Afrikkalaista surffauskulttuuria tutkittiin uudessa näyttelyssä San Clementen surffimuseossa – Orange County Register

Selema Masekela sanoi, että hän ei koskaan unohda hetkeä, jolloin poliisi yritti pidättää hänet yksinkertaisesti surffaamisesta.

Oli vain kuukausia sen jälkeen, kun apartheid päättyi Etelä-Afrikassa, kun hän vieraili isänsä luona, poliittisessa maanpaossa, joka oli palannut kotimaahansa. Aiemmin Afrikan rannat oli tarkoitettu vain valkoisille, ja Masekela sanoi, että oli selvää, ettei hän edelleenkään ollut tervetullut nauttimaan merestä.

“Poliisi raahasi minut pois rannalta”, hän sanoi. “Se oli mielenkiintoinen hetki, joka todella ravisteli minua ytimeen asti.”

Masekela, surffaus- ja luistelumaailmassa tunnettu hahmo urheilukommentaattorina ja yrittäjänä, joka on nyt kirjoittanut “Afro Surfin”, isännöi paneelikeskustelun Surfing Heritage and Culture Centerissä San Clementessa lauantaina 19. maaliskuuta. käynnistää näyttelyn “The Rise Of African Surf Culture”.

Keskustelussa tutkitaan Afrikan rikasta valtameri- ja surffauskulttuuria, kuinka mustat surffaajat ovat kohdanneet rasismin Etelä-Kaliforniassa ja sen ulkopuolella ja kuinka muutosaalto on nousussa, kun yhä useammat ryhmät nostavat esiin eri kulttuuritaustoista tulevia surffaajia.

SURFING KUVIA

Varttuessaan surffaamalla San Diegossa Masekela sanoi, että joskus kului vuosia ilman, että hän näkisi toista mustaa surffaajaa. Surffaajien reaktiot hänen ihonväriinsä vaihtelivat ihmisistä, jotka sanoivat, kuinka siistiä oli nähdä musta surffaaja vedessä, ja lukemattomia kertoja, kun hänelle kerrottiin, ettei hän kuulu joukkoon eikä ollut tervetullut.

Vuonna 2017 hän tapasi vaatetusyrityksen Mami Watan perustajat, pieni start-up Kapkaupungissa Etelä-Afrikassa, jonka tavoitteena oli luoda ensimmäinen afrikkalaisvetoinen, globaali surffauselämäntyylibrändi. Masekela, yleinen esiintyjä surffausalan tapahtumissa ja usein ainoa musta henkilö joukossa, sanoi tietävänsä brändin edustavan jotain surffausmaailmasta puuttuvaa.

Surffauskulttuurin kuvat koostuvat suurelta osin vaaleatukkaisista, sinisilmäisistä eteläkalifornialaisista, hän sanoi. “Kasvaessani minulla ei ollut brändejä, jotka sanoisivat: “Sinäkin voit tehdä tämän.””

Mutta Mami Wata on erilainen, hän sanoi, sillä brändin perustaja Nick Dutton esittelee modernia afrikkalaista muotoilua lifestyle-brändissä, joka pyörii valtameren yhteisöllisen rakkauden ympärillä.

Masekela liittyi perustajajäseneksi auttaakseen laajentumaan Yhdysvaltoihin. Mutta sitten koronaviruspandemia iski, mikä vaikeutti tuotteiden lähettämistä tai hankkeen julkistamista.

Niinpä he päättivät viettää vapaa-aikansa luodakseen sohvapöytäkirjan “Afro Surf”, joka esittelee ensimmäistä kertaa afrikkalaista surffaushistoriaa ja -kulttuuria ja kertoo tarinoita eri näkökulmasta.

320-sivuinen kirja on täynnä 200 valokuvaa, 50 esseetä ja ensimmäisen persoonan selostuksia surffauskokemuksesta afrikkalaisesta näkökulmasta.

Tyypillisesti mantereesta keskustellaan safarikohteena tai hyväntekeväisyystyön paikkana, Masekela sanoi, ei paikka, jossa on runsaasti kulttuuria, designia, ruokaa ja taidetta, joka voi vaikuttaa surffausmaailmaan.

Kirja toivoo voivansa muuttaa näitä käsityksiä ja juhlia surffausmaisemaa, jonka olemassaolosta monet eivät tiedä – ei vain tunnettuja Jeffrey’s Bayn tai Kapkaupungin rantoja, vaan nousevia surffauskohtauksia sellaisissa paikoissa kuin Senegalissa ja Ghanassa.

“Luulen, että se saa ihmiset uteliaiksi ja sanovat: “Haluan mennä noihin paikkoihin”, sanoi Masekela, joka asuu nykyään Venice Beachillä.

Projekti alkoi Kickstarterilla, joka myi heti 1 400 kappaletta ja kaikki kirjan rojaltit menivät kahdelle afrikkalaiselle surffausterapiajärjestölle, Waves For Changelle ja Surfers Not Street Childrenille.

Sitten kustantamo Penguin Random House otti yhteyttä kirjan painamiseen, ja sen jälkeen sitä on myyty maailmanlaajuisesti yli 13 000 kappaletta. New York Times kutsui sitä pakolliseksi sohvapöytäkirjaksi lomalle.

NÄMÄ MUUTOKSEN

Masekela palasi juuri muutama kuukausi sitten afrikkalaiselta surffailumatkalta, pisteytti maailmanluokan aallot ja koki jotain uutta: 95 % muista vedessä olevista surffaajista oli mustia.

“En voinut pyyhkiä hymyä kasvoiltani joka päivä”, hän sanoi. “Tuntuu hyvältä, että pystymme tämän kirjan ja brändin avulla auttamaan afrikkalaisia ​​ja afrikkalaisia ​​osallistumaan niin sanotusti chattiin, kun on kyse siitä, miltä globaali surffauskulttuuri näyttää.”

Etelä-Kaliforniassa Masekela sanoi myös näkevänsä vuoroveden kääntyvän mustien surffaajien löytävän yhteisöä ja rohkaisua vedessä ja vedessä.

Hän sanoi, että surffaamisen meloa-ajot, kuten yksi, jonka hän isännöi San Diegossa ja joka houkutteli tuhansia ihmisiä Black Lives Matter -liikkeeseen, aloitti surffaajien keskuudessa keskusteluja rasismista ja osallistumisesta joukkoon.

Mutta myös pandemiasulkujen aikana ihmiset tutkivat ulkoilua ja merta miettien asioita, joita he aina halusivat kokeilla, kuten surffausta. “Nouset aallolle ja elämälläsi on vahva mahdollisuus muuttua”, hän sanoi.

Lisää sosiaalisen median ryhmiä tulee esiin, kuten Textured Waves, joka käynnisti äskettäin vaateyhteistyön Vansin kanssa, ja Ebony Beach Club, joka järjesti “Peace Paddlen” muutama viikko sitten Manhattan Beachillä.

Nämä tarinat, kuvat ja videot rohkaisevat mustia ihmisiä, jotka ovat ehkä epäröineet kokeilla surffausta, tuntemaan olonsa tervetulleiksi, hän sanoi.

Leave a Comment