouluun. Kouluun ilmoittautumisen ja koulun pysymisen esteitä ovat saatavilla olevan infrastruktuurin ja materiaalien puute, mukautuvien tai osallistavien opetuskäytäntöjen puute, syrjintä ja väärinkäyttö.

Achol Mary syntyi vammalla, joka vaikutti hänen kykyynsä kävellä ja pakotti hänet liikkumaan polvillaan tai seisomaan kävelykeppiä kasvaessaan Etelä-Sudanissa. Maryn perhe jätti usein kodin yksin, eikä hän voinut leikkiä muiden lasten kanssa.

ECW toimitti Marylle pyörätuolin vuonna 2020 osana apuvälineiden rahoitusta organisaation monivuotisesta resilience-ohjelmasta.

“Sitä hetkestä lähtien sydämeni oli täynnä iloa”, Mary sanoi pyörätuolin saamisesta.

Kansainvälistä vammaisten päivää juhlitaan Warrapin osavaltiossa Etelä-Sudanissa vuonna 2021.
Kuva: ECW/Morrison Owiro/2021

Vaikka Maryn pyörätuoli avasi pääsyn koulutukseen ja terveydenhuoltoon, hänen on silti selvitettävä vammaisten pääsyn puutteesta Etelä-Sudanissa. Esimerkiksi sadekauden aikana teillä on mahdotonta navigoida tulvien ja mudan vuoksi.

Äärimmäisten sääolosuhteiden ja tulvien odotetaan vain lisääntyvän ilmastonmuutoksen, vaikeuttavan vedenkeruun ja tyttöjen vaarallisten työmatkojen vuoksi. Tytöt kuluttavat 200 miljoonaa tuntia päivässä kävelemään pitkiä matkoja kerätäkseen vettä, mikä saattaa viettää aikaa koulussa ja mikä asettaa heidät seksuaalisen hyväksikäytön ja sairauksien riskiin.

Eräässä Etelä-Sudanissa sijaitsevassa koulussa Margaret Ika, 17, sanoi, että hänen täytyi kävellä yli kilometri kotiin ja takaisin saadakseen vettä koulupäivän aikana, koska hänen koulunsa ei pysty ylläpitämään tasaista tarjontaa.

Muut tytöt Etelä-Sudanissa joutuivat kävelemään vyötärön tason tulvien läpi Niilistä lokakuussa 2021.

eteläsudan

eteläsudan
Tyttö pitää työkirjaansa ylhäällä pitääkseen sen poissa tulvavesistä matkalla koulusta kotiin. Niili on äskettäin tulvinut monia kouluja, mikä on pakottanut koulut sulkemaan Etelä-Sudanin kärsiessä yhä enemmän ilmastonmuutoksen seurauksista.

© UNICEF/UN0540660/Bullen Chol

eteläsudan

eteläsudan
Kolme oppilasta kuljettaa vettä Etelä-Sudanin Toritissa sijaitsevan Iluhumin peruskoulun uudesta kaivosta. ”Ennen kuntoutusta opiskelijoiden piti mennä kauas hakemaan vettä. Lähin on kilometrin päässä”, kertoo koulun rehtori Adonga David.

© UNICEF/UN0428011/Helene Sandbu Ryeng

Hän oli tahrattu verestä. Jotkut kieltäytyivät ottamasta mattoa, jossa tyttö oli istunut.”

Monille perheille toinen este tyttärien koulutuksen tiellä on kuukautishygienian hallinta (MHM). Poikien kouluun lähettämistä pidetään kustannustehokkaampana, koska aikakauden tuotteet ovat liian kalliita. Tytöt, joilla ei ole resursseja hallita kuukautisiaan, joutuvat kokemaan julkista häpeää, jäämään luokasta kesken, jättämään koulun kesken ja he ovat alttiimpia seksuaaliselle väkivallalle.

Souhadi opastaa opiskelijaa tunnin aikana Bagasolassa, Tšadissa. ECW on tukenut Jesuit Refugee Servicen (JRS) Chadia kuukautisten hygieniapakkausten tuottamisessa, jotta tytöt pysyisivät koulussa Tšadin Tšadjärven ja Logonen itämaisilla alueilla.
Kuva: Irene Galera/JRS Chad/ECW

ECW on tukenut Jesuit Refugee Servicen (JRS) Chadia kuukautisten hygieniapakkausten tuottamisessa, jotta tytöt pysyisivät koulussa Tšadin Tšadjärven ja Logonen itämaisilla alueilla. Ennen sarjojen vastaanottamista Souhadin ohi kulkeva opettaja muisteli nähneensä sellaisen opiskelijan leimautumista, joka ei voinut hallita kuukautisiaan.

“Luokalla oli tyttö istumassa matolla”, Souhadi kertoi ECW:lle. ”Kun hän nousi seisomaan, hänen luokkatoverinsa huomasivat, että hän oli tahrattu verestä. Jotkut kieltäytyivät ottamasta mattoa, jossa tyttö oli istunut.

“Hän häpesi, istui alas, eikä halunnut nousta takaisin”, Souhadi jatkoi. “Me [the teachers] lopulta vakuutti hänet olemaan jäämättä kotiin vaan menemään kouluun. Pesimme maton itse. Seuraavana päivänä tyttö tuli kouluun, kuten hän oli luvannut, ja hän on käynyt hyvin säännöllisesti tähän päivään asti.

Eräs opiskelija huomautti, että jopa kuukautishygieniatuotteissa muut tekijät uhkaavat edelleen tyttöjen turvallisuutta luokkahuoneessa.

“Tyttöjen MHM:n parantamiseksi koulussa olisi tarpeen parantaa nykyisiä käymäläjä, koska siellä ei ole ovea ja muut lapset näkevät meidät”, 14-vuotias tšadilainen opiskelija Kaikai kertoi ECW:lle. pakko piiloutua pensaan vaihtamaan terveyssiteet.”
Kaikai, Dibina-koulun Gilrs Clubin jäsen, sai MHM-sarjan luokkansa kautta Bagasolasta, Tšadista.
Kuva: Irene Galera/JRS Chad/ECW

Tyttöjen koulutus on olennaista kestävyyden ja kasvun kannalta kaikissa maissa ja yhteisöissä.

Vaikka yksittäiset tytöt uhmaavatkin mahdollisuuksiaan saada koulutusta, kansainvälinen tuki on ratkaisevan tärkeää aloitteille ja ohjelmille, jotka mahdollistavat kaikkien tyttöjen ja heidän yhteisöjensä menestymisen.

Jokapäiväisten kansalaisten sitoutuminen, tiedottaminen ja koulutuksen puolustaminen omissa yhteisöissään tyttöjen koulutuksen esteiden poistamiseksi on olennaista kestävyyden ja kasvun kannalta kaikissa maissa ja yhteisöissä, Jenkins selitti.

“On suora korrelaatio niiden maiden kanssa, jotka tarjoavat tytöille ja nuorille tytöille mahdollisuuksia taloutensa vahvuudella, positiivisella yhteiskunnallisella muutoksella ja pitkän aikavälin parantumisella”, hän sanoi.

Leave a Comment