EU:n kulttuuriministerit vaativat Unescoa siirtämään maailmanperintökomitean istunnon Venäjältä Lviviin

Ukrainan kulttuuri- ja tiedotuspoliittinen ministeri Oleksandr Tkatšenko on yhdessä EU:n kulttuuriministerien kanssa kehottanut YK:n koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestöä (UNESCO) muuttamaan maailmanperintökomitean 45. istunnon paikan Venäjän Kazanista Lviviksi.

Ukrainan kulttuuri- ja tiedotuspolitiikan ministeri Oleksandr Tkatšenko antoi asiaa koskevan lausunnon Telegramissa, kertoo Ukrinform-lehti.

”UNESCO tukee Ukrainaa sen kulttuuriperinnön säilyttämisessä ja kehottaa Venäjää pidättymään kulttuuriomaisuuden tuhoamisesta ja takavarikoimisesta. Asiaa koskeva julistus Ukrainan kulttuuriperinnön suojelusta hyväksyttiin Unescon kulttuuriomaisuuden suojelua aseellisissa selkkauksissa käsittelevän komitean toisessa ylimääräisessä kokouksessa 18. maaliskuuta 2022”, Tkatšenko kirjoitti.

Tkatsenko kertoo yhdessä EU:n kulttuuriministerien kanssa, että Unesco peruuttaa maailmanperintökomitean 45. istunnon Venäjän Kazanissa ja pitää sen sen sijaan Lvivissä. Lisäksi Unescon tulisi riistää Venäjältä jäsenasema.

“Nyt takaisin lausuntoon. Tällä julistuksella UNESCO kehotti Venäjää kunnioittamaan täysin kansainvälistä humanitaarista ja kansainvälistä ihmisoikeuslainsäädäntöä, mukaan lukien vuoden 1954 Haagin yleissopimuksesta johtuvat velvoitteet, ja ratifioimaan Haagin yleissopimuksen toisen pöytäkirjan; estämään ja lopettamaan kaikenlainen kulttuuriomaisuuden varkaus, ryöstely tai kavaltaminen sekä niihin kohdistuvat ilkivallat sekä pidättäytymään Ukrainassa sijaitsevan irtaimen kulttuuriomaisuuden takavarikointi, Tkatsenko sanoi.

Lisäksi tämä julistus rohkaisee Ukrainaa tiiviissä yhteistyössä Unescon kanssa harkitsemaan tärkeimpien historiallisten muistomerkkien ja paikkojen merkitsemistä Ukrainassa mahdollisimman nopeasti sekä kulttuuriomaisuuden kuljetusta vuoden 1954 Haagin yleissopimuksen tunnusmerkillä ja kehottaa kaikkia Jäsenvaltiot, UNESCO ja asiaankuuluvat kulttuuriperinnön asiantuntijaorganisaatiot antavat Ukrainalle kaiken tuen tai neuvon, jota se voi antaa Ukrainan kulttuuriperinnön suojelemiseksi ja turvaamiseksi.

Lisäksi Unescon kulttuuriomaisuuden suojelua aseellisissa selkkauksissa käsittelevä komitea hyväksyi päätöksen antaa Ukrainalle kiireellistä tukea, erityisesti taloudellista tukea, ja ilmaisi olevansa valmis myöntämään tehostetun suojan aseman keskeisille kulttuuriomaisuuksille. vuoden 1954 Haagin yleissopimus ja sen pöytäkirjat.

“Ukrainan kulttuuri- ja tiedotuspolitiikan ministeriö jatkaa vuoropuhelua Unescon kanssa ja vaatii Venäjää koskevien vaatimusten ja pakotteiden tiukentamista”, Tkatšenko lisäsi.

mk

Leave a Comment