Israelilainen ohjaaja taistelee maan kulttuuriministeriötä vastaan ​​uudessa provosoivassa elokuvassa

(JTA) – Ennen kuin “Ahedin polven” sankari, israelilainen elokuvantekijä, joka tunnetaan vain nimellä “Y”, voi näyttää yhden elokuvastaan ​​yleisessä kirjastossa Aravan autiomaassa kaupungissa, hänelle kerrotaan, että hänen on allekirjoitettava asiakirja Israelin kulttuuriministeriöstä. . Sopimuksen mukaan hän keskustelee vierailunsa aikana yleisönsä kanssa vain luettelosta hyväksytyistä aiheista, mukaan lukien “Israelin historia”, “holokausti”, “perhe”, “rakkaus” ja “asetoverit”.

Esimerkkejä hyväksymättömistä aiheista: palestiinalaiset, miehitys ja kaikki ehdotukset siitä, että israelilaiset suvaitsevat luovan luokkansa erimielisyyttä.

Tämä on ongelma Y:lle (Avshalom Pollak). Hän ei ainoastaan ​​ole taipuvainen monologeihin Israelin kulttuurin surullisesta tilasta nykyään, vaan hän on myös tuotannossa uudessa elokuvassa – tämä tosielämän palestiinalaisaktivisti Ahed Tamimi. Vankilaan lyötyään israelilaissotilaan vuonna 2017 länsirannalla tapahtuneessa yhteenotossa, teini-ikäisestä tuli palestiinalaisten vastarinnan symboli. (Elokuvan nimi on peräisin Israelin poliitikon kommentti joka sanoi, että Tamimin “olisi pitänyt saada luoti, ainakin polvilumpioon”, pitääkseen hänet elinikäisenä kotiarestissa.)

Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2021 ensi-iltansa saaneen tuomariston erikoispalkinnon saanut ”Ahed’s Knee” on fiktio, vaikka sen käsikirjoittaja-ohjaaja Nadav Lapid kanavoi ilmeisesti omia turhautumistaan ​​elokuvantekijänä toimimiseen Israelissa. Lapidin elokuvat, kritisoivat usein nationalismia ja israelilaista identiteettiä juhlitaan laajasti taidetaloissa ja elokuvafestivaaleilla ympäri maailmaa. Hänen elokuvansa “lastentarhanopettaja” siitä tehtiin uudelleen amerikkalainen elokuva, jonka pääosassa on Maggie Gyllenhaal.

Mutta viimeisimmän teoksensa perusteella Lapidilla näyttää olevan vaikeuksia saada yhteyttä Israelin yleisöön.

Kun Y, Lapidin avatar, vaeltelee Sapirin aavikkokaupungissa ennen elokuvaesitystään, hän lähettää usein valokuvia ja tekstiviestejä syöpään kuolevalle äidilleen ja yhteistyökumppanilleen. (Lapidin oma äiti Era Lapid toimi kaikkien hänen aikaisempien elokuviensa toimittajana, kunnes hän kuoli syöpään vuonna 2018; hänen isänsä Haim Lapid on tunnustettu käsikirjoituskonsulttina Ahedin polvessa.) Vaikka hän oli epätoivoinen, että kaikki hänen työnsä on ollut turhaa, ja palaa takaisin traumaattisiin kokemuksiin armeijassa, jotka hän saattoi tai ei ehkä keksinyt, Y aloittaa levoton flirttailu nuoren saattajansa Yahalomin (Nur Fibak) kanssa, joka työskentelee kulttuuriministerillä ja joutuu pakottamaan johtaja allekirjoittaa hyväksytyn aihesopimuksen.

Vaikka elokuvan ministeriä ei koskaan nimetä, Lapid todennäköisesti kuvaa Israelin entistä kulttuuriministeriä Miri Regeviä, joka toimikautensa aikana entisen pääministerin Benjamin Netanjahun johdolla. vaati, että maan ei pitäisi rahoittaa taideteoksia, joita hän piti “epälojaaleina” valtiolle. Kun Lapidin elokuva “Synonyymit”, joka kertoo israelilaismuuttajasta Pariisissa, joka yrittää pyyhkiä pois kansallisen identiteettinsä, voitti kultaisen karhun vuoden 2019 Berliinin elokuvajuhlilla, Regev ilmoitti, ettei kukaan hänen ministeriöstään ollut nähnyt elokuvaa.

Suuri osa ”Ahedin polvessa” kuvatuista tapahtumista on Lapidin mukaan totta; elokuvan lehdistömuistiinpanoissa hän kertoo törmänneensä samanlaiseen “hyväksyttyjen aiheiden” muotoon liittyvään dilemmaan, kun hänet kutsuttiin näyttelemään “The Kindergarten Teacher” Sapirissa. Lapid kertoo, kuten hänen ruudun avatarinsa, tapasi myös nuoren apulaiskulttuuriministerin, joka ilmaisi vakavia epäilyjä tällaisista lomakkeista, vaikka tämä pakotti hänet allekirjoittamaan sellaisen, ja kuten elokuvassa, toimittajaystävä yritti saada hänet tallentamaan salaa siviiliasiaa. palvelin tekee tällaisia ​​kommentteja. Tapa, jolla Lapid kuvaa Y:tä räjähdysmäisenä ja egomaniakkina, on aavistus itseään halventavaa huumoria, mutta samalla tekee selväksi, että nämä kaksi ovat yhtä poliittisesti periaatteiltaan.

Elokuva tutkii taiteilijan ja valtion välistä keskeistä jännitettä, jännitystä, joka on korostanut merkitystään Israelissa, joka pyrkii olemaan demokratia jatkuvasta kohonneesta turvallisuudesta ja ideologisista jännitteistä huolimatta. Kun Y pohtii, räjäyttääkö koko uransa vain tehdäkseen pisteen, hänen oma ammattimainen itsemurhansa eroaa muista kuvista suuresta tuhosta, kuten Sapirin kuihtuva paprikasato, joka piti yllä kylää, kunnes ilmastonmuutos tuhosi. maanviljelijöiden toimeentuloon.

Monien muiden itsestään elokuvia tekevien elokuvaohjaajien (mukaan lukien Federico Fellini, Woody Allen ja Hong Sang-soo) hengessä Lapid ei myöskään tee eroa henkilökohtaisen ja poliittisen välillä. Kun Y huutaa, että kulttuuriministeriön “ainoa tavoite on supistaa sielu … impotenssiksi ja epäpätevyydeksi, jotta se romahtaa valtion sorron alla”, molemmat ohjaajat, niin todelliset kuin kuvitteellisetkin, ovat keittäneet turhautumisensa vain yhteen viestiin: hienovaraisuuden aika on läpäissyt.

“Ahed’s Knee” avataan tänään New Yorkissa Lincoln Centerin Filmissä laajenee koko maahan tulevina viikkoina.

Leave a Comment